.

Η εξέλιξη της χειρουργικής στα παιδιά!

H αλματώδης πρόοδος της ιατρικής σε συνδυασμό με την εκρηκτική ανάπτυξη της βιοϊατρικής τεχνολογίας επέβαλαν την αναθεώρηση παλαιών ιατρ...


H αλματώδης πρόοδος της ιατρικής σε συνδυασμό με την εκρηκτική ανάπτυξη της βιοϊατρικής τεχνολογίας επέβαλαν την αναθεώρηση παλαιών ιατρικών πρακτικών και τη γέννηση μίας νέας προσέγγισης στη διαχείριση του ασθενούς, που θέτει στο επίκεντρο τόσο την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα όσο και την ικανοποίησή του.

Η τεχνολογική πρόοδος επιτρέπει, σήμερα, στους ιατρούς να εκτελούν χειρουργεία με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο. Τα νέα αυτά δεδομένα συντέλεσαν στη δημιουργία μίας νέας φιλοσοφίας, μίας νέας τάσης στην άσκηση της χειρουργικής στα παιδιά. Ιστορικά, οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν συνδεθεί με μεγάλες τομές, πόνο, ανησυχία για επιπλοκές, μακρά νοσηλεία και, φυσικά, δύσκολη ανάρρωση.

Οι νέες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές έχουν αλλάξει τη χειρουργική αντιμετώπιση πληθώρας νοσημάτων αλλά και τη συνολική θεώρηση για τη χειρουργική. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, λοιπόν, εκτελείται (και καθιερώνεται στη συνείδηση των ασθενών) με σκοπό να φέρει το μέγιστο αποτέλεσμα με το λιγότερο δυνατό τραυματισμό των ιστών. Κύριο εκπρόσωπο της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής αποτελεί η λαπαροσκοπική χειρουργική. Σήμερα, οι περισσότερες επεμβάσεις μπορούν να γίνουν λαπαροσκοπικά, διαμέσου μικρών οπών, με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων εργαλείων, δίνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ωστόσο, οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις στα παιδιά (τόσο οι βασικές όσο και οι προχωρημένης πολυπλοκότητας) απαιτούν την αυστηρή τήρηση των παρακάτω κριτηρίων:

α) Ο χειρουργός και η ομάδα του να έχουν κατάλληλα εκπαιδευτεί, να έχουν την απαραίτητη πιστοποίηση και φυσικά την αρμόζουσα εμπειρία.

β) Να εφαρμόζονται σε κέντρα που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή.

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής περιλαμβάνουν: Το αισθητικό αποτέλεσμα (έλλειψη μεγάλων και αντιαισθητικών τομών). Την αναλγησία (οι μικρές τομές συνοδεύονται από ελάχιστο πόνο, μικρή χρήση αναλγητικών, ταχύτερη ανάρρωση και μειωμένη διάρκεια νοσηλείας). Τις λιγότερες μετεγχειρητικές συμφύσεις (και κατ’ επέκταση τη μείωση του κινδύνου μετεγχειρητικών εντερικών αποφράξεων). Την ταχύτερη επαναλειτουργία των συστημάτων του ασθενούς και ιδίως του γαστρεντερικού.

Επιπρόσθετα της κλασσικής λαπαροσκόπησης, σήμερα, εφαρμόζεται και η λαπαροσκοπική επεμβάση μονήρους οπής. Νέα, ειδικά σχεδιασμένα, εύκαμπτα εργαλεία και συστήματα πρόσβασης επιτρέπουν, πλέον, τη διεξαγωγή λαπαροσκοπικών επεμβάσεων μέσω μίας μόνο τομής στην περιοχή του ομφαλού. Ωστόσο, για την εκτέλεσή της, απαιτείται, ακόμα, μεγαλύτερη εξειδίκευση και εμπειρία του χειρουργού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι ακόμα ευρέως διαδομένη στην ελληνική παιδοχειρουργική κοινότητα.

Αξίζει να τονιστεί ότι η λογική της ελάχιστης χειρουργικής παρέμβασης έχει επηρεάσει γενικότερα τη φιλοσοφία της χειρουργικής διαχείρισης των ασθενών. Μεγάλες τραυματικές τομές για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, σήμερα, αποφεύγονται και αντικαθίστανται από άλλες μικρότερης έκτασης. Αυτές οι ελάχιστα επεμβατικές προσπελάσεις ορίζονται ως το σύνολο των τροποποιήσεων και προσαρμογών της παραδοσιακής χειρουργικής μεθόδου που στοχεύουν στην ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση, χωρίς επιπλοκές.

Η γνωστή φράση «μεγάλες τομές – καλός χειρούργος» έχει περάσει ανεπιστρεπτί στις ημέρες μας. Θα λέγαμε, δε, ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί η διαπρωκτική προσπέλαση για την αντιμετώπιση συγγενών ανωμαλιών του παχέος εντέρου (π.χ. συγγενές μεγακόλο). Με αυτή την προσπέλαση μπορούμε, διά του πρωκτού, να διορθώσουμε ανωμαλίες, χωρίς να απαιτείται πλέον διακοιλιακή χειρουργική επέμβαση (πλήρης απουσία τομών στην κοιλιά!).

Ο μικρός ασθενής δεν ταλαιπωρείται, οι δυνητικές επιπλοκές είναι ελάχιστες και φυσικά δε γίνεται κανένας συμβιβασμός όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης. Η λαπαροσκοπική, λοιπόν, χειρουργική και οι ελάχιστα επεμβατικές προσπελάσεις αποτελούν, πλέον, σύγχρονες κατακτήσεις που βελτιώνουν συνεχώς τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόγνωση των χειρουργικών παθήσεων, προς όφελος πάντα του μικρού ασθενή.

 Γράφει ο Νικόλαος Μπαλτογιάννης, Διευθυντής Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

 www.markos.tv

Related

Yγεία 3975019088509149689

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item