.

Koei-Kan Karate: Ο Δρόμος της Ευτυχίας & της Ευημερίας

“Ο Δρόμος της Ευτυχίας και της Ευημερίας”, είναι μια έννοια που δίνεται στη μετάφραση των λέξεων “Koei-Kan”. Η ακριβής, όμως μετάφραση...


“Ο Δρόμος της Ευτυχίας και της Ευημερίας”, είναι μια έννοια που δίνεται στη μετάφραση των λέξεων “Koei-Kan”. Η ακριβής, όμως μετάφραση είναι, “Η Ευτυχία και η Ευημερία της Αίθουσας”. 

Πρόκειται για έναν ορισμό που είναι αληθινά εκφραστικός για τη φύση και το σκοπό του συγκεκριμένου Ιαπωνικού στυλ, όπου το να διαμορφώσουμε τους εαυτούς μας στον μέγιστο βαθμό, σε μια προσπάθεια να φτιάξουμε καλύτερες τις ζωές μας είναι ο στόχος της συνεχής και συστηματικής μελέτης του στυλ.


Το Koei-Kan ιδρύθηκε επίσημα στις 2 Απριλίου 1954 από τον master Eizo Onishi, μαθητή δύο έξοχων δασκάλων της Οκινάουα Καράτε: του Kanken Toyama και του Juhatsu Kiyoda. Είναι το Koei-Kan μια τέχνη η οποία έχει κληρονομήσει την πνευματική και πολεμική παράδοση των αρχαίων μαχητικών τεχνών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στα πεδία των μαχών, σε περιόδους σκληρών πολιτικών διαμαχών διατηρώντας παράλληλα την αρχική τους μορφή στον σύγχρονο κόσμο. Αναμφισβήτητα, το Koei-Kan παραμένει πιστό στον σκοπό του budo: Την άσκηση του σώματος και του πνεύματος.

Η συνεχής εξάσκηση είναι ο μόνος τρόπος για να κατανοήσει κάποιος την βαθύτερη και ουσιαστικότερη σημασία του. Ο ρόλος του Koei-Kan είναι πολλαπλός. Σαν τέχνη εκφράζει την μαχητικότητα του ατόμου συντονίζοντας με ομολογουμένως θαυμαστό τρόπο τις αντιδράσεις σώματος και πνεύματος σε ένα αδιάσπαστο σύνολο. Σαν γυμναστική αποτελεί έναν πλήρη τρόπο για την ανάπτυξη των σωματικών ικανοτήτων. Και σε επίπεδο πρακτικής αποτελεί8 την αποτελεσματικότερη μέθοδο αυτοάμυνας κι επίθεσης.

Η συνεχής εξάσκηση σε τεχνικές άμυνας κι επίθεσης τελειοποιεί το σώμα και την ψυχή του ασκούμενου βοηθώντας τον να κατανοήσει και να εφαρμόσει την φιλοσοφία του. Μια φιλοσοφία που βασίζεται στο γεγονός ότι στη συνεχή κι αδιάκοπη προσπάθειά τους οι μαθητές να την ακολουθήσουν διδάσκονται να συγκρίνουν τα αισθήματά τους με την πραγματικότητα αποφεύγοντας επιβλαβής ενέργειες που δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα στη κοινωνία που ζουν. Και, βέβαια, η φιλοσοφία του Koei-Kan είναι αλληλένδετη με την πρακτική εξάσκηση που επιτρέπει στους αθλητές να εκπληρώσουν τις βασικές αρχές της στον υπέρτατο βαθμό, μαθαίνοντας ότι δεν πρέπει να κοροϊδεύουν τους αδύναμους και να ζηλεύουν τους καλύτερους.

Επίσης, η φιλοσοφία του Koei-Kan διδάσκει πως η διαφορά ανάμεσα στο στυλ Καράτε βρίσκεται στον δάσκαλο και την διδασκαλία του. Όλο το Koei-Kan Karate-Do χαρακτηρίζεται από τις φιλοσοφικές του αρχές που είναι πανανθρώπινες αξίες, οι οποίες παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο. Αξίες όπως, η τιμή, η αλήθεια, η ευθύτητα, η ειλικρίνεια, η ειρήνη, η πειθαρχία, η ταπεινοφροσύνη, η αυτογνωσία, το θάρρος [ανδρεία], η δικαιοσύνη, ο σεβασμός στον συνάνθρωπο, όπως διδάσκει το budo.

Αξίζει εδώ ν’ αναφερθεί πως η εκπαίδευση στο Koei-Kan συνιστά όχι στο να δημιουργηθούν επιπόλαιοι μαχητές των δρόμων, αλλά αθλητές πνευματικά ώριμοι ν’ αντιμετωπίζουν με το δυνατόν λιγότερες δυσκολίες τις αντιξοότητες της ζωής. Το Koei-Kan είναι ο δρόμος της αυτογνωσίας όπου ο ασκούμενος έρχεται αντιμέτωπος με τις αδυναμίες του και καλείται να τις ξεπεράσει διαπιστώνοντας τελικά ότι ο πραγματικός του αντίπαλος βρίσκεται μέσα του. Επίσης, η εξάσκηση στο συγκεκριμένο στυλ Καράτε αποτελεί και μια μέθοδο όπου ο καρατέκα καταπολεμά τους φόβους και το άγχος που προκύπτει από τον κίνδυνο που σχετίζεται με την προσωπική, σωματική του ασφάλεια.


