.

Kata

«Τα kata στο Koei-Kan Karate-Do, πρέπει να γίνονται αποδεκτά από τους ασκούμενους ως μαχητικά διδάγματα ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας και τ...«Τα kata στο Koei-Kan Karate-Do, πρέπει να γίνονται αποδεκτά από τους ασκούμενους ως μαχητικά διδάγματα ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας και το γεγονός ότι επειδή αυτά τα διδάγματα χρειάζονται πολλά χρόνια για να γίνουν αντιληπτά, η εκμάθησή τους σε ελάχιστο χρόνο τα μειώνει». Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο, αναμφισβήτητα, στις Ιαπωνικές πολεμικές τέχνες είναι η χρήση των kata ως βασικό εργαλείο εκπαίδευσης.

Kata, είναι προκαθορισμένες κινήσεις με φανταστικούς αντιπάλους προς όλες τις κατευθύνσεις και αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της εκπαιδευτικής προσέγγισης όλων των παραδοσιακών στυλ Καράτε. Στο Koei-Kan Karate-Do, υπάρχει μια σειρά από kata τα οποία οι καρατέκα μαθαίνουν και η γνώση τους σε διάφορες χρονικές περιόδους της εξάσκησής τους συνδέεται με την προαγωγή σε ανώτερες βαθμίδες. Όσο μεγαλύτερος ο βαθμός του ασκούμενου τόσο περίπλοκα τα kata, οπότε απαιτείται περισσότερος χρόνος για την πλήρη εκμάθησή τους.

Τα kata του Koei-Kan Karate-Do προέρχονται από τις διάσημες σχολές της Okinawa Karate, τη Shuri-te και τη Naha-te, ενώ υπάρχουν και kata που φέρουν στοιχεία του κινέζικου πολιτισμού. Αν και κανείς δεν γνωρίζει πότε πρωτοεμφανίστηκε το πρώτο kata, εντούτοις ο 19ος αιώνας μαρτυρεί την ανάπτυξη της βασικής δομής και των τύπων των kata.

Ο αναγνώστης θα παρατήρησε ότι η εξάσκηση στα kata στο Koei-Kan Karate-Do αρχίζει με τη μελέτη των Pinan kata που δημιούργησε ο Yasutsune Itosu σε ηλικία 77 ετών, επειδή τα παλιά kata ήταν πολύ μεγάλα και πολύπλοκα για να τα κατανοήσουν οι μικροί μαθητές. Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, δημιουργήθηκαν τα pinan kata που είναι απλοποιημένα σε σχέση με τα kata της κλασσικής και πιο αυστηρής εξάσκησης. Η σειρά των pinan kata δημιουργήθηκε με βάση τη μορφή και την αίσθηση των kata Kushanku, Chinto και Jion. Pinan, σημαίνει «ειρήνη». Επομένως μια έννοια των συγκεκριμένων kata είναι, «πορευτείτε με ειρήνη». Η κινέζικη μετάφραση είναι, «ασφαλές από το κακό».

Το όνομα pinan επιλέχθηκε για να υποδηλώσει ότι μόλις τα πέντε kata αφομοιωθούν από τον καρατέκα, τότε αυτός έχει αποκτήσει την ικανότητα να μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του. Υποθετικά, τα 5 pinan kata εκπροσωπούν τα πέντε στοιχεία: Pinan Nidan, του νερού, Pinan Shodan, της Γης, Pinan Sandan, της φωτιάς, Pinan Yondan, του ανέμου, Pinan Godan, του κενού.

