.

Τα οφέλη του στρέτσινγκ

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι διατατικές ασκήσεις πρέπει να αποτελούν μέρος ενός πλήρους προγράμματος γυμναστικής. Όπως είδαμε και σε προηγούμεν...


Όλοι γνωρίζουμε ότι οι διατατικές ασκήσεις πρέπει να αποτελούν μέρος ενός πλήρους προγράμματος γυμναστικής. Όπως είδαμε και σε προηγούμενο άρθρο, ωφελούν την ελαστικότητα των μυών και αποτελούν σημαντική προσθήκη σε ασκήσεις προθέρμανσης (δυναμικές ασκήσεις στρέτσινγκ) ή αποθεραπείας (στατικές ασκήσεις στρέτσινγκ). Παράλληλα βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα κάποια οφέλη του στρέτσινγκ.

Οι ειδικοί προτείνουν να κάνουμε στρέτσινγκ τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα για 1 λεπτό ανά άσκηση και ο βασικός λόγος είναι για να διατηρήσουμε την ευλυγισία μας. Όσο μεγαλώνουμε, η ευλυγισία γίνεται ακόμα πιο απαραίτητη καθώς μας βοηθά να κινούμαστε καλύτερα και να μειώνουμε την πιθανότητα τραυματισμού. Αν έχουμε κάποιο πρόβλημα, π.χ. λάθος στάση σώματος, πρέπει να πιέσουμε τους μύες εκείνης της περιοχής και να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο κατά τη διάρκεια των διατάσεων σε αυτούς.

Είναι πολύ εύκολο να κάνετε σωστό στρέτσινγκ και καθόλου χρονοβόρο. Διαβάστε τις οδηγίες για απλό στρέτσινγκ για την πλάτη:

• Σταθείτε όρθιοι με τα πόδια ανοιχτά όσο το άνοιγμα των ώμων και λυγίστε ελαφρώς τα γόνατα
• Γείρετε προς τα εμπρός τοποθετώντας τα χέρια σας πάνω από τα γόνατα
• Κυρτώστε την πλάτη σας ώστε το στήθος σας να κλείσει και οι ώμοι σας να γείρουν προς τα εμπρός
• Στη συνέχεια ανοίξτε την πλάτη σας (τεντωθείτε) ώστε να ανοίξει το στήθος και οι ώμοι να στρίψουν προς τα πίσω Αν κάνετε δουλειά γραφείου και περνάτε πολλές ώρες της ημέρας ακινητοποιημένοι στην καρέκλα τότε κάθε μια ώρα κάντε ένα διάλειμμα 2 λεπτών για στρέτσινγκ πλάτης. Με αυτό τον τρόπο θα διορθώσετε τη λάθος στάση σας. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε λάστιχα για να κάνετε σωστό στρέτσινγκ.

Μπορείτε να κάνετε στατικό στρέτσινγκ, δηλαδή να τεντώσετε έναν μυ και τον κρατήσετε τεντωμένο για 15 με 30 δευτερόλεπτα. Αυτή η άσκηση είναι αρκετή, δεν χρειάζεται να υπερβάλλετε και να τεντωθείτε σε σημείο που να πονάτε. Όταν το στρέτσινγκ περιλαμβάνει κίνηση, όπως το παράδειγμα με την πλάτη, ονομάζεται δυναμικό στρέτσινγκ. Αυτό το είδος θεωρείται πιο αποτελεσματικό και ενδείκνυται για προθέρμανση πριν τη γυμναστική.

Όποιο είδος στρέτσινγκ κι αν διαλέξετε, να θυμάστε ότι δεν πρέπει να πιέσετε τον εαυτό σας και να πονέσετε. Σε αντίθεση περίπτωση μπορεί να τραυματιστείτε άθελά σας. Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάστε όμως είναι ότι αν κάνετε στρέτσινγκ για να προθερμανθείτε πριν τη γυμναστική πρέπει να κάνετε δυναμικό στρέτσινγκ. Το στατικό μπορεί να μειώσει την απόδοσή σας καθώς το παρατεταμένο τέντωμα των μυών τους κουράζει και δεν μπορούν αν αποδώσουν καλά μετά. Αντίθετα, το δυναμικό στρέτσινγκ μοιάζει με γυμναστική χαμηλής έντασης και είναι ιδανικό για να προετοιμαστείτε για τη γυμναστική σας.

Μπορείτε να κάνετε στρέτσινγκ όποια στιγμή θέλετε, δεν είναι απαραίτητο να κάνετε μόνο πριν ή μετά τη γυμναστική. Μπορείτε για παράδειγμα, να κάνετε κάποιο πλήρες πρόγραμμα στρέτσινγκ για όλο το σώμα, ως ξεχωριστό μέρος της εβδομαδιαίας σας άσκησης! 

Πηγή: http://www.webmd.com/fitness-exercise/guide/how-to-stretch?page=1

Related

Break New 5877096684555375159

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item