.

Διατροφή των αθλητών

«Η κατασκευή του οργανισμού μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την φύση των χημικών ουσιών που παίρνουν μέρος στη σύνθεση των ιστών μας. ...


«Η κατασκευή του οργανισμού μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την φύση των χημικών ουσιών που παίρνουν μέρος στη σύνθεση των ιστών μας. Είναι δυνατόν να δώσουμε μερικά χαρακτηριστικά στους ανθρώπους, όπως και στα ζώα, αν τους υποβάλλουμε από μικρή ηλικία σε ανάλογη διατροφή. Είναι δυνατόν η σύσταση των αδένων και του νευρικού συστήματος να αλλάξουν με τη τροφή και οι πνευματικές και ψυχικές λειτουργίες να μεταβάλλονται παράλληλα με την σύσταση, τη μορφή και τις διαστάσεις του σώματος», έγραψε ο βραβευμένος με το Νόμπελ βιολόγος Αλέξης Καρέλ.

Η σχέση του ανθρώπινου σώματος με την διατροφή είναι ιδιαίτερα στενή, τόσο που μπορεί να ειπωθεί ότι ο οργανισμός είναι προϊόν της θρέψης του. Το ότι οι συνήθειες της διατροφής άλλαξαν τα τελευταία τριάντα με σαράντα χρόνια οφείλεται στην συνειδητοποίηση του ευρύ κοινού ότι η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην γενική κατάσταση της υγείας. Κάθε άνθρωπος που γυμνάζεται έντονα θα πρέπει να γνωρίζει τους βασικούς κανόνες διατροφής, προκειμένου να τους εφαρμόζει με προσοχή και συστηματικά στον εαυτό του.

Ένα πρόγραμμα προπόνησης, όσο καλό και αν είναι, ποτέ δεν είναι αρκετό γιατί με την προπόνηση ο άνθρωπος κατευθύνει τις ανάγκες του οργανισμού για ένα δυνατότερο σώμα με μεγαλύτερες μυϊκές ικανότητες. Από μόνη της η προπόνηση δεν μπορεί να οδηγήσει στο κτίσιμο ενός σιδερένιου οργανισμού. Χρειάζεται ο ισορροπημένος συνδυασμός και των δύο [προπόνηση-διατροφή] που θα αναπτύξει τον οργανισμό και θα δώσει ένα καλύτερο σώμα και οπωσδήποτε μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν και να το εφαρμόζουν στους αθλητές τους οι προπονητές όλων των αθλημάτων.

Η αύξηση των αθλητικών επιδόσεων οφείλεται στα βελτιωμένα προγράμματα προπόνησης και στη σωστή αθλητική διατροφή. Εκτός από τις υψηλές επιδόσεις, η σωστή διατροφή παίζει ρόλο και στη γενικότερη κατάσταση της υγείας. Το πώς αισθανόμαστε σωματικά και πνευματικά, η εξωτερική μας εμφάνιση, η βελτίωση και η συντήρηση των ανατομικών και βιολογικών μας χαρακτηριστικών και η διάρκεια της ζωής μας, καθορίζονται από τις διατροφικές συνήθειες που έχουμε αποκτήσει. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι η σωστή διατροφή ενισχύει την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε πλήθος ασθενειών που μας απειλούν. Η συνηθισμένη διατροφή δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις που έχει ο οργανισμός του αθλητή και αυτό διότι λόγω των μεγάλων επιβαρύνσεών του που είναι το αποτέλεσμα της έντονης προπόνησης χρειάζεται ειδική διατροφή που να αναπληρώνει τις ενεργειακές απώλειες και βέβαια να είναι αντίστοιχη στις ιδιαιτερότητες κάθε αθλήματος.

Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, τα λίπη, οι βιταμίνες και τα μεταλλικά άλατα, είναι τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα στον οργανισμό. Ο σπουδαιότερος παράγοντας της σωστής διατροφής είναι το λεγόμενο «πρόγραμμα διατροφής», από το οποίο εξαρτάται η ομαλή δραστηριότητα του πεπτικού συστήματος. Με τον όρο «πρόγραμμα διατροφής» εννοούμε την ημερήσια κατανομή τροφίμων βάση της θερμικής τους περιεκτικότητας, τον αριθμό των γευμάτων, τον χρόνο πρόληψης της τροφής και το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στα γεύματα. Πρέπει να επισημανθεί πόσο σημαντική είναι η διατροφή να καλύπτει όλα τα είδη τροφίμων σε ποικιλία. Η διατροφή για τον αθλητή αποτελεί σπουδαίο και άρρηκτο τμήμα της διαδικασίας προπόνησης γιατί αυξάνει τις ικανότητές του και βοηθάει στην αποκατάσταση το οργανισμού μετά τους αγώνες, ή και μετά την προπόνηση.

