.

Στεροειδή, κορτικοστεροειδή και αναβολικά

Παρόλο που έχουν κακή φήμη, η «πρόθεσή» τους είναι καλή. Τα στεροειδή, είναι χρήσιμες χημικές ουσίες, οι οποίες, όμως, μπορεί να γίνουν ...


Παρόλο που έχουν κακή φήμη, η «πρόθεσή» τους είναι καλή. Τα στεροειδή, είναι χρήσιμες χημικές ουσίες, οι οποίες, όμως, μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνες, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Τα στεροειδή είναι χημικές ουσίες, συχνά ορμόνες, τις οποίες παράγει φυσιολογικά ο οργανισμός και βοηθούν τα όργανα, τους ιστούς και τα κύτταρα να εκτελέσουν το έργο τους. Ο όρος «στεροειδή» μπορεί, επίσης, να αναφέρεται σε τεχνητά φάρμακα. Οι δύο κύριοι τύποι είναι τα κορτικοστεροειδή και τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή ή αναβολικά. Τα αναβολικά είναι αυτά που μπορεί να έχουν και τις πιο δραματικές επιπτώσεις στην υγεία, όταν χρησιμοποιούνται για σκοπούς αλλιώτικους από αυτούς για τους οποίους δημιουργήθηκαν.

Τι είναι τα κορτικοστεροειδή

Είναι φάρμακα για την ταχεία καταπολέμηση της φλεγμονής στον οργανισμό. Παράγονται στο εργαστήριο και λειτουργούν όπως η κορτιζόλη, η οποία εκκρίνεται από τα επινεφρίδια. Η κορτιζόλη εμποδίζει την παραγωγή ουσιών που προκαλούν φλεγμονή και τα κορτικοστεροειδή φάρμακα, όπως η πρεδνιζόνη, λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο: Επιβραδύνουν ή σταματούν τις διαδικασίες του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλούν φλεγμονή.

Ποιες ασθένειες θεραπεύουν 

Βοηθούν στη θεραπεία καταστάσεων που προκαλούν ερεθισμό και οίδημα. Μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, του άσθματος, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), του λύκου και άλλων αυτοάνοσων διαταραχών, της πολλαπλής σκλήρυνσης, των εξανθημάτων και δερματικών παθήσεων, όπως το έκζεμα. Ο γιατρός μπορεί, επίσης, να προτείνει τη λήψη τους, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, για τη θεραπεία αλλεργικών αντιδράσεων, όπως το σοβαρό εξάνθημα από δηλητηριώδη κισσό.

Πώς λαμβάνονται

Υπάρχουν πολλές μορφές των κορτικοστεροειδών και το ποιο θα συστήσει ο γιατρός εξαρτάται από την πάθηση και το μέρος του σώματος που παρουσιάζει πρόβλημα. Κυκλοφορούν σε δισκία, υγρό, εισπνευστήρα και ρινικό σπρέι.

Ποιες είναι οι παρενέργειές τους

Οι παρενέργειες εξαρτώνται από τη δόση και τη διάρκεια της θεραπείας. Η βραχυπρόθεσμη χρήση μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους, οίδημα στο πρόσωπο, ναυτία, εναλλαγές της διάθεσης και δυσκολία στον ύπνο. Μπορεί, επίσης να προκαλέσει λέπτυνση του δέρματος, ακμή, υπερτρίχωση και αύξηση του σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης. Επειδή τα κορτικοστεροειδή αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, η λήψη τους αυξάνει τις πιθανότητες προσβολής από λοιμώξεις. Η παρατεταμένη λήψη υψηλών δόσεων κορτικοστεροειδών μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες. Η χρήση τους για περισσότερο από 3 μήνες ενδέχεται να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, ενώ τα παιδιά που τα λαμβάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ενδέχεται να έχουν καθυστερημένη ανάπτυξη. Άλλες παρενέργειες είναι η μυϊκή αδυναμία, τα προβλήματα στα μάτια (συμπεριλαμβανομένου του καταρράκτη) και ο αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη.

Τι είναι τα αναβολικά και πού χρησιμοποιούνται

Είναι τεχνητές εκδοχές της τεστοστερόνης, της ανδρικής ορμόνη του σεξ, που βοηθά στην οικοδόμηση μεγαλύτερων μυών και λαμβάνονται είτε από το στόμα, είτε με ένεση σε έναν μυ. Ο γιατρός μπορεί νόμιμα να τα συνταγογραφήσει όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή τεστοστερόνη (π.χ. αγόρια με καθυστερημένη εφηβεία). Επίσης, συνταγογραφούνται στους άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη και στους ανθρώπους που χάνουν μυϊκή μάζα λόγω καρκίνου, AIDS και άλλων προβλημάτων υγείας.

Ποιες είναι οι παρενέργειες των αναβολικών

Αυτά τα στεροειδή μπορούν να προκαλέσουν βαριά ακμή και κατακράτηση υγρών. Η μακροχρόνια χρήση τους ενδέχεται να σταματήσει την παραγωγή τεστοστερόνης από τον οργανισμό. Στους άνδρες, αυτό προκαλεί συρρίκνωση των όρχεων, μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, υπογονιμότητα και ανάπτυξη του στήθους. Οι γυναίκες μπορεί να έχουν τριχόπτωση ανδρικού τύπου, υπερτρίχωση στο πρόσωπο, διαταραχές ή απώλεια περιόδου και βαθύτερη φωνή. Η χρήση τους από τους εφήβους θα μπορούσε να ανακόψει την ανάπτυξη των οστών και του ύψους τους. Οι υψηλές δόσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ακραίες εναλλαγές της διάθεσης, θυμό και επιθετικότητα.

Γιατί θεωρούνται τόσο επικίνδυνα

Η ενισχυτική τους δράση στους μυς και στην απόδοση, έχει οδηγήσει στην κατάχρησή τους. Στην περίπτωση αυτήν, οι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν πολύ υψηλές δόσεις, ακόμα και 100 φορές τη δόση που προβλέπει ο νόμος για τα προβλήματα υγείας. Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση αναβολικών και κυρίως οι υψηλές δόσεις, μπορεί να βλάψουν το συκώτι, τα νεφρά και την καρδιά. Η σοβαρή κατακράτηση υγρών ενδέχεται να προκαλέσει διόγκωση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτά τα φάρμακα μπορούν, επίσης, να αυξήσουν την LDL «κακή» χοληστερόλη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο, σε οποιαδήποτε ηλικία.

Προσοχή (και) στη διακοπή της χρήσης τους

Η απότομη διακοπή τους δεν είναι καλή ιδέα. Μπορεί να προκαλέσει διακυμάνσεις της διάθεσης, κόπωση, ανησυχία, πόνο στους μυς, κατάθλιψη και μείωση της σεξουαλικής ορμής. Αν τα στεροειδή λαμβάνονταν για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να επανέλθουν. Είναι ασφαλέστερο να μειωθεί η δόση αργά και σταδιακά. Για λεπτομέρειες συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

 www.liveit.gr

Related

Break New 2912786401075243546

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item