.

Παιδική παχυσαρκία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης

Η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, γεγονός που οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, που αφορούν αλλαγ...


Η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, γεγονός που οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, που αφορούν αλλαγές στο ευρύτερο περιβάλλον και τον τρόπο ζωής, όπως η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή κλπ.

Το υπερβάλλον βάρος έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας, όπως ψυχοκοινωνικά (χαμηλή αυτοεκτίμηση, στιγματισμός, κατάθλιψη), αναπνευστικά (άπνοια ύπνου, άσθμα), γαστρεντερικά (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, λιπώδης διήθηση του ήπατος, χολολιθίαση), μυοσκελετικά (πλατυποδία, εξάρθρωση αστραγάλων, κάταγμα πήχη), καρδιαγγειακά (δυσλιπιδαιμία, αθηροσκλήρωση), ενδοκρινολογικά (ινσουλινοαντίσταση, δυσανοχή γλυκόζης, διαβήτη τύπου ΙΙ, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών).

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης που διήρκεσε τρία χρόνια, τα παιδιά και οι έφηβοι που γίνονται ή παραμένουν παχύσαρκοι μπορεί να αντιμετωπίσουν κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης. Μάλιστα ο κίνδυνος αυτός είναι τριπλάσιος σε σύγκριση με τους πιο αδύνατους συνομηλίκους τους. Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία 100.000 παιδιών και εφήβων που καταγράφηκαν μεταξύ 2007 και 2011. Η ηλικία των παιδιών κυμαινόταν μεταξύ 3 και 17 ετών.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ποσοστό 0,3% των παιδιών και των εφήβων εμφάνισε υπέρταση. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παιδιά μεταξύ 3 και 11 ετών, που από υπέρβαρα έγιναν παχύσαρκα, είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης. Σε παιδιά 12 έως 17 ετών οι πιθανότητες υπέρτασης υπερτριπλασιάστηκαν.

Όταν οι ερευνητές εστίασαν στη διαφορά μεταξύ παιδιών που ήταν παχύσαρκα και πολύ παχύσαρκα ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος υπέρτασης διπλασιαζόταν για τα παχύσαρκα. Η ερευνήτρια Emily Parker από το Health Partners Institute των ΗΠΑ, δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία έγκαιρης ανάπτυξης και εφαρμογής αποτελεσματικών στρατηγικών για την πρόληψη της παχυσαρκίας. 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Pediatrics.

 www.onmed.gr

Related

Yγεία 7207762980877179960

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item