.

Ποιος ήταν ο Μοχάμεντ Άλι;

Tου Σον Γκρέγκορι Ο Μοχάμεντ Άλι, ο σόουμαν βαρέων βαρών που συγκλόνισε τον κόσμο με το στυλ του στο μποξ, το απρόβλεπτο χιούμορ του κ...


Tου Σον Γκρέγκορι

Ο Μοχάμεντ Άλι, ο σόουμαν βαρέων βαρών που συγκλόνισε τον κόσμο με το στυλ του στο μποξ, το απρόβλεπτο χιούμορ του και την ευγενή του γενναιοδωρία, πέθανε την Παρασκευή. Ήταν 74 ετών. Ο Ali, πρώην Cassius Clay, δεν ήταν απλά ένας αθλητής που έφερε μέσα του την εποχή στην οποία έζησε. Τη διαμόρφωσε. Υπήρξε αντιρρησίας συνείδησης στον πόλεμο του Βιετνάμ, και στράφηκε εναντίον μιας χώρας που υποτίθεται ότι αγωνιζόταν για την ελευθερία στην άλλη πλευρά του πλανήτη ενώ εντός της οι δικοί της μαύροι πολίτες στερούνταν βασικά δικαιώματα. Το παράδειγμά του ενέπνευσε μια γενιά.

Ο Ali αρνήθηκε να υπηρετήσει στο Βιετνάμ, καταδικάστηκε για ανυποταξία, και στερήθηκε έτσι τον τίτλο του πρωταθλητή βαρέων βαρών που είχε κερδίσει από τον Sonny Liston το 1964. Φανταστείτε, για μια στιγμή, έναν αθλητή του 21 αιώνα ο οποίος μπορούσε να προσελκύσει ένα ακροατήριο με προέδρους κρατών και τον Πάπα, τον Dalai Lama, τον Castro, τον Idi Amin και τον Saddam Hussein. Ο Ali θα μπορούσε να είναι ο πιο διάσημος άνθρωπος πάνω στη γη. Η αρρώστια στέρησε από τον Ali την ομιλία του στο τελευταίο στάδιο της ζωής του. Αλλά τα ειρηνευτικές ταξίδια του, οι προσπάθειες συγκέντρωσης χρημάτων για την έρευνα κατά της νόσου του Πάρκινσον, και η υποστήριξή του προς την UNICEF, το θεσμό των Special Olympics και πολλές άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις ήταν το πιο σαφές του μήνυμα.

«Ο Muhammad Ali δεν ήταν μόνο ο Αφροαμερικανός πυγμάχος· ανήκε σε όλους», έγραψε η ποιήτρια Maya Angelou στο βιβλίο Muhammad Ali: Through the Eyes of the World που εκδόθηκε το 2001. «Αυτό σημαίνει ότι η επίδρασή του δεν γνωρίζει ήπειρο, γλώσσα, χρώμα δέρματος, ή ωκεανό». Για το «Έθνος του Ισλάμ» – επίσης γνωστό και ως κίνημα των Μαύρων Μουσουλμάνων – οι λευκοί ήταν το κακό. Σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα Louisville Courier, ο Clay παραδέχθηκε τη σύνδεσή του με τους μουσουλμάνους. «Η ένταξη είναι λάθος», είπε ο Clay.

«Οι λευκοί άνθρωποι δεν θέλουν την ένταξη. Δεν πιστεύω στην επιβολή της ένταξης, και οι Μουσουλμάνοι δεν πιστεύουν σ’ αυτήν». Η Miami Herald ανέφερε ότι ο πατέρας του Clay επιβεβαίωσε πως ο γιος του ήταν μουσουλμάνος. Ο Cassius Clay ο πρεσβύτερος κατηγόρησε το «Έθνος του Ισλάμ» ότι είχε κάνει πλύση εγκεφάλου στον γιο του κι ότι έκλεβε τα χρήματά του. Για πολλούς, όμως, ο Clay δεν ήταν πλέον απλά ένας αθλητής. Ο Malcolm X είπε γι’ αυτόν: «ο Clay είναι ο καλύτερος νέγρος αθλητής που έχω γνωρίσει ποτέ, ο άνθρωπος που θα σημαίνει περισσότερα για τον λαό του από κάθε αθλητή πριν απ’ αυτόν».

Και τη νύχτα της 6ης Μαρτίου 1964, ο Elijah Muhammad πρότεινε στον Clay να αλλάξει το όνομά του: «Αυτό το όνομα Clay δεν έχει κανένα νόημα. Ελπίζω ότι θα δεχτεί να έχει ένα καλύτερο όνομα. Θα τον ονομάσω Muhammad Ali κι αυτό θα είναι το όνομά του όσο αυτός πιστεύει στον Αλλάχ και με ακολουθεί». Ο Ali χαρακτήρισε την αλλαγή του ονόματος «ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα» που συνέβησαν στη ζωή του. «Με απελευθέρωσε από την ταυτότητα που έδωσαν στην οικογένειά μου τα αφεντικά της» είπε. Τον Ιούνιο του 1965 ζήτησε την ακύρωση του γάμου από την πρώτη σύζυγό του, μια σερβιτόρα από το Σικάγο που ονομαζόταν Sonji Roi, λιγότερο από ένα χρόνο μετά τον γάμο τους, επειδή αυτή δεν συμμορφωνόταν με ισλαμικούς κανόνες όπως π.χ. να φοράει σεμνά φορέματα.