Σύμφωνα με το βιβλίο των πέντε δακτυλιδιών, του διάσημου Ιάπωνα ξιφομάχου Μιγιαμότο Μουσάσι, με το νερό σαν βάση το πνεύμα γίνεται σαν αυτό. Το νερό παίρνει το σχήμα του δοχείου του, είναι μερικές φορές ρυάκι και άλλες φορές άγρια θάλασσα. Το πνεύμα της Φωτιάς είναι άγριο είτε αυτή είναι μικρή, είτε είναι μεγάλη και έτσι είναι και με τις μάχες. Ο δρόμος στις μάχες είναι ίδιος είτε πρόκειται για μονομαχίες είτε για μάχες με αντιπαρατασσόμενους μυριάριθμους στρατιώτες. Με τον άνεμο ο Μουσάσι στο βιβλίο του εννοεί τις παλιές παραδόσεις, σημερινές παραδόσεις και οικογενειακές παραδόσεις του δρόμου του στρατιώτη. Με το κενό εννοεί αυτό που δεν έχει αρχή και τέλος, Τήρηση αυτής της αρχής σημαίνει να μη τηρείς την αρχή. Ο δρόμος της στρατηγικής είναι ο δρόμος της Φύσης. Όταν εκτιμήσουμε την ισχύ της Φύσης, γνωρίζοντας το ρυθμό κάθε κατάστασης, θα μπορούμε να πλήξουμε τον εχθρό. Όλα αυτά είναι ο δρόμος του Κενού. 

Οι απόψεις διίστανται για το αν ο Itosu δημιούργησε τα πέντε pinan kata ως συμπλήρωμα στη φυσική αγωγή των μαθητών ή αν προσπάθησε να δημιουργήσει το δικό του σύγχρονο στυλ Καράτε. . Το pinan nidan έχει χαρακτηρίζεται από την χρησιμοποίηση της ευθείας γροθιάς. Στο pinan sandan δίνεται έμφαση στη συστροφή του σώματος με παράλληλη διπλή απόκρουση που ακολουθεί τη ροή της κίνησης του σώματος. Στο pinan shodan δίνεται έμφαση στις αποκρούσεις «morote», όπου τα δυο χέρια κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Στο pinan Yondan χρησιμοποιείται το μπλοκ του βραχίονα, λακτίσματα και αποκρούσεις. Τέλος, το pinan Godan, που είναι το πιο σύντομο απ’ όλα, περιλαμβάνει μπλοκ λακτισμάτων με τη χρήση και των δύο χεριών και χτυπήματα. Αν και υπάρχουν διαφορές στον τρόπο που οι μαθητές των διαφόρων στυλ εκτελούν τα pinan kata, εντούτοις το συνολικό σχέδιο παραμένει το ίδιο. Οι αλλαγές αυτές είναι αποτέλεσμα των εξελίξεων που πραγματοποιήθηκαν από τους ιδρυτές του κάθε στυλ. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα pinan shodan και pinan nidan είναι αντιστραμμένα. Στο Koei-Kan Karate-Do διδάσκεται πρώτο το pinan nidan και δεύτερο το pinan shodan επειδή το nidan είναι πιο εύκολο για τους αρχάριους μαθητές.

Τα kata Naihanchi θεωρείται ότι προέρχονται από ένα ενιαίο αρχικό kata, το οποίο μάλλον διαιρέθηκε από τον Itosu, αν και άλλα στοιχεία αναφέρουν τον Sokon Matsumura ως ιδρυτή τους, ο οποίος τα εισήγαγε στο Καράτε αφού πρώτα τα διδάχθηκε από κάποιον κινέζο δάσκαλο στη πόλη Tomari της Okinawa, ή τα διδάχθηκε σε κάποιο από τα ταξίδια του στη Κίνα και την Ταιβάν. Τα naihanchi θεωρούνται σημαντικά kata. Ο Kentsu Yabu, μαθητής του Itosu, έλεγε στους μαθητές του ότι, «το Καράτε αρχίζει και τελειώνει με το naihanchi» και τους παρακινούσε σε 10.000 επαναλήψεις ώστε να τα κατανοήσουν.

