.

Koei-Kan Karate-Do

"O Δρόμος της Ευτυχίας και της Ευημερίας", είναι μια έννοια που δίνετε στη μετάφραση των λέξεων Koei-Kan. H ακριβής όμως μετάφρ...

"O Δρόμος της Ευτυχίας και της Ευημερίας", είναι μια έννοια που δίνετε στη μετάφραση των λέξεων Koei-Kan. H ακριβής όμως μετάφραση είναι, «Η Ευτυχία και η Ευημερία της Αίθουσας».

Πρόκειται για ορισμό που είναι αληθινά εκφραστικός για τη φύση και το σκοπό του συγκεκριμένου Ιαπωνικού στυλ Καράτε, όπου το να διαμορφώσουμε τους εαυτούς μας στο μέγιστο βαθμό, σε μια προσπάθεια να φτιάξουμε καλύτερες τις ζωές μας που είναι ο στόχος της συνεχής και συστηματικής μελέτης του στυλ.

Το Koei-Kan Karate-Do ιδρύθηκε επίσημα στις 2 Απριλίου 1954 από τον master Eizo Onishi, μαθητή δύο έξοχων δασκάλων της Okinawa Karate, του Kanken Toyama και του Juhatsu Kyoda.

Είναι το Koei-Kan Karate-Do μια τέχνη η οποία έχει κληρονομήσει την πνευματική και πολεμική παράδοση των αρχαίων μαχητικών τεχνών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στα πεδία των μαχών, σε περιόδους σκληρών πολιτικών διαμαχών διατηρώντας όμως την αρχική τους μορφή στον σύγχρονο κόσμο. Αναμφισβήτητα, το Koei-Kan Karate-Do παραμένει πιστό στον πρωταρχικό σκοπό του Budo: Την άσκηση του σώματος και του πνεύματος.

Η συνεχής εξάσκηση είναι ο μόνος τρόπος για να καταλάβει κάποιος την βαθύτερη και πιο ουσιαστική σημασία του. Ο ρόλος του Koei-Kan Karate-Do είναι πολλαπλός. Σαν τέχνη εκφράζει την μαχητικότητα του ατόμου συντονίζοντας με θαυμαστό τρόπο τις αντιδράσεις του σώματος και του πνεύματος σ’ ένα αδιάσπαστο σύνολο. Σαν γυμναστική αποτελεί έναν πλήρη τρόπο για την ανάπτυξη των σωματικών ικανοτήτων. Και σε επίπεδο πρακτικής αποτελεί την αποτελεσματικότερη μέθοδο αυτοάμυνας κι επίθεσης.

Η συνεχής εξάσκηση σε τεχνικές άμυνας κι επιθέσεων τελειοποιεί το σώμα και την ψυχή του ασκούμενου βοηθώντας τον να κατανοήσει και να εφαρμόσει την φιλοσοφία του. Μια φιλοσοφία που βασίζεται στο γεγονός ότι στη συνεχή κι αδιάκοπη προσπάθειά τους οι μαθητές να την ακολουθήσουν διδάσκονται να συγκρίνουν τα αισθήματά τους με την πραγματικότητα αποφεύγοντας επιβλαβής ενέργειες που δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα στη κοινωνία που ζουν. Και βέβαια η φιλοσοφία του Koei-Kan Karate-Do είναι αλληλένδετη με την πρακτική εξάσκηση που επιτρέπει στους αθλητές να εκπληρώσουν τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας στον υπέρτατο βαθμό, μαθαίνοντας ότι δεν πρέπει να κοροϊδεύουν τους αδύναμους και να ζηλεύουν τους καλύτερους. Επίσης, η φιλοσοφία του Koei-Kan Karate-Do διδάσκει ότι η διαφορά ανάμεσα στα στυλ βρίσκεται στον δάσκαλο και την διδασκαλία του. Όλο το Koei-Kan Karate-Do χαρακτηρίζεται από τις φιλοσοφικές του αρχές που είναι πανανθρώπινες αξίες οι οποίες παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο. Αξίες όπως η τιμή, η αλήθεια, η ευθύτητα, η ειλικρίνεια, η ειρήνη, η πειθαρχία, η ταπεινοφροσύνη, η αυτογνωσία, το θάρρος [ανδρεία], η δικαιοσύνη, ο σεβασμός στον συνάνθρωπο, όπως διδάσκει το Budo.

H εκπαίδευση στο Koei-Kan Karate-Do συνιστά όχι στο να δημιουργηθούν επιπόλαιοι μαχητές των δρόμων, αλλά αθλητές ώριμοι πνευματικά να αντιμετωπίζουν με το δυνατόν λιγότερες δυσκολίες τις αντιξοότητες της ζωής. Το Koei-Kan Karate-Do είναι ο Δρόμος της αυτογνωσίας όπου ο ασκούμενος έρχεται αντιμέτωπος με τις αδυναμίες του και καλείται να τις ξεπεράσει διαπιστώνοντας τελικά πως ο πραγματικός αντίπαλος βρίσκεται μέσα του. Επίσης, η εξάσκηση στο στυλ αποτελεί και μια μέθοδο όπου οι καρατέκα καταπολεμά τους φόβους και το άγχος που προκύπτει από τον κίνδυνο που σχετίζεται με την προσωπική του σωματική ασφάλεια.

