.

Σάουνα

“Προσφέρει σωματική και ψυχική χαλάρωση, αλλαγή διάθεσης και αύξηση των αποδόσεων του ανθρώπου, καθαριότητα και εσωτερική αποτοξίνωση του ...

“Προσφέρει σωματική και ψυχική χαλάρωση, αλλαγή διάθεσης και αύξηση των αποδόσεων του ανθρώπου, καθαριότητα και εσωτερική αποτοξίνωση του σώματος”.

Η λέξη προέρχεται από την Φιλανδική γλώσσα. Πρόκειται για μια μορφή λουτρού, που από αιώνες έχει εξαπλωθεί στην Φιλανδία. Στις όχθες των αμέτρητων λιμνών, των ποταμών, στις ακτές των κόλπων των ανατολικών θαλασσών, υπάρχον αυτά τα μικρά λουτρά οι ωφέλειες των οποίων είναι πλέον γνωστές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η εξάπλωσή τους στον υπόλοιπο κόσμο υιοθέτησε το όνομα “σάουνα”, η οποία χαρακτηρίζεται από μια ξύλινη καμπίνα. Με το ξύλο κανείς δεν καίγεται κι έτσι επιτρέπεται η χρήση ασυνήθιστων υψηλών θερμοκρασιών, από 60 βαθμούς Κελσίου μέχρι κι 100 βαθμούς. Ταυτόχρονα, ο αέρας πρέπει να είναι αρκετά ξηρός για να μπορεί να εξατμιστεί μέρος από τον άφθονο ιδρώτα που δημιουργείται.

Η εξάτμιση προκαλεί ψύχος που δεν αφήνει την επιδερμίδα να υπερθερμανθεί. Εάν αυτό το ψύχος διακοπεί με μια επίχυση, τότε προκαλείται προσωρινά ένας επιπρόσθετος ερεθισμός υπερθέρμανσης. Με την “υπερθέρμανση” στοχεύετε η ψύξη. Οι πνεύμονες κυρίως λόγω του εξωτερικού αέρα ψυχραίνονται γρηγορότερα, ενώ η επιδερμίδα ψυχραίνεται με κρύο νερό, ενώ κάποιες φορές με το χιόνι.

Η σάουνα, επομένως, είναι ένα εναλλασσόμενο λουτρό: ζέσταμα στο νερό -ξηρό αέρα στην καμπίνα της σάουνας και κρύωμα με εξωτερικό αέρα και κρύο νερό. Το στάδιο αναζωογονητικής ψύξης, εφόσον είναι εξάσκηση για το σώμα, είναι εξίσου σημαντικό, όσο και η χαλαρωτική και ηρεμιστική ζέστη. Η σάουνα σχετίζεται με την παμπάλαιη συνήθεια των ανθρώπων να κάνουν μπάνιο σε ένα χώρο όπου θέρμαιναν πέτρες με φωτιά από φύλο και έπειτα τις ράντιζαν με νερό. Η ανακάλυψη πως η θερμότητα ωφελεί και θεραπεύει είναι από τις πρώτες του ανθρώπου.

Η σόμπα είναι σήμερα στις περισσότερες σάουνες ηλεκτρική, σε μερικές όμως, κυρίως στις μεγάλες εγκαταστάσεις θερμαίνεται με πετρέλαιο ή υγραέριο. Μέσα σε αυτή υπάρχουν αρκετές πέτρες με τις οποίες το “νερό της επίχυσης εξατμίζεται απότομα, πράγμα που σημαίνει λίγο έως πολύ πυρακτωμένος εξαερισμός”. Για την διαμόρφωση της σάουνας χρησιμοποιείται ξύλο από καναδικό Χέμλοκ και πεύκα του βορρά που έχουν πολύ ρετσίνι, ενώ για τις σανίδες των πάγκων χρησιμοποιείται το αφρικανικό αμπάτσι.

Για να υπάρξουν οι σωστές θερμοκρασίες ακτινοβολιών στις επιφάνειες του ξύλου στην αρχή του μπάνιου, πρέπει να ξεκινήσει έγκαιρα η θέρμανση της σάουνας. Για την θέρμανση του ξύλου απαιτούνται 30 έως 60 λεπτά περισσότερο απ' ότι η θέρμανση του αέρα στους 100 βαθμούς Κελσίου. Ο χρόνος που απαιτείται για να φτάσει η σάουνα στην απαιτούμενη θερμοκρασία κυμαίνεται από 90 έως 150 λεπτά, σε σχέση πάντα με την εξωτερική θερμοκρασία.

Related

Break New 1978605066149517882

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item