.

Oδηγός προφύλαξης από τη γρίπη που σαρώνει...

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εποχική έξαρση της γρίπης, που ειδικά φέτος ταλαιπωρεί κυρίως ηλικιωμένα άτομα. Ηδη την πρώτη εβδομάδα του...


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εποχική έξαρση της γρίπης, που ειδικά φέτος ταλαιπωρεί κυρίως ηλικιωμένα άτομα. Ηδη την πρώτη εβδομάδα του έτους, το 12% των επισκέψεων σε γιατρό ήταν από ασθενείς με συμπτώματα γρίπης. Το ίδιο διάστημα, 6,5% των ατόμων άνω των 65 ετών που επισκέφθηκαν γιατρό ήταν λόγω συμπτωμάτων γρίπης, όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα το αντίστοιχο ποσοστό σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ήταν μόλις 3%.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας συστήνει μέσω της «Κ» στα ηλικιωμένα άτομα, ανεξαρτήτως εάν έχουν εμβολιαστεί έναντι της γρίπης ή όχι, να αναζητήσουν αμέσως ιατρική συμβολή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων γρίπης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «η γρίπη είναι απρόβλεπτη και πρέπει όλοι να είμαστε σε επιφυλακή». 

1. Σε τι φάση είναι σήμερα η δραστηριότητα της γρίπης;

Με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε ανοδική φάση. Εκτιμάται ότι το 12% των επισκέψεων σε γιατρό, την πρώτη εβδομάδα του 2017, αφορούσαν ασθενείς με συμπτώματα γρίπης, έναντι 9,5% που ήταν την τελευταία εβδομάδα του 2016. Από αυτούς ένα μεγάλο ποσοστό είχαν προσβληθεί από γρίπη. Αλλωστε, το 53% όσων περιστατικών γριπώδους συνδρομής ελέγχονται εργαστηριακά επιβεβαιώνεται ότι είναι γρίπη. Εως τις 8 Ιανουαρίου 2017, 39 ασθενείς είχαν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω σοβαρών επιπλοκών της γρίπης, εκ των οποίων μόνο το 15% είχε εμβολιαστεί. Από τον Νοέμβριο 2016 έως και τις 8 Ιανουαρίου 2017 είχαν καταγραφεί οκτώ θάνατοι ασθενών με γρίπη.

2. Ποιες είναι οι διαφορές φέτος σε σχέση με την περυσινή επιδημία;

Φέτος η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών αφορά στον υπότυπο γρίπης Α (Η3Ν2), ενώ πέρυσι επικράτησε ο υπότυπος Α (Η1Ν1). Ο υπότυπος Α (Η3Ν2) πλήττει περισσότερο τα ηλικιωμένα άτομα τόσο όσον αφορά την απλή νόσηση όσο και τις πιο βαριές μορφές της νόσου. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, το 6,5% των επισκέψεων σε γιατρό από άτομα άνω των 65 ετών ήταν λόγω συμπτωμάτων γρίπης, όταν πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο και στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα οι επισκέψεις με συμπτώματα γρίπης αφορούσαν μόλις το 3%. Επιπλέον, οι οκτώ θάνατοι που καταγράφηκαν λόγω γρίπης αφορούσαν άτομα ηλικίας από 58 έως 86 ετών. 

3. Το φετινό εμβόλιο καλύπτει από τον συγκεκριμένο υπότυπο;

Σε γενικές γραμμές ναι. Εχει παρατηρηθεί ότι ένας γενετικός κλάδος του ιού είναι λίγο διαφορετικός με αυτόν που αναμενόταν,χωρίς όμως αυτό να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Πάντως, όσο πιο μεγάλη είναι η ηλικία του εμβολιαζόμενου τόσο μειώνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, χωρίς αυτό να αφαιρεί κάτι από την αξία του, αφού ακόμη και λίγα αντισώματα μπορούν να προστατεύσουν από σοβαρή νόσηση ή και τον θάνατο. 

4. Πώς μπορεί κάποιος να προστατευθεί από τη γρίπη τώρα;

Εάν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για νόσηση, θα πρέπει να εμβολιαστεί ακόμη και τώρα. Σε περίπτωση που δεν βρει εμβόλιο –έχουν σχεδόν εξαντληθεί από τα φαρμακεία– θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να αναζητήσει ιατρική βοήθεια αμέσως μόλις εμφανίσει συμπτώματα γρίπης, δηλαδή πυρετό, βήχα, έντονη κόπωση, πονοκέφαλο, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, φαρυγγαλγία κ.ά.

5. Τι πρέπει να κάνει κάποιος όταν ασθενήσει;

Οι γιατροί συστήνουν ξεκούραση, πολλά υγρά, λήψη αντιπυρετικών και παυσίπονων, καθώς και τήρηση κανόνων υγιεινής, προκειμένου να μη μεταδώσει ο άρρωστος τον ιό στους άλλους. Ετσι, εάν είναι δυνατόν θα πρέπει να αποφύγει ο άρρωστος να πάει στη δουλειά του ή στο σχολείο και να παραμείνει σπίτι του, να πλένει συχνά τα χέρια του και να καλύπτει με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη του όταν βήχει ή φτερνίζεται.

 kathimerini.gr

Related

Yγεία 1427382457206085005

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item