.

Επικίνδυνο το πρόχειρο φαγητό λόγω… συσκευασίας, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Σαν να μην έφτανε που το πρόχειρο φαγητό μάς φορτώνει με τεράστιες ποσότητες θερμίδων, κορεσμένων λιπαρών και αλατιού, τώρα οι επιστήμο...


Σαν να μην έφτανε που το πρόχειρο φαγητό μάς φορτώνει με τεράστιες ποσότητες θερμίδων, κορεσμένων λιπαρών και αλατιού, τώρα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι είναι βλαβερή για την υγεία μας ακόμα και η συσκευασία στην οποία μας το σερβίρουν! Το χαρτί και τα χάρτινα δοχεία που χρησιμοποιούνται από ορισμένες αλυσίδες ταχυφαγείων έχουν μια ειδική επίστρωση που τους προσδίδει ανθεκτικότητα.

Στην επίστρωση αυτή υπάρχουν συχνά φθοριούχες ενώσεις που συνδέονται με αρνητικές εκβάσεις για την υγεία, αναφέρει η σχετική μελέτη στην επιθεώρηση  Environmental Science & Technology Letters, σύμφωνα με το Forbes. Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρει πως αυτές οι φθοριούχες ενώσεις, οι οποίες ονομάζονται PFASs (polyfluorinated and perfluorinated substances – πολυφθοριωμένες και υπερφθοριωμένες ουσίες), είναι δυνατό να επιδράσουν στο έμβρυο και στο παιδί, οδηγώντας σε μεταβολές στον ρυθμό ανάπτυξης, στη μάθηση και στη συμπεριφορά.

Επίσης, μπορεί να λειτουργήσουν ως ορμονικοί διαταράκτες, επηρεάζοντας τη γονιμότητα, και να αυξήσουν τη χοληστερόλη, να εξασθενίσουν το ανοσοποιητικό ή να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Το πώς μεταφέρονται οι βλαβερές ουσίες στον οργανισμό μας είναι απλό: αρκεί η επαφή τους με το φαγητό για να διαρρεύσουν από τη συσκευασία και να περάσουν στο γεύμα μας. Όσο πιο ζεστό το φαγητό και για όσο περισσότερη ώρα παραμένει σε επαφή με τη συσκευασία τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα PFASs που απελευθερώνεται.

Οι συσκευασίες όμως δεν είναι η μόνη πηγή έκθεσης στις PFASs. Υπάρχουν επίσης σε υδροαπωθητικά, αντικολλητικά και ανθεκτικά στους λεκέδες υλικά, καθώς και σε καθαριστικά, προϊόντα περιποίησης, χρώματα κ.ά. Αν και παραμένει προς το παρόν άγνωστος ο βαθμός έκθεσης στις PFASs που οδηγεί σε εμφανείς βλάβες, καλού κακού ζητάτε να σας σερβίρουν το φαγητό σας σε γυάλινο πιάτο –ει δυνατόν.

 www.onmed.gr

Related

Break New 7799134151062158190

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item