.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρέχετε;

Αν δεν είστε ιδιαίτερα αθλητικοί τύποι αλλά έχετε αρχίσει να αναρωτιέστε αν η άσκηση θα σας έκανε καλό, διαβάστε πώς επιδρά το τρέξιμο ...


Αν δεν είστε ιδιαίτερα αθλητικοί τύποι αλλά έχετε αρχίσει να αναρωτιέστε αν η άσκηση θα σας έκανε καλό, διαβάστε πώς επιδρά το τρέξιμο στο σώμα και σκεφτείτε μήπως αξίζει να προπονηθείτε για τον επόμενο μαραθώνιο!

Και εννοείται πως δεν χρειάζεται να τρέξετε όλα τα χιλιόμετρα ndash; ακόμη και η συμμετοχή στον αγώνα των 5 χιλιομέτρων ή στο δυναμικό βάδισμα έχει να σας προσφέρει μόνο οφέλη, για το σώμα και το πνεύμα σας.

Τα πρώτα δευτερόλεπτα του τρεξίματος

Το σώμα σας αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται ενέργεια και έτσι οι μύες σας αρχίζουν να χρησιμοποιούν την τριφωσφορική αδενοσίνη, ένα οξύ που παράγεται στον οργανισμό σας μετά τη λήψη τροφής. Η μετατροπή του οξέος αυτού σε μια άλλη μορφή του, στη διφωσφορική αδενοσίνη είναι που δίνει στο σώμα την αρχική ώθηση της ενέργειας.

Στα επόμενα λεπτά

- Τα κύτταρά σας διασπούν το γλυκογόνο, μια μορφή γλυκόζης που παράγει ενέργεια και η οποία συγκεντρώνεται στους μύες.

- Η καρδιά σας αρχίζει να χτυπά πιο γρήγορα και στέλνει περισσότερο αίμα στους μύες.

- Οι μεγάλοι μύες τους σώματος, π.χ. οι γλουτιαίοι και οι μηριαίοι σας, καθώς και οι μύες του κορμού σφίγγονται για να κρατούν το σώμα σας ευθυγραμμισμένο και να ελέγχουν την κίνησή σας.

- Αρχίζετε να καίτε θερμίδες, ορισμένες από τις οποίες προέρχονται από τα αποθέματα του οργανισμού που είναι αποθηκευμένα ως λίπος.

- Η καύση του γλυκογόνου και του οξυγόνου από τον οργανισμό αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματός σας. Για να την ρίξει, το κυκλοφορικό σας σύστημα στέλνει αίμα προς την επιδερμίδα, κάνοντάς σας να αναψοκοκκινίσετε ενώ οι ιδρωτοποιοί αδένες δουλεύουν πιο γρήγορα απελευθερώνοντας υγρασία για να σας δροσίσουν.

Στο τέλος της άσκησης

Καθώς ρίχνετε το ρυθμό, πέφτει η ανάγκη του οργανισμού για ενέργεια και αρχίζει η αναπνοή σας να επιστρέφει στο φυσιολογικό της ρυθμό. Θα νιώθετε γεμάτοι ενέργεια και πιθανότατα θα νιώθετε ευεξία χάρη στην έκκριση της ορμόνης ντοπαμίνη από τον οργανισμό σας.

Θα νιώθετε ανάλαφροι και η κούραση θα συνοδεύεται από μια αίσθηση πληρότητας και ικανοποίησης που θα σας οδηγήσει να φορέσετε σύντομα τα αθλητικά σας για μια επόμενη προπόνηση!

 www.capital.gr

Related

Break New 6027999985856330898

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item