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ 

Είναι ενώσεις απαραίτητες στη ζωή κάθε ανθρώπινου οργανισμού. Πρόκειται για ενώσεις μεγάλου μοριακού βάρους που σχηματίζονται από μικρότερες και απλούστερες μονάδες, τα αμινοξέα, τα οποία αποτελούνται από τέσσερα στοιχεία: άνθρακα, οξυγόνο, άζωτο και μερικά αμινοξέα περιέχουν και θείο.

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες γιατί χρησιμεύουν στην κατασκευή των νέων ιστών, όταν το σώμα βρίσκεται σε ανάπτυξη και στην αντικατάσταση των φθειρόμενων κυττάρων του οργανισμού. Επίσης, είναι απαραίτητες για την σύνθεση από τον οργανισμό ορισμένων πολύτιμων ουσιών που έχουν σχέση με την άμυνα του οργανισμού έναντι διαφόρων νόσων. Οι πρωτεΐνες διακρίνονται σε, ζωικές που υπάρχουν στις τροφές που προέρχονται από τον οργανισμό των ζώων [κρέας, γάλα, τυριά, αυγά] και σε φυτικές που προέρχονται από τις φυσικές τροφές [όσπρια, δημητριακά κ.λ.π.].

Οι πρωτεΐνες διασπόνται με την πέψη σε αμινοξέα που με την κυκλοφορία του αίματος φτάνουν στους ιστούς. Οι ιστοί παίρνουν τα αμινοξέα που χρειάζονται και συνθέτουν τα δικά τους λευκώματα. Οι πρωτεΐνες που χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη του οργανισμού και στην αντικατάσταση των φθειρόμενων κυττάρων λέγονται «πλήρη» γιατί περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό. Οι πρωτεΐνες που δεν είναι κατάλληλες για τον σκοπό αυτό ονομάζονται «ελλιπής».

Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν αποταμιεύει τις πρωτεΐνες όταν τρώγονται σε ποσότητες μεγαλύτερες από το κανονικό, ενώ αντίθετα δημιουργεί αποθέματα λίπους και υδατανθράκων όταν αυτές προσλαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες.

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 

Είναι ενώσεις με βασική μονάδα ένα άτομο υδατάνθρακα και ένα μόριο νερού. Στους υδατάνθρακες περιλαμβάνονται και τα απλά σάκχαρα που αποτελούνται από ένα μόριο και ονομάζονται «μονοσακχαρίτες», ενώ «ολισακχαρίτες» ονομάζονται τα σάκχαρα που αποτελούνται από δύο μέχρι δέκα μόρια ίδια ή διαφορετικά μεταξύ τους.

Ο ανθρώπινος οργανισμός μετατρέπει σε λίπος τους υδατάνθρακες που χρειάζεται καθημερινά, αποταμιεύοντάς τον σε διάφορα μέρη του σώματος. Αυτός είναι ο λόγος που κάποιο άτομο παχαίνει και δεν καταναλώνει λίπη, αλλά σε μεγάλες ποσότητες ζαχαρούχες ή αμυλούχες τροφές, όπως ρύζι, ζυμαρικά, γλυκά κ.λ.π. Τους υδατάνθρακες που χρειάζεται ο οργανισμός τους παίρνει κυρίως από τα φυσικά τρόφιμα που είναι πλούσια σε τέτοια συστατικά.

Τα κυριότερα είδη υδατανθράκων είναι η γλυκόζη που υπάρχει κυρίως στα σταφύλια, η φρουκτόζη που υπάρχει στα φρούτα, η ζαχαρόζη που υπάρχει στα κοκκινογούλια και στο ζαχαροκάλαμο, η λακτόζη που βρίσκεται στα δημητριακά, τα όσπρια, τα ζυμαρικά κ.λ.π., το γλυκογόνο που βρίσκεται στα κρέατα και στο συκώτι και η κυτταρίνη που υπάρχει στα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα κ.α. 

