.

Η άσκηση καθυστερεί τη νοητική εξασθένηση κατά 10 χρόνια

Η άσκηση μπορεί να επιβραδύνει τη νοητική εξασθένηση σε ηλικιωμένους κατά 10 χρόνια, ανακάλυψαν σε πρόσφατη έρευνα επιστήμονες του Univer...


Η άσκηση μπορεί να επιβραδύνει τη νοητική εξασθένηση σε ηλικιωμένους κατά 10 χρόνια, ανακάλυψαν σε πρόσφατη έρευνα επιστήμονες του University of Miami. Άνθρωποι που ανέφεραν λίγη ή καθόλου σωματική δραστηριότητα στην έρευνα είχαν μεγαλύτερη εξασθένηση όσον αφορά τη γήρανση του εγκεφάλου σε σχέση με τους δραστήριους, αναφέρει η έρευνα στο περιοδικό Journal of the American Academy of Neurology. Έρευνα που ανακοινώθηκε νωρίτερα φέτος, του Boston University, ανακάλυψε ότι αυξημένη ροή αίματος που προέκυπτε από σωματική δραστηριότητα προστάτευε τον όγκο του εγκεφάλου, που επίσης προστατεύει την ικανότητά του να λειτουργεί σωστά.

Ο Dr. Clinton Wright, δήλωσε ότι η σωματική δραστηριότητα είναι ελκυστική επιλογή για τη μείωση του βάρους της νοητικής εξασθένησης στη δημόσια υγεία, επειδή έχει μικρό κόστος και δεν αφορά φάρμακα. Οι ερευνητές επέλεξαν 876 συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 71 χρόνια και αξιολόγησαν τη νοητική τους κατάσταση με βάση την ταχύτητα επεξεργασίας, τη σημασιολογική μνήμη, την επεισοδιακή μνήμη και την εκτελεστική λειτουργία. Ποσοστό 90% των συμμετεχόντων ανέφεραν ελαφρά άσκηση και 10% μέτρια έως έντονα επίπεδα άσκησης.

Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν 7 χρόνια αργότερα με τα ίδια τεστ και ξανά 5 χρόνια μετά. Γενικά οι ερευνητές αναφέρουν ότι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα νοητικής εξασθένησης που ασκούνταν λιγότερο στην έναρξη της έρευνας είχαν πιο σημαντική έκπτωση στην εγκεφαλική λειτουργία, που ισοδυναμούσε με γήρανση 10 ετών. Ο Wright δήλωσε ότι η νέα έρευνα έδειξε ότι για τους ηλικιωμένους η τακτική άσκηση μπορεί ενδεχομένως να είναι προστατευτική, βοηθώντας τους να διατηρούν περισσότερο τις νοητικές τους ικανότητες.

 iatronet.gr

Related

Yγεία 2334080112843160771

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item