.

Η αναζήτηση ξεκινά...

Η ζωή μού έφερνε επιβραβεύσεις, όχι όμως και διαρκή ειρήνη ή εσωτερική ικανοποίηση.  Αυτή η δήλωση, που περιγράφει την αίσθηση κενού πο...


Η ζωή μού έφερνε επιβραβεύσεις, όχι όμως και διαρκή ειρήνη ή εσωτερική ικανοποίηση. 

Αυτή η δήλωση, που περιγράφει την αίσθηση κενού που έδωσε ώθηση στην πνευματική μου αναζήτηση, έχει επίσης προσελκύσει εκατομμύρια αναγνώστες στην ιστορία. Οι περισσότεροι μοιραζόμαστε μια βαθιά επιθυμία για «κάτι περισσότερο», ακόμα και όταν δεν μπορούμε να συλλάβουμε ή να εκφράσουμε τι θα μπορούσε να είναι αυτό το «κάτι περισσότερο».

Όπως έγραψε ο υπερβατιστής συγγραφέας Χένρι Ντέιβιντ Τορώ: «Κάποιοι άνθρωποι περνούν όλη του τη ζωή ψαρεύοντας, δίχως να συνειδητοποιούν ότι αυτό που αναζητούν δεν είναι τα ψάρια». Αναζητούμε μια λυτρωτική ματιά στο ευρύτερο πλαίσιο της ζωής –μια αίσθηση γαλήνης και πληρότητας, που να διαπερνά το φάσμα της συνηθισμένης ζωής. Αυτό ακριβώς υπόσχονται η θρησκεία, η πνευματικότητα, η εσωτερική αναζήτηση.

Η ισχυρή επιθυμία που κάποτε έφερε τους Αμερικανούς πρωτοπόρους στη Δύση, τώρα τους καλεί στη μυστηριώδη Ανατολή. Σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι σε αναπτυσσόμενες χώρες ανά τον κόσμο ακόμα παλεύουν καθημερινά για επιβίωση –αυτός είναι ο πρωταρχικός τους στόχος.

Όπως μας θύμιζε ο Μαχάτμα Γκάντι: «Για έναν άνθρωπο που στερείται τροφής, Θεός είναι το ψωμί». Ωστόσο, όσοι είμαστε αρκετά τυχεροί ώστε να ζούμε σε πιο άνετες συνθήκες, στις οποίες το φαγητό και η στέγη είναι σχετικώς εξασφαλισμένα αγαθά, έχουμε τον χρόνο, τη δυνατότητα προσήλωσης και την ενέργεια, ώστε να αγωνιστούμε για ανώτερα ιδανικά –για πληρότητα, νόημα και αυτοπραγμάτωση.

Όσοι έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση στο εξωστρεφές Δυτικό μονοπάτι της επίτευξης, της επιτυχίας, της αφθονίας, του κοινωνικού κύρους και των υλικών αγαθών [ή έχουμε δει τους γονείς μας να επιδιώκουν τέτοιου είδους επιβραβεύσεις και ανέσεις] έχουμε παρατηρήσει ότι τέτοια επιφανειακά οφέλη, ενώ είναι πολύ καλά να τα διαθέτει κανείς, δεν φέρνουν απαραίτητα τη γαλήνη ή την ευτυχία. Όσοι νιώσαμε απογοητευμένοι από την επιφανειακή επιτυχία στραφήκαμε στο πιο εσωστρεφές Ανατολίτικο μονοπάτι – την αποδέσμευση από τα χρήματα, τα υλικά αγαθά, το κοινωνικό κύρος και τα φαινομενικά επιτεύγματα. Απλοποιούμε τη ζωή μας, απαρνούμαστε τα εξωτερικά στολίδια και τα σύμβολα και αναζητούμε τις απαντήσεις μέσα μας.

Μπορεί να κάνουμε διαλογισμό και να διερευνούμε διάφορα μονοπάτια εσωτερικής γνώσης. Τέτοιου είδους εσωτερικές αναζητήσεις συχνά έχουν τις δικές τους δυσκολίες που αφορούν στο να αντιμετωπίζουν εγκόσμιες υποχρεώσεις, όπως το να πληρώνουν το νοίκι, να συντηρούν ένα σπίτι, ή να έχουν μια σταθερή εργασία.

Έτσι, ο δρόμος του ειρηνικού πολεμιστή ενσωματώνει μαζί τις αρετές της Δύσης και της Ανατολής, εξωτερικές και εσωτερικές, σάρκα και πνεύμα, αριστερό και δεξί εγκεφαλικό ημισφαίριο, μυαλό και καρδιά, λογική και πίστη, επιστήμη και μυστικισμό, σύγχρονη τεχνολογία και αρχέγονη σοφία, το συμβατικό και το υπερβατικό. Η ζωή δεν είναι μια κατάσταση όπου κανείς επιλέγει είτε το ένα είτε το άλλο, αλλά μια ενσωμάτωση φαινομενικών δυισμών.

Ως ειρηνικοί πολεμιστές κρατάμε το κεφάλι στα σύννεφα, αλλά τα πόδια στη γη, αγωνιζόμαστε για ειρηνική καρδιά και πολεμικό πνεύμα. Η προσέγγιση αυτή μπορεί να μην εγγυάται μια μόνιμη αίσθηση γαλήνης ή ικανοποίησης –άλλωστε, τίποτε δεν μπορεί να το κάνει, εφόσον τα συναισθήματα μεταβάλλονται διαρκώς σαν τον καιρό –αλλά αποτελεί ένα ρεαλιστικό και ισορροπημένο τρόπο ζωής.

[Από το βιβλίο, «Η Σοφία του Ειρηνικού Πολεμιστή», του Dan Millman]

Related

EDITORS POST 2938958183873668155

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item