.

Καράτε: Πότε μπορεί να ξεκινήσει;

Η όρεξή του παιδιού να ασχοληθεί με το καράτε δεν είναι ο μόνος λόγος για να το παροτρύνετε να το κάνει. Υπάρχουν πολλά θετικά σημεία τα...


Η όρεξή του παιδιού να ασχοληθεί με το καράτε δεν είναι ο μόνος λόγος για να το παροτρύνετε να το κάνει. Υπάρχουν πολλά θετικά σημεία τα οποία ούτε που φαντάζεστε… 

Είναι ένα από τα αθλήματα που εντυπωσιάζουν τα περισσότερα παιδιά και το δικό σας δεν αποτελεί εξαίρεση αφού με κάθε ευκαιρία κλωτσάει στον αέρα, κάνει φανταστικές λαβές και βγάζει μικρές κραυγές θριάμβου όταν προσποιείστε ότι «παραδίνεστε» στα χτυπήματά του.

Η κατάλληλη ηλικία

Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει να ασχολείται με το καράτε περίπου στην ηλικία των 6-7 ετών καθώς τότε είναι πιο έτοιμο σωματικά να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της προπόνησης αλλά και νοητικά ώστε να αντιληφθεί και την πνευματική διάσταση του αθλήματος.

Όχι μόνο για αγόρια...

Αλλά και για κορίτσια! Ναι, όντως το καράτε έχει τη φήμη αγορίστικου σπορ αλλά αυτό δε συμβαίνει επειδή τα κορίτσια δεν μπορούν να είναι εξίσου καλά σε αυτό αλλά για κοινωνικούς λόγους που όμως πια θεωρούνται ξεπερασμένοι. Αν λοιπόν η μικρή σας έχει εκφράσει την επιθυμία να ασχοληθεί με το καράτε δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να την αποτρέψετε.

Είναι καλή γυμναστική;

Από τις καλύτερες γιατί γυμνάζει αποτελεσματικά ολόκληρο το σώμα και βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος του παιδιού. Επίσης η προπόνηση περιλαμβάνει και προθέρμανση που συνδυάζει αερόβιες ασκήσεις που συμβάλλουν στην καλή καρδιαναπνευστική λειτουργία, ασκήσεις ελαστικότητας που αυξάνουν την ευλυγισία του και το κάνουν πιο ευκίνητο.

Γιατί το παιδί μου να μάθει καράτε;

Γιατί εκτός του ότι γυμνάζει ολόκληρο το σώμα του βοηθώντας το να θέσει τις καλύτερες δυνατές βάσεις για την υγεία και τη φυσική του κατάσταση, το βοηθά να αποκτήσει και άλλα εφόδια που μπορούν να αποδειχτούν εξίσου χρήσιμα στην πορεία της ζωής του. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά μέσω του καράτε έρχονται σε επαφή με έννοιες όπως η πειθαρχία, ο αλληλοσεβασμός, η υπακοή, ομαδικότητα ενώ αποκτούν αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Επίσης, το καράτε αυξάνει τη συγκέντρωση και βελτιώνει τα αντανακλαστικά του παιδιού.

Ιδανικό για κάθε παιδί!

Αναρωτιέστε αν το παιδί σας μπορεί να ασχοληθεί με το καράτε επειδή είναι πολύ αδύνατο ή επειδή αντίθετα έχει κάποια παραπανίσια κιλά ή για άλλους λόγους...Η απάντηση είναι ότι όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από τη σωματική τους διάπλαση, μπορούν να ασχοληθούν με το καράτε. Γιατί αν π.χ. ένα παιδί έχει λίγα κιλά παραπάνω, με την προπόνηση θα επανέλθει στα φυσιολογικά. Όπως και ένα πολύ αδύνατο παιδί θα καταφέρει να «δέσει» και να αποκτήσει μύες κ.ο.κ.

Αν υπάρχει πρόβλημα υγείας…

Σε περίπτωση που ένα παιδί έχει κάποιο θέμα υγείας το αν πρέπει ή όχι να ασχοληθεί με το καράτε, εξαρτάται από τη φύση του προβλήματος και φυσικά ο γιατρός σας είναι ο πρώτος στον οποίο πρέπει να απευθυνθείτε. Έχει διαπιστωθεί όμως ότι το καράτε βοηθάει πολύ τα παιδιά με προβλήματα όπως αυξημένη χοληστερίνη ή σάκχαρο.

Πόσες φορές τη βδομάδα;

Η προπόνηση στο καράτε γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα μέρα παρά μέρα καθώς ενδιάμεσα οι μύες πρέπει να ξεκουράζονται ώστε να αποφεύγονται η καταπόνησή τους καθώς και ενδεχόμενοι τραυματισμοί.

Είναι επικίνδυνο;

Όχι περισσότερο απ’ ό,τι τα υπόλοιπα αθλήματα. Εξάλλου όποτε είναι απαραίτητο, οι μικροί αθλητές φοράνε ειδικό εξοπλισμό (κράνος, επικαλαμίδες κ.λπ.) για ακόμα μεγαλύτερη προστασία.

Μήπως το παιδί μου γίνει επιθετικό;

Το ακριβώς αντίθετο. Το καράτε συμβάλλει στη σωστή διάπλαση του χαρακτήρα των παιδιών. Μάλιστα, οι δάσκαλοι του καράτε κάνουν τα παιδιά να καταλάβουν ότι το καράτε πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για αυτοάμυνα και όχι για να βλάψουν κάποιον. Επίσης, το καράτε βοηθά το παιδί να εκφράσει και την όποια επιθετικότητα μπορεί να έχει με υγιή τρόπο, καθώς εκτονώνεται μέσα στη σχολή.

Πριν το μάθημα:

• Φροντίστε το παιδί να μην έχει φάει πολύ κοντά στην ώρα της προπόνησης ούτε πολύ βαριά. Καλό είναι να έχουν περάσει περίπου 3-4 ώρες από το γεύμα του ώστε να μην υπονομευθεί η λειτουργία της καρδιάς.

• Το παιδί δεν πρέπει να είναι πολύ κουρασμένο όταν έχει προπόνηση αλλιώς δε θα μπορεί να αντεπεξέλθει και θα εξαντληθεί. Φροντίστε λοιπόν να μη φορτώνετε υπερβολικά το πρόγραμμά του και προσέξτε οι ώρες της προπόνησης να εναρμονίζονται με τους ρυθμούς του.

• Βάζετε πάντα μέσα στο σακίδιό του ένα μπουκαλάκι με νερό και μία αλλαξιά ρούχα για να αλλάζει τα ιδρωμένα.

Της Χρύσας Γιαννοπούλου, με τη συνεργασία του Κώστα Περδικομάτη, εκπαιδευτή πολεμικών τεχνών, εκπαιδευτή στον Α.Σ. Κέρκυρας Shotokan karate.


www.happymom.gr

Related

Break New 8875807628999482866

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item