Πριν την δημιουργία των pinan kata τα naihanchi ήταν τα πρώτα διδασκόμενα και βασικά kata των σχολών Shuri-te και Tomari-te, ενώ κορυφαίοι δάσκαλοι υποστήριζαν πως μόνο μετά από 2-3 χρόνια συνεχούς εξάσκησης στο ένα kata naihanchi ο καρατέκα μπορούσε να προχωρήσει στο επόμενο. Ο όρος naihanchi στην Okinawa αποδίδεται ως, «πλευρική ή λοξή μάχη», ενώ στην κινέζικη μετάφραση ορίζεται ως, «γερά αγκιστρωμένος στο έδαφος». Πολλοί θεωρούν ότι παραπέμπουν σε μάχη πάνω σε βάρκα ή με την πλάτη στον τοίχο. Στην Okinawa ο όρος «naihan» σημαίνει «στενό πέρασμα στους ορυζώνες» και ο όρος «chi» σε μάχη. Ίσως όμως η μάχη παραπέμπει στην ονομασία Naha και αναφέρεται στην ομώνυμη επαρχία του νησιού Okinawa.

 Ένας ασκούμενος στο Καράτε ίσως να προβληματίζεται γιατί υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές σε kata που κάποτε ήταν ένα. Την απάντηση δίνει ο Gichin Funakoshi, στο βιβλίο του, «Εισαγωγή στο Karate-Do” [εκδόσεις Αλκίμαχον, 2004].

«Το έθιμο της μυστικότητας ίσχυε στην Okinawa μέχρι πρότινος. Πριν από 10 χρόνια, περίπου, επικοινώνησε μαζί μου ένας ηλικιωμένος κύριος, ο οποίος μου είπε: -Ξέρω ένα kata το οποίο δεν το έχω διδάξει ποτέ σε κανέναν αλλά θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας πριν πεθάνω. Εκτίμησα πολύ τις προθέσεις του, όμως δυστυχώς δεν μπορούσα να κάνω εύκολα το ταξίδι από το Τόκιο στην Οκινάουα και πίσω –αν μη τι άλλο, είχα πολλή δουλειά και δεν διέθετα αρκετό χρόνο. Έτυχε όμως εκείνον τον καιρό, ο τρίτος μου γιος, ο Γκίκο, να πρέπει να πάει στην Οκινάουα για κάποιες δικές του δουλειές και του ζήτησα να μάθει το kata αντί για μένα. Ο ηλικιωμένος κύριος χάρηκε πάρα πολύ από την άφιξη του Γκίκο. 

Όταν ήρθε η ώρα να του δείξει το kata, έκλεισε προσεχτικά όλες τις πόρτες και τα στόρια ώστε να μην μπορεί κανείς απ’ έξω να δει μέσα. Όταν τελείωσε η διδασκαλία ο γέροντας είπε: -Τώρα μπορώ να πεθάνω ήρεμος. Μεταξύ αυτών στους οποίους αρνήθηκα να διδάξω το kata ήταν κι ένας ο οποίος με πίεζε πολύ. Και τελικά αναγκάστηκα να δεχτώ. Άλλαξα όμως την φόρμα και τις ουσιώδεις κινήσεις. Αν ποτέ στο μέλλον τεθεί θέμα για το συγκεκριμένο kata, πες στον πατέρα σου ότι αυτό που δίδαξα σε εσένα είναι το σωστό. Όταν ήμουν νέος ήταν πολύ συνηθισμένα τέτοια περιστατικά. 

Τα παραπάνω εξηγούν κάπως το γιατί υπάρχουν τόσο διαφορετικές εκδοχές σε kata που κάποτε ήταν ένα. Επιπλέον, υπάρχει πάντοτε το πρόβλημα της παρερμηνείας του kata από κάποιον μαθητή, με αποτέλεσμα να αλλάζει η μετάδοσή του και να δημιουργούνται παραμορφώσεις». 

