.

Αλτσχάιμερ: Το ρόφημα που προστατεύει τον εγκέφαλο

Καθώς περνά ο χρόνος, η μνήμη όλων των ανθρώπων «αδυνατίζει» ως φυσική συνέπεια του γήρατος. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι χρειάζονται μεγ...


Καθώς περνά ο χρόνος, η μνήμη όλων των ανθρώπων «αδυνατίζει» ως φυσική συνέπεια του γήρατος. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι χρειάζονται μεγαλύτερο κόπο και χρόνο προκειμένου να αποθηκεύσουν και να ανακαλέσουν μια νέα πληροφορία. Η «γκρίζα ζώνη» ανάμεσα στο φυσιολογικό γήρας και την άνοια ονομάζεται ήπια νοητική διαταραχή.

Σε αυτήν παρατηρείται μεγαλύτερη από την αναμενόμενη έκπτωση της μνήμης ή και άλλων ανώτερων εγκεφαλικών λειτουργιών. Αρκετοί πάσχοντες από αυτήν αναπτύσσουν τελικά νόσο Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ηλικιωμένοι με χαμηλά επίπεδα της Β12 αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο συρρίκνωσης του εγκεφάλου τους, συγκριτικά με όσους διατηρούν υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανακάλυψαν ότι το γάλα αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Β12, που συνδέεται με τη μείωση των νευρολογικών βλαβών του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας, καθηγητή Ντέιβιντ Σμιθ, η κατανάλωση μισού λίτρου ή περισσότερου γάλακτος την ημέρα (ακόμη και αποβουτυρωμένου), μπορεί να βοηθήσει κάποιον με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 να βρεθεί στο ασφαλές όριο.

Ακόμη και δύο ποτήρια γάλακτος την ημέρα μας προστατεύουν από τα χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες της ίδιας ερευνητικής ομάδας, παρόμοιες δράσεις κατά της άνοιας έχουν η σοκολάτα και το κρασί.

 www.onmed.gr

Related

Yγεία 4957655199086393522

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item