.

Κακώσεις μηνίσκων

Οι μηνίσκοι τραυματίζονται εύκολα με απότομες στροφικές κινήσεις του σώματος πάνω από το γόνατο όταν το πόδι παραμένει αμετακίνητο στο έ...


Οι μηνίσκοι τραυματίζονται εύκολα με απότομες στροφικές κινήσεις του σώματος πάνω από το γόνατο όταν το πόδι παραμένει αμετακίνητο στο έδαφος και το γόνατο φέρει το βάρος του σώματος. Ιδιαίτερα συμβαίνει στο μπάσκετ με την απότομη αλλαγή πορείας προκειμένου να προσπεραστεί ο αμυντικός, τη γρήγορη στροφή για να χτυπηθεί το μπαλάκι στο τένις κ.λ.π. Οι ηλικιωμένοι μπορούν ακόμη ευκολότερα να τραυματίσουν τους ήδη εύθραυστους λόγω εκφύλισης μηνίσκους τους.

Τη στιγμή που συμβαίνει ο τραυματίας ακούει έναν υπόκωφο ξερό ήχο, νιώθει ήπιο πόνο αλλά συνεχίζει να περπατάει ή να αγωνίζεται. Αργότερα όμως ο πόνος γίνεται εντονότερος, η άρθρωση δυσκίνητη και γεμάτη υγρό. Συχνά το γόνατο «κλειδώνει» υπό γωνία 45 μοιρών εξαιτίας ενός τμήματος μηνίσκου που αποσπάστηκε. Κάκωση μηνίσκου σημαίνει ρήξη, δηλαδή, «σχίσιμο», άλλοτε άλλου μεγέθους.

Η έκταση της ρήξης μπορεί να εκτιμηθεί με την μαγνητική τομογραφία ή την αρθροσκόπηση. Η αρχική αντιμετώπιση περιλαμβάνει ανάπαυση, τοποθέτηση πάγου, ελαστική περίδεση και ανύψωση του σκέλους. Αυτά συνήθως αρκούν για την επούλωση μικρών ρήξεων.

Σε μεγαλύτερες ρήξεις η άρθρωση ελέγχεται αρθροσκοπικά και η ρήξη συρράπτεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό δεν είναι δυνατόν και το αποσπασθέν τμήμα αφαιρείται. Τέλος, ενίοτε απαιτείται αφαίρεση ολόκληρου του μηνίσκου, γεγονός όμως που επιτυγχάνει την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας καθώς και τα δύο οστά έρχονται πλέον σε άμεση επαφή.

Μετά την αποθεραπεία απαιτούνται ασκήσεις φυσιοθεραπείας για την ενδυνάμωση των μυών που περιβάλλουν και προστατεύουν την άρθρωση.

Related

Break New 3254869280427587803

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item