ΛΙΠΗ 

Τα λίπη είναι ένα ακόμη θρεπτικό συστατικό που έχει μεγάλη σημασία στη διατροφή του ανθρώπου για πολλούς λόγους όπως για το ότι περιέχουν βιταμίνες, δίνουν ενέργεια στον άνθρωπο κ.λ.π. Τα λίπη χωρίζονται σε κορεσμένα [ζωικά] και ακόρεστα [φυτικά].

Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται στο βούτυρο, στο κρέας, στο γάλα, στα αυγά κ.λ.π., ενώ τα ακόρεστα λίπη υπάρχουν στο ελαιόλαδο, στο σπορέλαιο, στην μαργαρίνη κ.λ.π. Τα σπουδαιότερα λίπη που καταναλώνουμε είναι τα εξής: Βούτυρο, ελαιόλαδο, μαγειρικά λίπη, μαργαρίνη, λάδι σόγιας, χοιρινό λίπος, πρόβειο και βοδινό λίπος κ.λ.π.

Η υπερβολική κατανάλωση λίπους αποθηκεύεται σε διάφορα σημεία του σώματος και κυρίως στην κοιλιά. Η αποθήκευση αυτή οδηγεί στην παχυσαρκία από την οποία πάσχουν εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες. Τέλος, το λίπος οι αθλητές το αποθηκεύουν στους μυς τους.

ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΑΛΑΤΑ 

Η απουσία τους από τον οργανισμό δημιουργεί σοβαρές ανωμαλίες. Οι ανόργανες ουσίες αποτελούν το 5% του συνολικού βάρους του σώματος. Το 70% αποτελείται από νερό και το υπόλοιπο 25% από τις οργανικές ουσίες. Τα ανόργανα άλατα είναι τα εξής: Ασβέστιο και φώσφορος για τον σχηματισμό των οστών του σκελετού, των δοντιών και για την πρόληψη της ραχίτιδας. Υπάρχουν στο γάλα, το τυρί, στα όσπρια, στα λαχανικά, στα ψάρια και στο κρέας. Σίδηρος για την Παρασκευή της αιμοσφαιρίνης που περιέχουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος. Βρίσκεται στο κρόκο του αυγού, στα αλλαντικά, στις φακές, τα φασόλια κ.λ.π. Ιώδιο για την σωστή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα.

Η ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός εισάγεται με το νερό και με ορισμένα τρόφιμα. Κάλιο που έχει σχέση με τη λειτουργία των μυών και την ανταλλαγή των υδατανθράκων. Βρίσκεται στα λαχανικά, στις πατάτες, στο τσάι, στο ψωμί, στα ψάρια κ.λ.π. Θείο που παράγεται στις συνηθισμένες τροφές. Μαγνήσιο για τον έλεγχο των μυϊκών συσπάσεων και την καύση των υδατανθράκων σε ενέργεια. Υπάρχει στα πράσινα λαχανικά, στο μαύρο ψωμί, στους ξηρούς καρπούς, στα φρούτα κ.λ.π. Ποτάσσιο για την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Ψευδάργυρος για την εξασφάλιση πολλών ενζυμικών λειτουργιών του οργανισμού και την εμπόδιση της πτώσης του ζαχάρου στο αίμα από την ινσουλίνη. Βρίσκεται στα φρούτα, τα όσπρια, στο γάλα κ.α. Νικέλιο για την έκκριση των πεπτικών ενζύμων του πάγκρεας. Μαγγάνιο για την σωστή λειτουργία των γεννητικών λειτουργιών του ανθρώπου. Φθόριο για την κατασκευή των δοντιών και των οστών. Χαλκός για την πρόληψη της αναιμίας. Αλουμίνιο για την πρόληψη της πολυνευρίτιδας. Βόριο που μπορεί να εμποδίσει τη βλάβη του οργανισμού από την έλλειψη καλίου.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ 

