.

Γιώργος Φάκος, ο υπεύθυνος του Koei-Kan Karate στην Κύπρο

Ο εκπρόσωπος του Ιαπωνικού στυλ "Koei-Kan Karate" στη Κύπρο, Γιώργος Φάκος, γεννήθηκε στην Ελλάδα. Προσωπικός μαθητής του Γιώ...
Ο εκπρόσωπος του Ιαπωνικού στυλ "Koei-Kan Karate" στη Κύπρο, Γιώργος Φάκος, γεννήθηκε στην Ελλάδα. Προσωπικός μαθητής του Γιώργου Ντούκα, εκπαιδεύτηκε και από τον master Eizo Onishi, ιδρυτή του στυλ το Νοέμβριο του 1990. Σήμερα κατέχει τη μαύρη ζώνη 5ου βαθμού [dan]. Από το καλοκαίρι του 2013 βρίσκεται μόνιμα στη Κύπρο έχοντας ιδρύσει τον Οργανισμό "Κύπρος Καράτε" με σκοπό την αναβάθμιση της τέχνης του Καράτε στο νησί, της διάδοσης του Koei-Kan και της συνεργασίας με όλες τις επίσημες αθλητικές αρχές του νησιού. Διδάσκει καθημερινά στον Υψωνα της επαρχίας Λεμεσού. Εκτός από εκπαιδευτής Καράτε, για πολλά χρόνια στην Ελλάδα. εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά κι έντυπα Μέσα. Είναι συγγραφέας έντεκα, μέχρι στιγμής, βιβλίων πολιτικού, αθλητικού, δημοσιογραφικού και ιστορικού περιεχομένου, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο του μυθιστόρημα.

Τι είναι το Koei-Kan και που διδάσκεται σήμερα;

"Είναι ένα παραδοσιακό στυλ Καράτε που ιδρύθηκε από τον Eizo Onishi στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Πρόκειται για στυλ που ενσωματώνει kata και τεχνικές από τις δύο πιο γνωστές σχολές της Okinawa: Τη Naha-Te και τη Shuri-Te, καθώς και από την Κίνα. Σήμερα διδάσκεται, φυσικά, στην Ιαπωνία, σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής, τη Νότιο Αμερική, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ινδία κι εδώ στη Κύπρο από τον περασμένο Σεπτέμβριο".

Τι σημαίνει "Koei-Kan";

"Η Ευτυχία και η Ευημερία της Αίθουσας, από το "ko" που σημαίνει ευτυχία, το "ei" που σημαίνει ευημερία και το "kan" που σημαίνει αίθουσα. "Η Ευημερία με Ευτυχία προς το μέλλον", πολύ συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη σημασία του Koei Kan και αναφέρεται διότι αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα από τις ουσιαστικές αρχές του Koei-Kan. Αξίζει ν' αναφερθεί πώς το όνομα του στυλ προτάθηκε στον Onishi από τον δάσκαλό του Kanken Toyama".

Στη Κύπρο πως βρεθήκατε;

"Στο παρελθόν είχα έρθει δυο-τρεις φορές και μάλιστα σε μια συνέντευξή μου είχα τονίσει πώς αν δεν ζούσα στην Ελλάδα θα ήθελα να ζω είτε στη Κύπρο, είτε στη Σικελία. Εδώ είχα καλούς φίλους. Το προτελευταίο μου βιβλίο με τίτλο, "Ελλήνων Μυθολογία", εκδόθηκε από Κυπριακό εκδοτικό οίκο. Η παρουσίασή του έγινε εδώ στη Λεμεσό τον περασμένο Απρίλιο. Την επόμενη ημέρα είχα μιλήσει για τον μεγάλο Ελληνα συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, σε αίθουσα της Τράπεζας Κύπρου, καλεσμένος σε εκδήλωση του Διεθνούς Ομίλου Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Η Αμερικάνικη Ομοσπονδία του Koei-Kan, λοιπόν, σε συνεργασία με την Ιαπωνική, διαπιστώνοντας την αγάπη μου για το νησί μου έδωσαν την εντολή να εγκατασταθώ μόνιμα και να διαδόσω το στυλ στη Κύπρο".\ 
Δεν ήταν μια δύσκολη απόφαση;

«Ναι, ήταν. Ομως το Koei-Kan είναι μια ιδέα, μια όμορφη ιδέα. Και τις όμορφες ιδέες πρέπει κάποιοι να τις διαδίδουν στο κόσμο βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την προσωπική τους ζωή. Ετσι, λοιπόν, δεν μπορούσα ν' αρνηθώ στους δασκάλους μου το να έρθω εδώ και να διαδώσω το στυλ".

