.

«ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ», η αρχαία Ελληνική μαχητική τέχνη

Θεωρείται η αρχαιότερη μαχητική τέχνη. Αποτέλεσε το «όπλο» των Σπαρτιατών όταν έπεφταν τα ξίφη και οι ασπίδες. Είναι το «Παγκράτιον». Η α...


Θεωρείται η αρχαιότερη μαχητική τέχνη. Αποτέλεσε το «όπλο» των Σπαρτιατών όταν έπεφταν τα ξίφη και οι ασπίδες. Είναι το «Παγκράτιον». Η αρχαία Ελληνική μαχητική τέχνη και «μητέρα» των μαχητικών τεχνών του κόσμου. Η «μυθολογία» θέλει το άθλημα να προέρχεται από το Θησέα, που επιστράτευσε συνδυασμό πάλης και πυγμής για να καταβάλει τον Μινώταυρο. Υπάρχει και η εκδοχή που θέλει τον Ηρακλή να καταβάλει με τον τρόπο αυτό το λιοντάρι της Νεμέας.

Με τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του οποίου ο στρατός εκπαιδευόταν στο «Παγκράτιο», το άθλημα διαδόθηκε μέχρι και την Ινδία και γι' αυτό θεωρείται πως οι μαχητικές τέχνες της ανατολής «πάτησαν» πάνω στο άθλημα του «Παγκράτιου». Παρακολουθώντας κανείς την τεχνική του Τζούντο, του Ζίου Ζίτσου, του Αϊκίντο, του Χαπκίντο και του Κουράς από το Ουζμπεκιστάν, τέχνες που έχουν εμφανιστεί μεταγενέστερα, διαθέτουν πάρα πολλές ίδιες κινήσεις με το Παγκράτιο.

Το άθλημα του «Παγκράτιου» για άγνωστο λόγω «εξαφανίστηκε» από το προσκήνιο για αιώνες. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο έγιναν γνωστές οι μαχητικές τέχνες της Ανατολής. Οι οποίες φυσικά έπλασαν μύθους γύρω τους και στη συνέχεια. στη σύγχρονη εποχή, εκμεταλλεύτηκαν τη δύναμη του κινηματογράφου ώστε να προωθήσουν το άθλημά τους. Στη σύγχρονη εποχή το Παγκράτιο αναβίωσε γύρω στο 1970, τότε ήταν που ο διάσημος Καβαλιώτης δάσκαλος μαχητικών τεχνών, Σίμος Ζαχόπουλος, κάτοχος διάκρισης 10ου βαθμού, γίνονται οι πρώτες κινήσεις για την ίδρυση ομοσπονδίας Παγκρατίου. Λίγα χρόνια μετά αρχίζουν οι προσπάθειες ένταξής του στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος (ΕΟΠΑ) ιδρύεται το 1996 από δύο παλαιούς μαθητές του Ζαχόπουλου, τον Π.Κουτρούμπα και τον Λ.Σαββίδη. Παρά την ιστορικότητα του αθλήματος, για να ανοίξει η πόρτα του Ολυμπιακού προγράμματος τέθηκε ως προϋπόθεση η διάδοση του σε περισσότερες χώρες. Ένας δρόμος που είναι μακρύς, αφού η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν αριθμεί ακόμη τα μέλη που θα ήθελε. Παρ' όλ' αυτά όμως, βρίσκεται σε καλό δρόμο και με τους σωστούς χειρισμούς το άθλημα θα πάρει τη θέση που του αξίζει και θα επιστρέψει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως άλλωστε γινόταν στην αρχαιότητα στην Αρχαία Ολυμπία.

Αγωνιστικά...

...το «Παγκράτιον» έχει 4 επίπεδα μάχης. Τα επίπεδα αυτά διακρίνονται από την απόσταση που υπάρχει μεταξύ των δύο αθλητών.

1ο επίπεδο η Ζώνη Λακτίσματος: Απόσταση περίπου 1,5 μέτρο, όπου οι δύο αθλητές ανταλλάσουν λακτίσματα.
2ο επίπεδο η Ζώνη Πυγμαχίας: Εδώ οι αθλητές βρίσκονται σε απόσταση ενός μέτρου όπου και πυγμαχούν.
3ο επίπεδο η Ζώνη Παγίδευσης: Η απόσταση πλέον είναι στο μισό μέτρο και οι δύο αθλητές προχωρούν σε παγιδεύσεις μελών με έλξεις και πίεσή τους.
4ο επίπεδο Ζώνη Πάλης: στην ίδια απόσταση με τους δύο αθλητές να προχωράνε σε λαβές, ρίψεις, ανατροπές και καθηλώσεις.

Το «Παγκράτιο» αποκτά καθημερινά νέα μέλη κάθε ηλικίας, αποτελεί χωρίς να «τρομάζει» την ιδανική τέχνη αυτοάμυνας και κάνει πράξει το «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Επιμέλεια: Διονύσης Στρούμπος

 ΠΗΓΗ: www.novasports.gr

Related

Break New 9128759090253488440

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item