Οι βιταμίνες είναι σπουδαίες στη σωστή διατροφή γιατί πολλές χημικές αντιδράσεις του σώματος δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την παρουσία τους, καθώς είναι απαραίτητες στην ανάπτυξη του οργανισμού και τη διατήρηση της υγείας. Κάθε βιταμίνη πρέπει να λαμβάνεται με την διατροφή αυτούσια, επειδή ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει την ικανότητα να την συνθέτει μόνος του. Η μεγαλύτερη πρόοδος στον τομέα των βιταμινών σημειώθηκε τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Προηγουμένως ήταν γνωστές οι παθολογικές καταστάσεις που προκαλούνται από την έλλειψή τους, όμως δεν ήταν γνωστή η αιτία κι επομένως η θεραπεία ήταν ανύπαρκτη. Οι λειτουργίες των βιταμινών είναι περίπλοκες. Ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους γίνονται παράλληλα με ορισμένα ένζυμα τα οποία αποτελούν τα «συνένζυμα». Καθορίζουν και συντονίζουν την δραστηριότητα αυτών των ενζύμων και για αυτό τον λόγο παίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό του οργανισμού.

Οι βιταμίνες χωρίζονται σε λιποδιαλυτές [διαλυτές στα λίπη] και σε υδατοδιαλυτές [διαλυτές στο νερό]. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, σε μεγαλύτερες ποσότητες από εκείνες που χρειάζεται ο οργανισμός, αποθηκεύονται στο συκώτι, ενώ οι υδατοδιαλυτές αποβάλλονται με τα ούρα. Λιποδιαλυτές βιταμίνες είναι οι A, D, E και Κ, ενώ υδατοδιαλυτές είναι οι βιταμίνες Β1, Β2, ΡΡ, Β6, Β12, το παντοθενικό οξύ, το φολλικό οξύ, η βιοτίνη και η βιταμίνη C.

Η απόλυτη στέρηση μιας βιταμίνης από τον ανθρώπινο οργανισμό ονομάζεται «αβιταμίνωση» και εκδηλώνεται με διαφορετικά συμπτώματα, όπως με την έλλειψη της βιταμίνης Α με ξηροφθαλμία, ημερωλαπία και μόνιμη τύφλωση. Η έλλειψη της βιταμίνης D με ραχιτισμό στα παιδιά και οστεομαλακία στους ενήλικες. Η έλλειψη της ομάδας βιταμινών Β με βλάβες στο νευρικό σύστημα, με καρδιακή ανεπάρκεια, με βλάβες στα μάτια, διαταραχές του νευρικού συστήματος, με μυϊκές συσπάσεις, εξάντληση κ.λ.π.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α: Περιέχεται στο γάλα, την κρέμα, το βούτυρο, στον κρόκο του αβγού, στα τυριά και στο συκώτι. Επίσης, υπάρχει στο σπανάκι, στον μαϊντανό και στο λάχανο.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β: Είναι ένα σύμπλεγμα βιταμινών που αποτελούν την ομάδα της συγκεκριμένης βιταμίνης. Οι κυριότερες βιταμίνες είναι η Β1, η Β2, η ΡΡ, η Β6, η Η, το παντοθενικό οξύ, ο ινοσίτης, το φολλικό οξύ και η χολίνη. Περιέχονται στο φύτρο του σταριού και του ρυζιού, στον κρόκο του αβγού, στα εντόσθια, στο χοιρινό κρέας, στα όσπρια, στο πιτυρούχο ψωμί, στο βοδινό κρέας και στα ψάρια.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C: Τροφές πλούσιες σε αυτή είναι τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, τα σταφύλια, τα μήλα, οι μπανάνες, τα αγγούρια, το μαρούλι, τα καρότα, τα αβγά κ.λ.π.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: Περιέχεται στο μουρουνέλαιο, στη ρέγγα, στην σαρδέλα, στα αβγά, στο βούτυρο και στα τυριά. Ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει την βιταμίνη από την χοληστερίνη όταν το σώμα εκτίθεται στον ήλιο.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε: Τη βρίσκουμε στα πράσινα φύλλα των λαχανικών, στο ελαιόλαδο, στα φασόλια, στο κριθάρι, στο ρύζι και στον κρόκο του αβγού.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ: Υπάρχει στις ντομάτες, στα πράσινα φύλλα των λαχανικών, στον κρόκο του αβγού και στο συκώτι. Επίσης, στο λάχανο, στο κουνουπίδι και στις πατάτες.

Related

Break New 6294252565406177215

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item