Υπήρξαν δυσκολίες;

"Πάντα υπάρχουν δυσκολίες όταν ξεκινάς να κάνεις κάτι που είναι άγνωστο στο κόσμο. Ομως, σε σύντομο χρονικό διάστημα ήρθαν αρκετοί μαθητές από 2 1/2 έως 52 ετών, εκ των οποίων και μαύρες ζώνες από άλλα στυλ, λέγοντάς μου πώς αυτά που διδάσκει το Koei-Kan δεν τα είχαν μάθει ποτέ. Υπήρξα, επίσης, τυχερός και για έναν ακόμη λόγο: Εδώ συνάντησα, μετά από χρόνια, μια αθλήτρια μαύρης ζώνης στο Koei-Kan, η οποία στο νησί είναι πολύ γνωστή. Αναφέρομαι στη τραγουδίστρια την Ολγα Βενετσιάνου, μία από τις καλύτερες αθλήτριες στην Ελλάδα, μέλος παλαιότερα της εθνικής ομάδας και με πολλές διακρίσεις. Ηταν μια πολύ σπουδαία στιγμή όταν ξανασυναντηθήκαμε μετά από τόσα χρόνια και βέβαια τώρα γυμναζόμαστε μαζί στον Υψωνα. Επίσης, θα ήταν παρά-λειψή μου να μην αναφερθώ στη βοήθεια, στη πολύ μεγάλη βοήθεια, που πρόσφερε μία Κυπραία φίλη μου.Είναι το Καράτε άθλημα ή τέχνη;

"Είναι πολεμική τέχνη, αλλά δεν παύει να είναι κι ένα ευγενές άθλημα. Προσωπικά διδάσκω παραδοσιακό κι αγωνιστικό Καράτε. Σύντομα οι μαθητές μου θ' αρχίσουν ν' αγωνίζονται σε διάφορα τουρνουά".

Από ποια ηλικία μπορεί κάποιος να ξεκινήσει το Καράτε; 

"Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην ηλικία. Φυσικά όσο πιο νέος είναι κά-ποιος τόσο καλύτερα, ιδιαίτερα αν αυτό αφορά τον πρωταθλητισμό, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι τα οφέλη της συστηματικής εξάσκησης δεν μπορούν να τα καρπωθούν και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Σήμερα, στον Υψωνα εξασκούνται σαραντάρηδες, σαρανταπεντάρηδες κι άλλοι μέχρι πενήντα δύο ετών. Στα dojo μου στην Ελλάδα εξασκούνταν και μεγαλύτεροι σε ηλικία. Υπάρχουν όμως κά-ποιοι διαχωρισμοί.

Αυτό που πρέπει να διδάσκεται στα παιδιά δεν είναι η ωμή βία, αλλά η καλλιέργεια της θετικής ενέργειας μέσα από την άσκηση του σώματος και του νου, που τελικά θα τους αναπτύξει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και την αίσθηση ελέγχου της ζωής τους. Σαφώς και η προπόνηση για παιδιά και νέους διαφέρει από αυτή των ενηλίκων, όμως τα βασικά στοιχεία και η πρόοδος είναι ουσιαστικά ίδια.

Ο δάσκαλος, όταν διδάσκει παιδιά, πρέπει πάντα να έχει στο μυαλό του πώς είναι άτομα ανεξάρτητα που θέλουν να μεγαλώσουν μέσα στην αγάπη και την αρμονία, όπως όλοι μας. Η εκπαίδευση γίνεται σε διαφορετικά τμήματα διότι είναι διαφορετικά τα δεδομένα στις ηλικίες για παράδειγμα των 8-12 ετών από αυτά των ηλικιών 30 και 40. Φυσικά είναι στη προτίμηση του κάθε δασκάλου τη ηλικίες θέλει να έχει, όμως αυτό που θέλω να καταστήσω σαφές είναι πώς όλες οι ηλικίες μπορούν να ασκηθούν στο Καράτε. Σήμερα, στον Υψωνα, έχω και μαθητές δυόμιση, τριών και τεσσάρων ετών".

Στην Ελλάδα διδάσκατε;

"Ξεκίνησα να διδάσκω επίσημα το 1991, όταν άνοιξα το πρώτο μου dojo [σ.σ. Σχολή] στη γενέτειρά μου, την Αμαλιάδα. Στην επόμενη δεκαετία άνοιξα κι άλλες σχολές, τις περισσότερες εκ των οποίων τις λειτουργούσα με μαθητές μου κατόχους της μαύρης ζώνης. Μου αρέσει η διδασκαλία, αλλά παράλληλα συνεχίζω να ασκούμαι. Το Καράτε είναι μια τέχνη -όπως αναφέρεται στη φιλοσοφία του Koei-Kan όπου η τελειότητα είναι αδύνατη κι επομένως η συνεχής βελτίωση είναι ο καρπός των προσπαθειών σου".

Ποιά είναι η δική σας φιλοσοφία ως δάσκαλος;

"Οτι η αξία ενός δασκάλου δεν φαίνεται από τα πόσα μετάλλια κατέκτησε ο μαθητής του, ή από το πόσο καλός μαχητής έγινε, αλλά από τη βοήθεια που του πρόσφερε στο να διαμορφώσει καλύτερο χαρακτήρα. Η κοινωνία μας σήμερα έχει ανάγκη από καλούς ανθρώπους, από χαρακτήρες που δεν θα προκαλούν αρνητικά συναισθήματα στη κοινωνία που ζουν. Αυτό είναι μια βασική αρχή της φιλοσοφίας του Koei-Kan, ένα ακόμη σημείο που κάνει αυτό το στυλ μοναδικό".

[Συνέντευξη στο ηλεκτρονικό περιοδικό, "Karate & sports", που δημοσιεύτηκε το 2014]

Related

Break New 1840121197321171289

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item