Μία από τις σπουδαιότερες αρχές της φιλοσοφίας του Koei-Kan Karate-Do είναι η ειρήνη. Εύλογα όμως ο αναγνώστης θα αναρωτηθεί πως είναι δυνατόν ένας καρατέκα να είναι ειρηνικός την στιγμή που μαθαίνει να εκπαιδεύεται με τα μέλη του σώματός του να μπορούν να γίνουν φονικά όπλα. Αναφέρθηκε ότι το Καράτε ανακαλύφθηκε σε μια εποχή έντονων πολεμικών συγκρούσεων και ταραχών στην Ανατολή. Χρησιμοποιήθηκε για την αυτοπροστασία των κατοίκων. Σήμερα, όμως, που θέλουμε να λεγόμαστε πολιτισμένοι, η χρήση του Καράτε ως πολεμική τέχνη δεν υφίσταται. Για να μπορέσει να επιβιώσει ιστορικά εξελίχθηκε σε άθλημα και μάλιστα ιδιαίτερα εντυπωσιακό έχοντας αυστηρούς κανονισμούς. Σαφώς και ο ασκούμενος μαθαίνει να τραυματίζει ή και να σκοτώνει τον αντίπαλό του και η γνώση αυτή πολλές φορές αποδείχτηκε χρήσιμη σε κοινωνίες που μαστίζονται από την βία και την εγκληματικότητα. Όμως, ο ασκούμενος γνωρίζοντας τις ικανότητες που έχει αποκτήσει από την πολύχρονη εξάσκησή του, γνωρίζοντας πολύ καλά τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει, προτιμά να αποφεύγει τη μάχη. Αυτή η αποφυγή δεν πρέπει να συνδέεται με την φυγή ενός δειλού. Ο δειλός φεύγει γιατί φοβάται, ο καρατέκα φεύγει γιατί δεν θέλει να προξενήσει ζημιά. Αν όμως χρειαστεί να παλέψει είναι έτοιμος να προστατεύσει την σωματική του ακεραιότητα ή των αγαπημένων του προσώπων. Και δυστυχώς κάποιες φορές αναγκάζεται να το κάνει. 

Πειθαρχία, σημαίνει υπακοή ή συμμόρφωση σε ένα σύνολο κανόνων και αρχών. Η εσωτερική πειθαρχία που καλλιεργείται στο Koei-Kan Karate-Do σημαίνει ο ενσυνείδητος αυτοέλεγχος, ο αυτοσεβασμός και ο αλληλοσεβασμός που οδηγεί στη συμμόρφωση προς ορισμένες αρχές χωρίς καταναγκασμό και κυρώσεις. Η λέξη «πειθαρχία» προέρχεται από τις λέξεις «πειθώ», «μάθηση», «μαθητής». Ο μαθητής που ο νους του μαθαίνει μέσα από την παρατήρηση του δικού του νου, της δικής του καρδιάς, μαθαίνει μέσα από τις πράξεις του. Η πειθαρχία σε ένα dojo [σχολή Ιαπωνικών πολεμικών τεχνών] είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει ο ασκούμενος να εισχωρήσει βαθιά στη φιλοσοφία και στη τεχνική των «Άδειων Χεριών».

Η πειθαρχία έχει σχέση με τον σεβασμό που πρέπει να διακατέχει τον μαθητή, ώστε να παρακολουθεί με προσοχή τον δάσκαλό του και φυσικά να συμμορφώνεται σε κάθε παρατήρησή του. Αν αυτός ο σεβασμός χαθεί τότε η διδασκαλία, κυρίως σε φιλοσοφικό επίπεδο, δεν πρόκειται να υπάρξει. Η πειθαρχία είναι η γέφυρα μεταξύ στόχου και επίτευξης στόχου. Συχνά, τα προβλήματα πειθαρχίας αποτελούν τον μόνιμο παράγοντα όχλησης της εκπαιδευτικής διδασκαλίας. Όλοι οι δάσκαλοι θεωρούν, κι έτσι είναι, την πειθαρχία ως μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η πειθαρχία, όπως και η προπόνηση, στοχεύει στην τελειοποίηση του ασκούμενου σε τρία επίπεδα: Το φυσικό, το ψυχολογικό και το πνευματικό.

Η εξάσκηση, λοιπόν, είναι ο μόνος τρόπος για να καταλάβει κάποιος την βαθύτερη και ουσιαστικότερη σημασία του Koei-Kan Karate-Do. Όταν ξεκινήσαμε την εκπαίδευση όλοι είχαμε πολλές ερωτήσεις και απορίες. Αρχίσαμε με την διδασκαλία των βασικών τεχνικών και στη συνέχεια περάσαμε στις μεθόδους και τις φόρμες του [kata]. Εκπλαγήκαμε διαπιστώνοντας πως ακόμη και στο επίπεδο του αρχαρίου πόση προσπάθεια χρειάστηκε να καταβάλλουμε για την εκτέλεση των βασικών τεχνικών και κινήσεων, όπως οι γροθιές και τα λακτίσματα, οι πτώσεις, οι βηματισμοί, η διατήρηση της σωστής απόστασης κ.λ.π.

Όλα τα μέλη του σώματός μας έπρεπε να κινούνται με ταχύτητα, ακρίβεια και δύναμη, αποτέλεσμα της πνευματικής συγκέντρωσης, της ισορροπίας και της αντανακλαστικής δράσης. Μάθαμε πόσο σημαντική είναι η αναπνοή στην εκτέλεση των τεχνικών για να έχουμε ισχυρές αποκρούσεις και δυνατά χτυπήματα. Μέσα από την εκπαίδευση στο στυλ Koei-Kan Karate-Do συνεχίζουμε την προσπάθεια να κατανοήσουμε τον μοναδικό κανόνα για τους ανθρώπους που θέλουν να βαδίζουν στο μονοπάτι του πνεύματος πως η ανάπτυξη του σώματος και του νου επιτυγχάνεται μόνο με τη συνεχή εξάσκηση.

Related

Break New 747461680008597726

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item