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως ο Funakoshi δεν αναφέρει στο βιβλίο του για ποιο kata πρόκειται, και πως ο ίδιος προχώρησε σε αλλαγές στα kata, όπως και σε αλλαγές στις ονομασίες του. Για παράδειγμα τα kata pinan μετονόμασε σε heian κ.λ.π. Το Sanchin [ή οι τρεις μάχες], είναι ένα kata όπου οι ασκούμενοι ρυθμίζουν την αναπνοή τους ενώ παράλληλα τη συγχρονίζουν με τη χρήση της δύναμής τους και με τη σωστή στάση. Πρόκειται για kata που γυμνάζει το σώμα, το νου και το πνεύμα. Ρassai ή Bassai, σημαίνει «εισχωρώ στο φρούριο».

Η ιστορία αναφέρει ότι ο Matsumura δίδασκε το kata αυτό αλλά ο Itosu το διαχώρισε σε δύο: Το passai dai και το passai sho.Το kata φαίνεται πως έχει τις ρίζες του στις κινέζικες πολεμικές τέχνες, αλλά άλλες πηγές αναφέρουν πως διδασκόταν στη Tomari-te από πολύ παλιά.

KATA KOEI-KAN
OKINAWAN
Shuri-te                  Naha-te
Pinan Nidan             Sanchin
Pinan Shodan           Seisan
Pinan Sandan           Sanseiru
Pinan Yondan           Sepai
Pinan Godan             Suparinpei

Naihanchi Shodan
Naihanchi Nidan
Naihanchi Sndan

Chinto

Passai Sho
Passai Dai

Kushanku Sho
Kushanku Dai
Shiho Kushanku
Chibana Kushanku

Gojushiho

Chinese
Jaken Ichiro
Renchiken Ichiro


Ο δάσκαλος Hironazu Kanazawa, αναφέρει τις δέκα βασικές αρχές των kata, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Δυναμικό», Νο 4, Τόμος 8, Απρίλιος-Μάιος ‘85», σε μετάφραση της Εύας Παπανικολάου:

ΓΙΟΙ ΝΟ ΚΙΣΙΝ: Το πνεύμα της προετοιμασίας. Η συγκέντρωση βούλησης και νόησης με σκοπό την αντιμετώπιση του αντιπάλου σαν προκαταρκτικό στάδιο των κινήσεων των κάτα.

ΙΝΓΙΟ: Το ενεργητικό και το παθητικό. Η συνύπαρξη των εννοιών «άμυνα» και «επίθεση».

ΤΣΙΚΑΡΑ ΝΟ ΚΥΟΤΖΑΚΟΥ: Ο τρόπος χρησιμοποίησης της δύναμης. Ο βαθμός της απαιτούμενης ισχύος για κάθε κίνηση και στάση στα κάτα.

ΒΑΖΑ ΝΟ ΚΑΝΚΥΟΥ: Η ταχύτητα της κίνησης. Η απαιτούμενη για κάθε κίνηση και στάση στα κάτα ταχύτητα.

ΤΑΙ ΝΟ ΣΙΝΣΟΥΚΟΥ: Ο βαθμός έκτασης ή συσπείρωσης. Ο βαθμός έκτασης ή συσπείρωσης του σώματος σε κάθε κίνηση και στάση των κάτα.

ΚΟΚΥΟΥ: Αναπνοή. Έλεγχος της αναπνοής, που σχετίζεται με τη στάση και την κίνηση στα κάτα.

ΤΥΑΚΟΥΓΚΑΝ: Οι στόχοι. Ο σκοπός που εξυπηρετεί κάθε κίνηση στα κάτα πρέπει να είναι πάντα γνωστός στον αθλητή.

ΚΙΑΙ: Κραυγή. Κραυγές σε καθορισμένα σημεία των κάτα, με σκοπό την επίδειξη μαχητικού πνεύματος.

ΚΕΙΤΑΙ ΝΟ ΧΟΤΖΙ: Σωστή στάση. Σωστή στάση στην κίνηση και στη θέση ισορροπίας.

ΖΑΝΣΙΝ: Ετοιμότητα. Επαγρύπνηση σε όλη τη διάρκεια του κάτα μέχρι να δοθεί εντολή ανάπαυσης [Ενόυ].

Related

Break New 3084117411388407585

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item