.

Ο φιλόσοφος Bruce Lee

"Πιστεύω ότι ο Μπρους ήταν ένας εξαίρετος φιλόσοφος της καθημερινής ζωής. Ενδιαφερόταν πολύ για το να βρει ποιος ήταν. Το σχόλιό τ..."Πιστεύω ότι ο Μπρους ήταν ένας εξαίρετος φιλόσοφος της καθημερινής ζωής. Ενδιαφερόταν πολύ για το να βρει ποιος ήταν. Το σχόλιό του απέναντι σε όλους τους ανθρώπους ήταν "Μάθε τον εαυτό σου" και η καλή σκέψη που απέκτησε ήταν αποτέλεσμα της διαδικασίας εκμάθησης του εαυτού του".
Steve Mc Quenn

BRUCE LEE: Ένα όνομα που ταυτίστηκε με την παιδική κι εφηβική ηλικία των σημερινών 40άρηδων και 50άρηδων, όταν με ελάχιστα χρήματα παρακολουθούσαν τις ταινίες τους στα συνοικιακά σινεμά των δεκαετιών του '70 και του '80.

Ο άνθρωπος που πέρασε στο "πάνθεον των αθανάτων" [πεθαίνοντας το 1973 στην ηλικία των 33 ετών], μπορεί να έγινε περισσότερο γνωστός2 για τις αναμφισβήτητες σπουδαίες ικανότητές του στις πολεμικές τέχνες, λίγοι όμως γνωρίζουν ότι αυτός ο super star των ταινιών δράσης είχε σπουδάσει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σιάτλ των Η.Π.Α., όπου βρίσκεται και ο τάφος του.

Μερικές από τις σκέψεις του, αναφέρονται στη συνέχεια:

"Είναι σαν το δάκτυλο που δείχνει το φεγγάρι. Μη συγκεντρώνεστε στο δάκτυλο γιατί θα χάσετε όλη την ουράνια δόξα"

"Στην αναζήτησή σας για την αλήθεια χρειάζεται ανεξάρτητη έρευνα και όχι εξάρτηση από την άποψη κάποιου άλλου ή απλώς κάποιο βιβλίο"

"Η ζωή είναι πλατιά, χωρίς όρια. Δεν υπάρχει φραγμός, δεν υπάρχει σύνορο"

" Η ζωή δεν είναι ποτέ τέλμα. Είναι μια διαρκής κίνηση χωρίς ρυθμό και μια διαρκής ανταλλαγή. Τα πράγματα ζουν με το να κινούνται και παίρνουν δύναμη καθώς κινούνται"

"Να είστε εύκαμπτοι. Όταν ένας άνθρωπος ζει, είναι μαλακός και εύκαμπτος -όταν πεθαίνει γίνεται άκαμπτος. Η ευκαμψία είναι ζωή, η ακαμψία είναι θάνατος- είτε μιλάμε για το σώμα, για το νου ή το πνεύμα"

"Αφού η ζωή είναι μια διαρκ΄βως εξελισσόμενη διαδικασία, ο άνθρωπος θα πρέπει να ρέει μέσα στη διαδικασία αυτή και να ανακαλύπτει πώς να πραγματώνει και να επεκτείνει τον εαυτό του"

"Σκέψου το παρελθόν σε σχέση με τις μνήμες γεγονότων και επιτευγμάτων που ήταν ευχάριστα και ικανοποιητικά. Το παρόν; Σκέψου το σε σχέση με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες και τις ανταμοιβές που θα έχεις από την εφαρμογή των ταλέντων και της ενέργειάς σου. Όσο για το μέλλον, αυτό είναι ένας χρόνος και ένας χώρος στον οποίο κάθε άξια φιλοδοξία που διαθέτεις είναι στο χέρι σου"

"Η "στιγμή" δεν έχει χθες ή αύριο. Δεν είναι αποτέλεσμα σκέψης και συνεπώς δεν έχει χρόνο"

"Το να δαπανείς χρόνο σημαίνει να τον περνάς με έναν καθορισμένο τρόπο. Το να ξοδεύεις χρόνο σημαίνει να τον περνάς απερίσκεπτα ή απρόσεχτα. Όλοι έχουμε χρόνο τον οποίο μπορούμε είτε να δαπανήσουμε είτε να ξοδέψουμε και είναι δική μας απόφαση τι θα τον κάνουμε. Όμως από τη στιγμή που περάσει, έχει φύγει για πάντα"

"Αν αγαπάς τη ζωή μην ξοδεύεις τον χρόνο γιατί ο χρόνος είναι το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη η ζωή"

"Το παρελθόν δεν υπάρχει πια, το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα. Το ΤΩΡΑ περιλαμβάνει την ισορροπία του να είσαι εδώ, του να βιώνεις, το να εμπλέκεσαι, το φαινόμενο, την εγρήγορση"

"Δεν μπορείς να φέρεις τον αέρα μέσα, αλλά πρέπει να αφήνεις το παράθυρο ανοιχτό"

