.

O Δάσκαλος του Καράτε ως Προπονητής

Η τέχνη του Καράτε έχει εξελιχθεί σ’ ένα δυναμικό αγώνισμα όπου σε όλο τον κόσμο διοργανώνονται συχνά τουρνουά που περιέχουν είτε διαγων...Η τέχνη του Καράτε έχει εξελιχθεί σ’ ένα δυναμικό αγώνισμα όπου σε όλο τον κόσμο διοργανώνονται συχνά τουρνουά που περιέχουν είτε διαγωνισμούς kata, είτε αγώνες kumite, είτε και τα δύο μαζί. Ο πρωταθλητισμός έχει οδηγήσει πολλούς δασκάλους να ασχολούνται μόνο με τους αγώνες, δημιουργώντας αθλητές ικανούς να κερδίσουν μετάλλια. Οσο και αν όλο αυτό είναι πολύ μακριά από τους σκοπούς και τη φιλοσοφία του Καράτε, δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα. Επομένως, ο δάσκαλος πρέπει να είναι κι ένας καλός προπονητής που θα οδηγήσει τους αθλητές του [και] στο δρόμο των αγωνιστικών τους επιτυχιών, εφόσον θέλει ν’ ακολουθήσει κι αυτό τον δρόμο. 

Στη σύγχρονη προπονητική, ο προπονητής και ο αθλητής θα δουλέψουν μαζί για να υπάρξει μια καλή παρουσία σε έναν αθλητικό αγώνα. Σκοπός του αθλητή είναι να κατακτήσει μετάλλιο, ενώ του προπονητή να τον βοηθήσει σε αυτό. Ποια είναι όμως εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν έναν καλό προπονητή;

Ας τα δούμε ένα-ένα:

Να δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον για κάθε αθλητή του ξεχωριστά, αφού καθ’ ένας από αυτούς, όπως έχει ήδη επισημανθεί, είναι άτομο με διαφορετική προσωπικότητα και αντίληψη, άτομο μοναδικό, διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο.

Να μπορεί να παρακινήσει, ώστε οι αθλητές του να έχουν την καλύτερη απόδοση είτε στη προπόνηση, είτε στους αγώνες.

Να μπορεί να επιβάλλει την πειθαρχία, επειδή μόνο μέσω αυτής θα μπορεί να διατηρεί τον έλεγχο. 

Να έχει όρεξη για δουλειά. Να αφιερώνει πολύ χρόνο σε αυτό που κάνει και να μεταδίδει την όρεξη και τον ενθουσιασμό στους αθλητές του.

Να έχει χιούμορ, απαραίτητο ιδιαίτερα ανάμεσα στους αγώνες όπου στους αθλητές επικρατεί άγχος και πίεση.

Να είναι συνεπής στις ώρες προπόνησης και στους κανόνες συμπεριφοράς, πειθαρχίας και στις τεχνικές διδασκαλίας.

Να είναι ψυχολόγος για να μπορεί να καταπολεμήσει το άγχος των αθλητών του και να τους μεταδίδει την ηρεμία και τη συγκέντρωση. Η κακή ψυχολογία ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την ήττα ενός αθλητή. Ο αγωνιστικός αθλητισμός είναι ισχυρός εντασιογόνος παράγοντας που επιφορτίζει λειτουργικά τα περισσότερα συστήματα του οργανισμού προκαλώντας διάφορες φυσιολογικές αντιδράσεις και λειτουργικές προσαρμογές. Η φύση και η έκταση των αντιδράσεων, των προσαρμογών αλλά και των ανεπιθύμητων ενεργειών της αθλητικής δραστηριότητας εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως, από το είδος της αθλητικής δραστηριότητας, από την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα εκτέλεσης της σωματικής προσπάθειας, από τις συνθήκες του περιβάλλοντος στο οποίο διεξάγεται η άσκηση, από την ηλικία και το φύλο του αθλούμενου, από την κατάσταση της υγείας του και τη λειτουργική επάρκεια των οργανικών συστημάτων του.

Γενικά, στόχος ενός καλού προπονητή είναι: Η εξειδικευμένη τεχνική του Καράτε σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της καλής φυσικής κατάστασης και, η ψυχολογική προετοιμασία των αθλητών του σε όλες τις περιόδους και ιδιαίτερα την αγωνιστική.

Όμως, τι είναι ικανός να θυσιάσει για τον πρωταθλητισμό ένας προπονητής ή και ο αθλητής; Είναι σωστό να βάζει ο δάσκαλος την επίτευξη μιας νίκης πιο πάνω από τη σωματική, πνευματική και ψυχολογική ανάπτυξη των αθλητών του; Δυστυχώς, πολλοί προπονητές υποκύπτουν στη πίεση που ασκείται από γονείς και τους ίδιους τους αθλητές. Επίσης, πολλοί προπονητές πιέζουν για νίκες πιστεύοντας ότι μέσω αυτών επιβεβαιώνεται η δική τους αξία.

Το ρητό, «η νίκη δεν είναι το παν, είναι τα πάντα», δεν μπορεί να συμβαδίζει με τη φιλοσοφία του Καράτε όπου πραγματική αξία έχει η συμμετοχή. Το ρητό, «πρώτα οι αθλητές, μετά η νίκη», πρέπει να συνοδεύει τους καλούς δασκάλους-προπονητές, αφού το σπουδαιότερο είναι η ψυχοπνευματική και σωματική ανάπτυξη των αθλητών του. Μόνο έτσι οι αθλητές θα αναδεικνύονται σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

Η προπόνηση καθορίζει το σύνολο των ασκήσεων που βελτιώνουν την ικανότητα των οργανικών συστημάτων του αθλητή, όπως το μυϊκό, το αναπνευστικό, το κυκλοφοριακό κ.λ.π. Η ψυχοπνευματική προετοιμασία καθορίζει την ανατροφή των παιδιών με την εκπαίδευση και τη διδασκαλία. Όσο σημαντική μπορεί να είναι η συμμετοχή σε έναν αγώνα τόσο σημαντικό είναι οι αθλητές να μαθαίνουν και να χάνουν. Να αναγνωρίζουν την ανωτερότητα του «αντιπάλου» τους και να τον συγχαίρουν για τη νίκη του ή ακόμη και στην ήττα του. Άλλωστε, ο νικητής οφείλει τη νίκη του στον ηττημένο!

Related

Break New 5471476969856952959

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item