.

Πώς να μιλάτε στο παιδί ώστε να σας ακούει

Ο τρόπος που μιλάτε στο παιδί σας είναι πολύ σημαντικός για δυο κυρίως λόγους. Πρώτον γιατί όπως του μιλάτε εσείς, θα μάθει κι εκείνο να ...


Ο τρόπος που μιλάτε στο παιδί σας είναι πολύ σημαντικός για δυο κυρίως λόγους. Πρώτον γιατί όπως του μιλάτε εσείς, θα μάθει κι εκείνο να μιλά στους άλλους και δεύτερον γιατί μόνο αν του μιλάτε σωστά θα εξασφαλίσετε ότι θα σας ακούσει. Τι σημαίνει όμως μιλάω σωστά στο παιδί μου; Αποφύγετε να μιλάτε και να προσπαθείτε να εξηγήστε κάτι στο παιδί όταν έχει μια έκρηξη θυμού. Εκείνη την ώρα, απλά δε σας ακούει, γι’ αυτό περιμένετε να ηρεμήσει.

Πριν δώσετε οδηγίες ή εντολές στο παιδί βεβαιωθείτε ότι έχετε οπτική επαφή. Επίσης πρέπει κι εσείς να το κοιτάζετε στα μάτια όταν σας μιλά. Ξεκινήστε την πρόταση χρησιμοποιώντας το όνομά του, για να κερδίσετε την προσοχή του. Φροντίστε να είστε σύντομοι. Όσο πιο πολύ φλυαρείτε τόσο πιο πιθανό είναι το παιδί να σταματήσει να σας ακούει. Στα μικρά παιδιά η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται να επαναλαμβάνετε κάτι πολλές φορές.

Όμως καθώς το παιδί μεγαλώνει, πρέπει να φτάσετε σε ένα σημείο που θα του λέτε κάτι μία φορά και τέλος. Εφαρμόστε την αναλογία «ένας κανόνας σε μια πρόταση», με απλά και κατανοητά λόγια που ταιριάζουν στην ηλικία του παιδιού. Ζητήστε από το παιδί να επαναλάβει τι του είπατε. Αν δεν μπορεί, σημαίνει ότι δεν το έχει καταλάβει.

Χρησιμοποιείστε θετικό λεξιλόγιο, π.χ. αντί να πείτε «μην τρέχεις», πείτε «θέλω να περπατάς ήρεμα». Δώστε του το δικαίωμα να επιλέξει, αρκεί φυσικά να εγκρίνετε τις επιλογές. Χρησιμοποιείστε «όταν…τότε», π.χ. «όταν μαζέψεις τα παιχνίδια σου, τότε μπορείς να δεις τηλεόραση», δείχνοντας έτσι στο παιδί ότι δεν είναι κάτι που διαπραγματεύεστε, αλλά κάτι που πρέπει να κάνει.

Μην ξεχνάτε τους καλούς τρόπους. Αν εσείς λέτε «ευχαριστώ» ή «παρακαλώ» και μιλάτε με ευγένεια, θα μάθει και το παιδί σας να μιλά ευγενικά. Αποφύγετε τις φωνές, τις απειλές και τα παιχνίδια εξουσίας με το παιδί. Δε βοηθούν ούτε εσάς ούτε το παιδί. Προειδοποιήστε το. Για παράδειγμα μην περιμένετε να του πείτε «φεύγουμε τώρα» και εκείνο να μην αντιδράσει. Αντίθετα μπορείτε να του πείτε «σε δέκα λεπτά φεύγουμε» και να του δώσετε έτσι χρόνο να αποδεχτεί το γεγονός.

 Mother.gr

Related

Break New 4639008815050277850

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item