"Κάποιος με χοντρή κοιλιά δεν μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχει κάτι που λέγεται πείνα"

"Ένας άνθρωπος που έχει θέληση του εαυτού του υπακούει ένα διαφορετικό νόμο, έναν νόμο που κι εγώ θεωρώ απολύτως ιερό -τον ανθρώπινο νόμο στον εαυτό του, τη δική του ατομική θέληση"

"Κάθε κατάσταση στη ζωή κάθε ανθρώπου είναι το αποτέλεσμα μιας καθορισμένης αιτίας -ο τρόπος και ο έλεγχος είναι δικός σου"

"Δεν ξέρω ποιο είναι το νόημα του θανάτου, όμως δε φοβάμαι να πεθάνω -και προχωρώ, χωρίς να σταματάω, συνεχίζοντας [τη ζωή μου]. Ακόμα και αν εγώ, ο Μπρους Λη, πεθαίνω κάποια μέρα χωρίς να έχω προλάβει να εκπληρώσω όλες μου τις φιλοδοξίες, δεν μετανιώνω. Έκανα αυτό που ήθελα να κάνω και αυτά που έκανα, τα έκανα με ειλικρίνεια και όσο καλύτερα μπορούσα. Δεν μπορείς να περιμένεις πολύ περισσότερα από τη ζωή"

"Το ανθρώπινο ον είναι μια οντότητα που τρώει, κοιμάται, φροντίζει και αναπαράγει τον εαυτό της. Το ανθρώπινο ον είναι μια οντότητα από συναισθήματα. Το ανθρώπινο ον είναι μια δημιουργική οντότητα"

"Είναι η δημιουργική του ικανότητα αυτό που ξεχωρίζει το ανθρώπινο ον από όλα τα άλλα ζώα" 

"Μόνο οι πράξεις δίνουν στη ζωή τη δύναμή της, όπως μόνο το μέτρο της δίνει τη χάρη της"

"Τα νερά βρίσκονται πάντα σε κίνηση, όμως το φεγγάρι διατηρεί την γαλήνη του. Ο νους κινείται ανταποκρινόμενος σε δέκα χιλιάδες καταστάσεις αλλά παραμένει πάντα ο ίδιος"

"Κάθε θυμός ο οποίος δεν εξωτερικεύεται και δε ρέει ελεύθερα θα μετατραπεί σε σαδισμό, εξουσιομανία και άλλα μέσα βασανισμού"

"Όλοι μπορούν να κατακτήσουν την ευτυχία, όμως το να μπορείς να προχωρήσεις, να πράξεις έτσι που να την αποκτήσεις, είναι άλλο θέμα"

"Αναμφισβήτητα ο άντρας έχει θέληση, όμως η γυναίκα καταλήγει στο στόχο της"

"Η πνευματική δύναμη της θέλησης του ανθρώπου ξεπερνάει όλα τα εμπόδια"

"Τα χτεσινά όνειρα είναι πολύ συχνά οι αυριανές πραγματικότητες"

"Η πηγή των προβλημάτων στη θρησκεία είναι το να αιτιολογείς τον στόχο με δόγματα, κανόνες και προκαταλήψεις"

"Η ευτυχία είναι καλή για το σώμα, όμως το πνεύμα δυναμώνει με τον πόνο"

"Η αγάπη δε χάνεται ποτέ. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, θα κυλήσει πίσω και θα μαλακώσει και θα εξαγνίσει την καρδιά"

"Ο γάμος είναι μια φιλία, ένας συνεταιρισμός βασισμένος γερά πάνω σε συνηθισμένα, καθημερινά περιστατικά"

"Αν πω "όλοι οι άνθρωποι είναι μέλη μιας παγκόσμιας οικογένειας" μπορεί να πιστέψετε ότι είμαι αφελής και ιδεαλιστής. Αν όμως κάποιος εξακολουθεί να πιστεύει στις φυλετικές διακρίσεις, προσωπικά πιστεύω ότι είναι οπισθοδρομικός και στενοκέφαλος. Ίσως να μην μπορεί ακόμα να κατανοήσει την ισότητα και την αγάπη των ανθρώπων"

"Οι στενοχώριες είναι ο καλύτερός μας δάσκαλος. Ο άνθρωπος μπορεί να δει μακρύτερα μέσα από ένα δάκρυ από ό,τι μέσα από ένα τηλεσκόπιο"

"Η μοναξιά είναι απλώς μια ευκαιρία να ξανοιχτείς και να βρεις τον εαυτό σου. Στην απομόνωση είσαι τουλάχιστον μόνος. Αξιοποίησέ την"

"Κανείς δεν μπορεί να σε βλάψει εκτός αν του το επιτρέψεις"

"Αν πιστεύεις ότι κάτι είναι αδύνατο, θα το κάνεις αδύνατο. Η απαισιοδοξία θα κάνει άχρηστα όλα τα όργανα που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις"

Related

Break New 6641041764899657985

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item