.

Διάλεξε τα σωστά αθλητικά παπούτσια για σένα!

Αν δεν επιλέξεις τα σωστά αθλητικά παπούτσια, µπορεί να καταλήξεις ξαπλωµένη στον καναπέ µε νάρθηκα στις κνήµες ή πονεµένες φτέρνες, αντί...


Αν δεν επιλέξεις τα σωστά αθλητικά παπούτσια, µπορεί να καταλήξεις ξαπλωµένη στον καναπέ µε νάρθηκα στις κνήµες ή πονεµένες φτέρνες, αντί να έχεις απολαύσει το τρέξιµο σου. Γι’ αυτό, πριν αγοράσεις οποιοδήποτε ζευγάρι, διάβασε τις συµβουλές µας:

Δεν είναι όλα για όλες τις χρήσεις

Τα παπούτσια για περπάτηµα είναι πιο σκληρά, ενώ για τρέξιµο πιο ευλύγιστα µε έξτρα υποστήριξη ώστε να διαχειρίζονται καλύτερα τους κραδασµούς. Αν ασχολείσαι και µε τις δύο δραστηριότητες, αγόρασε ένα διαφορετικό ζευγάρι για καθεµία.

Μάθε τι είδους είναι το πέλμα σου

Οι περισσότερες µεγάλες εταιρείες προσφέρουν σήµερα ποικιλία µοντέλων ώστε να είναι εύκολο να βρεθεί κάποιο που να ταιριάζει σε κάθε είδος πέλµατος. Ένας τρόπος για να προσδιορίσεις το σχήµα του πέλµατός σου είναι να κάνεις το τεστ του νερού: βρέξε το πόδι σου, πάτησε σε ένα κοµµάτι χοντρό σκούρο χαρτί και δες το αποτύπωµά σου. Ή βρες σε ποιο σηµείο είναι περισσότερο φθαρµένα τα παλιά σου αθλητικά. Αν στο αποτύπωµά σου φαίνεται:

Όλο το πέλµα µε πολύ µικρή ή καθόλου καµπύλη στο εσωτερικό –ή αν τα παπούτσια σου είναι περισσότερο φθαρµένα στην εσωτερική πλευρά–, τότε έχεις χαµηλή καµάρα και µπορεί να τείνεις προς τον υπερπρηνισµό. Αυτός δηµιουργεί επιπλέον φθορά στο εξωτερικό µέρος της φτέρνας και στο εσωτερικό του πέλµατος. Χρειάζεσαι αθλητικά µε χαρακτηριστικά ελέγχου της κίνησης και µέγιστη στήριξη.

Μόνο ένα µέρος του µπροστινού τµήµατος του πέλµατος και της φτέρνας µε µια στενή γραµµή που να τα συνδέει µεταξύ τους –ή αν τα παπούτσια σου είναι φθαρµένα κυρίως στην εξωτερική πλευρά–, τότε έχεις ψηλή καµάρα και τείνεις προς τον υποπρηνισµό (γνωστός και ως υπτιασµός), που σηµαίνει πως το πόδι σου στρέφεται προς τα έξω. Ο υποπρηνισµός προκαλεί φθορά στο εξωτερικό άκρο της φτέρνας και το µικρό δάχτυλο. Αυτό που χρειάζεσαι είναι παπούτσια µε µαξιλαράκια και µαλακή ενδιάµεση σόλα.

Μια διακριτή καµπύλη κατά µήκος της εσωτερικής πλευράς και τα παπούτσια σου φθείρονται οµοιόµορφα, τότε έχεις ουδέτερη καµάρα. Αναζήτησε σταθερά παπούτσια µε τη σωστή αναλογία µαλακής υποδοµής και υποστήριξης.

Έλεγχε συχνά το νούμερό σου

Είναι µύθος πως το µέγεθος του ποδιού δεν αλλάζει στους ενήλικες. Η αλήθεια είναι ότι αλλάζει καθώς µεγαλώνουµε, γι’ αυτό το σωστό είναι να µετράς το νούµερό σου δύο φορές το χρόνο.

Μην πιστεύεις ότι θα "ανοίξουν"

Τα παπούτσια για το τρέξιµο ή το περπάτηµα θα πρέπει να τα νιώθεις άνετα από την πρώτη στιγµή. Περπάτησε ή τρέξε µερικά µέτρα µέσα στο κατάστηµα για να σιγουρευτείς ότι τα νιώθεις καλά όταν κινείσαι.

 Εφάρμοσε τον κανόνα του αντίχειρα

Στα σωστά αθλητικά παπούτσια θα πρέπει να υπάρχει χώρος όσο το φάρδος του αντίχειρά σου ανάµεσα στο πιο µακρύ σου δάχτυλο και στο τελείωµα του παπουτσιού. Στη φτέρνα η εφαρµογή θα πρέπει να είναι σχετικά σφιχτή και το πόδι σου να µη γλιστράει προς τα έξω όταν περπατάς. Το επάνω µέρος του παπουτσιού, που καλύπτει το επάνω µέρος του πέλµατός σου, θα πρέπει να είναι εφαρµοστό και σταθερό και να µη σε σφίγγει πολύ σε κάποιο σηµείο.

Μην πληρώνεις πολλά -αλλά μην επιλέγεις και τα πιο φτηνά

Τα καλής ποιότητας παπούτσια για τρέξιµο είναι αρκετά ακριβά – και συνήθως αξίζουν τα λεφτά τους.

Μάθε κάθε πότε πρέπει να τα αντικαθιστάς

Κατά µέσο όρο ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια θα πρέπει να "αποσύρεται" µετά τα 500-650 χιλιόµετρα χρήσης.


Shape.gr

Related

Break New 6279463617182312647

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item