.

Συστήματα του ανθρώπινου σώματος

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ο πιο περίπλοκος αλλά και ο πιο τέλειος του ζωικού βασιλείου. Γεννιέται, αναπτύσσεται και πεθαίνει με απόλ...Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ο πιο περίπλοκος αλλά και ο πιο τέλειος του ζωικού βασιλείου. Γεννιέται, αναπτύσσεται και πεθαίνει με απόλυτη υπακοή στους νόμους της βιολογίας. Διάφορα όργανα που σαν σκοπό έχουν την ίδια λειτουργία στον ανθρώπινο οργανισμό, αποτελούν το “Σύστημα Οργάνων”.

Τα συστήματα στο ανθρώπινο σώμα είναι: Το Ερειστικό σύστημα ή σύστημα του σκελετού, το Μυικό σύστημα, το Κυκλοφοριακό σύστημα, το Πεπτικό σύστημα, το Νευρικό σύστημα, το Ουροποιητικό σύστημα, το Γεννητικό σύστημα, το σύστημα των Αισθητηρίων οργάνων και οι Ενδοκρινείς αδένες. Το κινητικό σύστημα του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από το ερειστικό και το μυικό σύστημα, ενώ τα συστήματα πεπτικό, αναπνευστικό, κυκλοφοριακό, ουροποιητικό και γεννητικό, αποτελούν την σπλαχνολογία. Τέλος, σύστημα επικοινωνίας θεωρούνται το νευρικό σύστημα και το σύστημα των αισθητηρίων οργάνων.

Eρειστικό σύστημα, ή σύστημα σκελετού

Περιλαμβάνει, το κρανίο στο οποίο περικλείεται ο εγκέφαλος, την σπονδυλική στήλη που αποτελείται από τους 33 σπονδύλους και διαιρείται σε αυχενική μοίρα, θωρακική μοίρα, οσφυϊκή μοίρα, ιερά μοίρα και κοκκυγική μοίρα, τον θώρακα με τα 12 πλευρά, την λεκάνη και τα οστά των άνω και κάτω άκρων. Τα οστά μεταξύ τους συνδέονται με τις αρθρώσεις. Αρθρώσεις λέγονται οι κατάλληλες συνδέσεις των οστών με πιο μαλακή ουσία και με τρόπο τέτοιο που να σχηματίζουν τον ανθρώπινο σκελετό. Τα είδη των αρθρώσεων είναι οι συναρθρώσεις, οι διαρθρώσεις και οι αμφιαρθρώσεις.

Μυικό σύστημα

Είναι αυτό που συμμετέχει ενεργά στη κίνηση και κίνηση σημαίνει ζωή. Μύες είναι τα μαλακά και με ικανότητα συστολής και χαλάρωσης όργανα του σώματος. Η ονομασία των μυών εξαρτάται από τη θέση του στο σώμα [θωρακικοί, κοιλιακοί κ.λ.π.], από το σχήμα τους [δελτοειδής κ.λ.π.], από τον όγκο τους [μακρύς, πλατύς κ.λ.π.], από τη φορά τους μέσα στο σώμα [λοξός, ορθός κ.λ.π.], από την ενέργειά τους [απαγωγός, καμπτήρες], από τον αριθμό των γαστέρων [διγάστορες κ.λ.π.], από τη λειτουργία τους [μασητήρες κ.λ.π.], από τον αριθμό των κεφαλών [τετρακέφαλος κ.λ.π.] και από τους οδοντωτούς [πολυσχιδείς κ.λ.π.]. Τα κύρια μέρη του μυός είναι: 1. Εκφυση: Είναι το άκρο του μυός που προσφύεται στο ακίνητο ή στο σχετικά ακίνητο μέρος του σκελετού, 2. Κατάφυση: Είναι το άλλο άκρο του μυός που προσφύεται στο ευκίνητο ή στο σχετικά πιο ευκίνητο μέρος του σκελετού. Το μυικό σύστημα περιλαμβάνει όλους τους μυς του σκελετού και τα επικουρικά τους μόρια. Διακρίνονται στους μυς του κορμού, των άνω άκρων και των κάτω άκρων.

Κυκλοφορικό σύστημα

Εννοούμε τα όργανα με τα οποία το αίμα κυκλοφορεί σε όλο το σώμα, ενώ με τα ίδια όργανα εξασφαλίζεται η θρέψη των διαφόρων οργάνων. Όργανα κυκλοφορίας είναι η καρδιά και τα αγγεία, τα οποία διακρίνονται στις εξής κατηγορίες: Τις αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες.

Αναπνευστικό σύστημα

Σκοπός του είναι η παροχή οξυγόνου στο αίμα και η απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα. Περιλαμβάνει τις αναπνευστικές οδούς και τους πνεύμονες.

Πεπτικό σύστημα

Σκοπός του είναι η μετατροπή της λαμβανόμενης τροφής σε ύλη αφομοιώσιμη από τον οργανισμό. Αποτελείται από τον φάρυγγα, τον οισοφάγο, το στομάχι, το λεπτό και παχύ έντερο. Στο πεπτικό σύστημα υπάγονται και τα βοηθητικά όργανα όπως το ήπαρ, το πάγκρεας κ.λ.π.

Νευρικό σύστημα

Σκοπός του είναι να συνταυτίζει και να ελέγχει όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Περιλαμβάνει τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα νεύρα.

Ουροποιητικό σύστημα

Με τα όργανα αυτού του συστήματος ο οργανισμός απαλλάσσεται από τα βλαβερά προϊόντα ανταλλαγής της ύλης, όπως τα ούρα κ.λ.π. Το σύστημα αυτό αποτελείται από τις εξής μοίρες: Την εκρητική [νεφροί], την αποχετευτική [νεφρικοί κάλυκες, νεφρική πύελος, ουρητήρες, ουροδόχος κύστη, ουρήθρα] και τα επινεφρίδια,.

Γεννητικό σύστημα

Άρρενος:
Αποτελείται από τους δύο σπερματικούς αδένες, τους όρχεις που παράγουν την γεννητική ουσία το σπέρμα, τα σπερματοσωληνάρια, τους σπερματικούς πόρους με τις σπερματοδόχους κύστες, το πέος, τους κωπήρειους αδένες, τον προστάτη αδένα, την απιδυμίδα και την ανδρική ουρήθρα. Οι όρχεις, ο σπερματικός πόρος και η σπερματοδόχος κύστη που χρησιμεύουν για την παραγωγή, διαφύλαξη και μεταφορά του σπέρματος, αποτελούν το έσω γεννητικό σύστημα του άρρενος. Το πέος και το όσχεο αποτελούν το έξω γεννητικό σύστημα του άρρενος.

Θήλεος:
Αποτελείται από δύο ωοθήκες που παράγουν τα ωάρια, από τους δύο ωαγωγούς ή σάλπιγγες, από τη μήτρα και τον κολεό. Σύστημα των αισθητηρίων οργάνων Αισθητήρια όργανα ονομάζουμε τα όργανα επικοινωνίας με το εξωτερικό περιβάλλον και είναι τα εξής: Όσφρηση, γεύση, ακοή, όραση και αφή. Τα αισθητήρια όργανα που εξυπηρετούν τις πέντε προαναφερόμενες αισθήσεις είναι η μύτη, η γλώσσα, το αφτί, το μάτι και το δέρμα.

Σύστημα ενδοκρινών αδένων Αποτελείται από τον θυρεοειδή αδένα, τον παραθυρεοειδή αδένα και τον θυμό αδένα.

Related

Break New 4303901679564654739

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item