.

Ο Δρόμος των Σαμουράι

Η ιστορία της ταραγμένης από συγκρούσεις Ιαπωνίας είχε στο ενεργητικό της πολεμικές συρράξεις, ήδη από την περίοδο Kamakura [1185-1333]. ...


Η ιστορία της ταραγμένης από συγκρούσεις Ιαπωνίας είχε στο ενεργητικό της πολεμικές συρράξεις, ήδη από την περίοδο Kamakura [1185-1333]. Η περίοδος Asikawa [1338-1500] χαρακτηρίστηκε από τους πρώτους εμφυλίους και προετοίμασε το έδαφος γι’ αυτό που στην ιστορία της Ιαπωνίας έγινε γνωστό ως Sengoku jidai. Ηταν η χρυσή περίοδος του γνωστού εκατονταετούς εμφυλίου μεταξύ των φεουδαρχών, η οποία έμελλε να αναδείξει και να εξελίξει αυτό που σήμερα αποκαλούμε Bujutsu [Τέχνη του Πολέμου].

Το 1600 είναι μια σημαντική χρονιά, καθώς ο Ieyasu Tokugawa είναι ο νικητής της τελευταίας μάχης αυτής της πολυτάραχης περιόδου, της μάχης της Sakigahara. Ο δρόμος γι αυτόν είναι πλέον ανοικτός και, έτσι, το 1603 ονομάζεται Σογκούν [αρχιστράτηγος ολόκληρης της Ιαπωνίας], αξίωμα το οποίο επικυρώθηκε οριστικά μετά από την πολιορκία της Osaka το 1615.


Από εκεί και μετά επέρχεται η επίσημη απαγόρευση των πρακτικών του Bujitsu, με τιμωρία την ποινή του θανάτου. Ακολουθεί η περίοδος Edo [1616-1868] κατά τη διάρκεια της οποίας [1637-1638] πραγματοποιήθηκε η καταστολή της εξέγερσης των Χριστιανών, στη χερσόνησο της Simambara [37.000 Χριστιανοί έχασαν τη ζωή τους].
Αυτή ήταν και η τελευταία μεγάλη μάχη στην ιστορία της Ιαπωνίας.

Ieyasu Tokugawa

Στην περίοδο αυτή αναπτύχθηκαν οι τέχνες όλων των ειδών, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έστρεψαν την προσοχή τους σε διαφορετικά θέματα από αυτά του πολέμου, όπως το εμπόριο, την καλλιτεχνία, την φιλοσοφία και την θρησκεία. Για τους πολεμιστές, όμως, οι οποίοι τόσα χρόνια είχαν γαλουχηθεί με τα πολεμικά δεδομένα και τις αρετές του ξίφους και της τιμής, ήταν μια άσχημη περίοδος. Βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς ουσιαστικό ρόλο, εξαιρουμένων κάποιων οι οποίοι δούλευαν ως σύμβουλοι και εκπαιδευτές στην οικογένεια Tokugawa.

Από τις οικογένειες οι οποίες για πολλά χρόνια ασκούσαν τις πολεμικές τέχνες, άλλες τώρα πια εξασκούσαν κρυφά με τον φόβο του θανάτου να κρέμεται από πάνω τος και άλλες τους έδωσαν μια πιο φιλοσοφική χροιά και τις μετέτρεψαν σε ολοκληρωμένους δρόμους ηθικής, φιλοσοφίας και αυτοπραγμάτωσης, επηρεασμένες από το ΖΕΝ Βουδισμό.

Στην περίοδο αυτή, κατά την οποία η λογοτεχνία και η ξυλογλυπτική, αλλά και οι ηθικοί – πνευματικοί δρόμοι του πολεμιστή [budo], βρήκαν διέξοδο για μεγαλύτερη ανάπτυξη, ήταν που γράφτηκε και το Hagakure.

[Το κείμενο προέρχεται από το βιβλίο: "HAGAKURE: O Δρόμος των Σαμουράι"]

Related

Break New 3332954159952739122

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item