Μία από τις σπουδαιότερες αρχές της φιλοσοφίας του Koei-Kan είναι η ειρήνη. Εύλογα όμως ο αναγνώστης θα αναρωτηθεί πως είναι δυνατόν ένας καρατέκα να είναι ειρηνικός τη στιγμή που μαθαίνει να εκπαιδεύεται με τα μέλη του σώματός του να μπορούν να γίνουν “φονικά” όπλα. Το Καράτε, ως γνωστό, ανακαλύφθηκε σε μια εποχή έντονων πολεμικών συγκρούσεων και ταραχών στην Ανατολή.

Χρησιμοποιήθηκε για την αυτοπροστασία των κατοίκων απέναντι στους εισβολείς. Σήμερα, όμως, που θέλουμε να λεγόμαστε πολιτισμένοι η χρήση των μεθόδων του Καράτε ως πολεμική τέχνη δεν υφίστανται. Και για να μπορέσει να επιβιώσει ιστορικά εξελίχθηκε σε άθλημα και μάλιστα ιδιαίτερα εντυπωσιακό έχοντας αυστηρούς κανονισμούς. Σαφώς και ο ασκούμενος μαθαίνει να τραυματίζει ή και να σκοτώνει τον αντίπαλό του και η γνώση αυτή δυστυχώς πολλές φορές αποδείχθηκε χρήσιμη σε κοινωνίες που μαστίζονται από την βία και την εγκληματικότητα.

Όμως, ο ασκούμενος γνωρίζοντας τις ικανότητες που έχει αποκτήσει από την πολύχρονη εξάσκησή του, γνωρίζοντας πολύ καλά τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει προτιμά να αποφεύγει τη μάχη. Αυτή η αποφυγή δεν πρέπει να συνδέεται με τη φυγή ενός δειλού. Ο δειλός φεύγει γιατί φοβάται, ο καρατέκα φεύγει γιατί δεν θέλει να προξενήσει ζημιά. Αν όντως χρειαστεί να παλέψει είναι έτοιμος να προστατεύσει τη σωματική του ακεραιότητα ή των αγαπημένων του προσώπων.


Πειθαρχία, σημαίνει υπακοή ή συμμόρφωση σ’ ένα σύνολο κανόνων και αρχών. Η εσωτερική πειθαρχία που καλλιεργείται στο Koei-Kan σημαίνει ο ενσυνείδητος αυτοέλεγχος, ο αυτοσεβασμός και ο αλληλοσεβασμός που οδηγεί στη συμμόρφωση προς ορισμένες αρχές χωρίς καταναγκασμούς και κυρώσεις. Η λέξη “πειθαρχία” προέρχεται από τις λέξεις πειθώ, μάθηση, μαθητής. Ο μαθητής που ο νους του μαθαίνει μέσα από την παρατήρηση του δικού του νου, της δικής του καρδιάς, που μαθαίνει μέσα από τις πράξεις του.

Η πειθαρχία σ’ ένα dojo Ιαπωνικών πολεμικών τεχνών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει ο ασκούμενος να εισχωρήσει βαθιά στη φιλοσοφία και την τεχνική των “Άδειων Χεριών”. Η πειθαρχία έχει σχέση με τον σεβασμό που πρέπει να διακατέχεται η καρδιά του μαθητή, ώστε να παρακολουθεί με προσοχή τον δάσκαλο και φυσικά να συμμορφώνεται σε κάθε παρατήρησή του. Αν αυτός ο σεβασμός χαθεί τότε η διδασκαλία δεν θα είναι επιτυχής. Η πειθαρχία είναι η γέφυρα μεταξύ στόχου και επίτευξης στόχου. Συχνά, τα προβλήματα πειθαρχίας αποτελούν το μόνιμο παράγοντα όχλησης της εκπαιδευτικής διδασκαλίας.

Όλοι οι δάσκαλοι θεωρούν, και είναι έτσι, την πειθαρχία ως μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η πειθαρχία, όπως και η προπόνηση, στοχεύει στην τελειοποίηση του ασκούμενου σε τρία επίπεδα: Το φυσικό, το ψυχολογικό και το πνευματικό. Η συστηματική εξάσκηση είναι ο μόνος τρόπος για να καταλάβει κάποιος την βαθύτερη και ουσιαστικότερη σημασία του Koei-Kan Karate-Do.

Όλοι μας, όταν ξεκινήσαμε την εκπαίδευση εί8χαμε πολλές απορίες και ερωτήσεις. Αρχίσαμε με την διδασκαλία των βασικών τεχνικών και στη συνέχεια περάσαμε στις μεθόδους και τα kata. Εκπλαγήκαμε διαπιστώνοντας πως ακόμη και στο επίπεδο του αρχάριου πόση προσπάθεια χρειάστηκε να καταβάλλουμε για την εκτέλεση των βασικών τεχνικών και κινήσεων, όπως οι γροθιές, τα λακτίσματα, οι πτώσεις, οι βηματισμοί, η διατήρηση της σωστής απόστασης κ.λ.π. Όλα τα μέλη του σώματός μας έπρεπε να κινούνται με ταχύτητα, ακρίβεια, δύναμη, ως αποτέλεσμα της πνευματικής συγκέντρωσης, της ισορροπίας και της αντανακλαστικής δράσης.

Μάθαμε πόσο σημαντική είναι η αναπνοή στην εκτέλεση των τεχνικών για να έχουμε ισχυρές αποκρούσεις και δυνατά χτυπήματα. Μέσα από την συνεχή εξάσκηση συνεχίζουμε την προσπάθεια να κατανοήσουμε τον μοναδικό κανόνα για τους ανθρώπους που θέλουν να βαδίζουν στο μονοπάτι του πνεύματος, ότι δηλαδή η ανάπτυξη σώματος και μυαλού επιτυγχάνεται μόνο με τη σκληρή εξάσκηση.

Related

Break New 2913005523754907717

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item