Ο Malcolm X αποκόπηκε από το «Έθνος του Ισλάμ» το 1964, αμέσως μετά την επιστροφή του από ένα ταξίδι στη Μέκκα, όπου και άλλαξε τις απόψεις του σχετικά με τις φυλετικές σχέσεις. Τον Φεβρουάριο του 1965, ο Malcolm X δολοφονήθηκε στο Audubon Ballroom του Χάρλεμ: οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι ο Elijah Muhammad διέταξε το χτύπημα. «Πίστευα ότι ο Malcolm ήταν λάθος κι ότι ο Elijah ήταν αγγελιοφόρος του Θεού», δήλωσε ο Ali αργότερα. «Ήμουν στο Μαϊάμι όταν άκουσα ότι ο Malcolm είχε πυροβοληθεί. Κάποιοι αδελφός ήρθε στο διαμέρισμά μου και μου είπε τι συνέβη.

Ήταν κρίμα και ντροπή που πέθανε έτσι, γιατί αυτό που είχε δει ο Malcolm ήταν σωστό, και αφού μας άφησε ακολουθήσαμε τον δρόμο του ούτως ή άλλως. Δεν είναι το χρώμα που κάνει έναν άνθρωπο διάβολο. Είναι η καρδιά, η ψυχή και το μυαλό που μετράνε». Τον Ιανουάριο του 1964, ο Ali συμμετείχε στην στρατιωτική εξέταση προσόντων. Όμως, η βαθμολογία του ως προς τη διανοητική ικανότητά του ήταν κάτω από το ελάχιστο όριο που είχε θέσει ο στρατός των ΗΠΑ. «Είπα ότι είμαι ο μεγαλύτερος, όχι ο εξυπνότερος» δήλωσε χαριτολογώντας. Με τον πόλεμο του Βιετνάμ να κλιμακώνεται, όμως, ο στρατός μείωσε τα κατώτατα όρια κατάταξης. Έτσι, τον Φεβρουάριο του 1966, ο Ali κρίθηκε ικανός για κατάταξη.

Το αίτημά του για αναβολή απορρίφθηκε. Και η αντίδρασή του τον μετέτρεψε σε παρία του έθνους: «Εγώ δεν έχω να χωρίσω τίποτα με τους Βιετκόνγκ». Ο Ali εξέφρασε την περιφρόνησή του για την πολιτική των ΗΠΑ πριν καν διογκωθεί το αντιπολεμικό κίνημα. Συντάκτες εφημερίδων τον αποκαλούσαν «τον πιο αηδιαστικό χαρακτήρα που εμφανίστηκε ποτέ στην αθλητική σκηνή» και τον «μεγαλύτερο αλήτη όλων των εποχών». Αγώνες του άρχισαν να ακυρώνονται, και πολιτικοί και εφημερίδες ζητούσαν από τον κόσμο το μποϊκοτάρισμα κάθε αθλητικής εκδήλωσης στην οποία συμμετείχε. Τελικά, η επιμονή του να μην καταταγεί στον στρατό οδήγησε σε αφαίρεση των τίτλων του και της άδειας πυγμαχίας του. Στα 25 μόλις χρόνια του, ο Ali αναγκάστηκε να μείνει εκτός του αθλήματος για τρεισήμισι χρόνια.


Η στάση του συμπυκνώνεται στα ακόλουθα λόγια: «Δεν μπορώ να συμμετέχω σε κάτι όπου θα βοηθάω στη δολοφονία σκουρόχρωμων Ασιατών οι οποίοι δεν με λύντσαραν ποτέ, δεν μου στέρησαν την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ισότητα, και ούτε δολοφόνησαν τους ηγέτες μου». Τον Ιούνιο του 1967 καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε χρόνων για ανυποταξία. Μέσω της διαδικασίας εφέσεων κατάφερε να μην φυλακιστεί, αλλά δυσκολεύτηκε πολύ να επιστρέψει στα ρινγκ, κάτι που έγινε το 1970. Και στις 28 Ιουνίου 1971, το Ανώτατο Δικαστήριο με ψήφους 8-0 απέρριψε την καταδίκη του Ali για ανυποταξία λέγοντας ότι ο ίδιος έπρεπε να αναγνωριστεί ως αντιρρησίας συνείδησης.

Τον Ιούνιο του 1979, αποσύρθηκε από την πυγμαχία. Ήταν ο μόνος πυγμάχος βαρέων βαρών που είχε κερδίσει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή τρεις φορές. Διαγνώστηκε με το σύνδρομο Πάρκινσον το 1984. Παρά την πάθησή του, έζησε τις τρεις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του ως μια πνευματική δύναμη, και αναδείχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους ανθρωπιστές της Αμερικής. Παρέδωσε τρόφιμα και φάρμακα σε παιδιά στην Ινδονησία και στο Μαρόκο, καθώς και σε ένα ορφανοτροφείο για πρόσφυγες στην Ακτή Ελεφαντοστού. Το 1996, τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι τον είδαν να ανάβει την Ολυμπιακή φλόγα στην Ατλάντα – το τρεμάμενο χέρι του με τη δάδα παραμένει η πιο δυνατή στιγμή εκείνων των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Πρόεδρος Obama έγραψε γι’ αυτόν το 2009: «Αυτός είναι ο Muhammad Ali που μας εμπνέει σήμερα – ο άνθρωπος που πιστεύει ότι η πραγματική επιτυχία έρχεται όταν επανερχόμαστε μετά την πτώση. Μας έδειξε ότι μέσω της πίστης και της αγάπης, ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Είναι και θα είναι ο πρωταθλητής».

Ο Μεγαλύτερος.

 News247.gr

Related

Break New 6136119454102667105

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item