.

Ενδυνάμωση, ευλυγισία και ισορροπία

Θέλετε να γυμναστείτε όπως ασκούνταν οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Κάτι τέτοιο είναι σήμερα εφικτό. Ενα σύστημα αναερόβιας προπ...


Θέλετε να γυμναστείτε όπως ασκούνταν οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Κάτι τέτοιο είναι σήμερα εφικτό. Ενα σύστημα αναερόβιας προπόνησης, οι ρίζες του οποίου φτάνουν στην αρχαία Σπάρτη, αναβιώνει τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, αποκτώντας φανατικούς οπαδούς. Tο calisthenics ή καλλισθενική αγωγή -το ελληνικό όνομα της οποίας προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων κάλλος και σθένος- χρησιμοποιεί ως αντίσταση το βάρος του σώματος για να επιτύχει αποτελέσματα σε τρεις άξονες: ενδυνάμωση, ευλυγισία και ισορροπία.

Ελξεις, κάμψεις, πιέσεις, βυθίσεις, ωθήσεις, αιωρήσεις, άλματα περιλαμβάνονται στην καλλισθενική αγωγή, μια προπόνηση που μπορεί να γίνει οπουδήποτε αφού δεν απαιτεί εξοπλισμό: Ενα ομαλό έδαφος είναι αρκετό ενώ οι κρίκοι και τα μονόζυγα που συχνά χρησιμοποιούνται μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα αντικείμενα στο σπίτι, στο πάρκο, σε ένα γκαράζ ή οπουδήποτε αλλού. Ακούγεται εύκολο, όμως όσοι έχουν δοκιμάσει επισημαίνουν ότι πρόκειται για άσκηση απαιτητική που επιφέρει πολύ καλά αποτελέσματα στην ενδυνάμωση, την αντοχή, την ταχύτητα και τον έλεγχο του σώματος. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το calisthenics στον πυρήνα του κορμού ως βασικό κέντρο της ισορροπίας του σώματος, με αποτέλεσμα την πολύ καλή εκγύμναση των κοιλιακών και ραχιαίων μυών, ενώ βάρος δίνεται και στη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων και του ρυθμού αναπνοής.

Μπορεί η καλλισθενική αγωγή να ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα, όμως μεγάλη άνθηση στον σύγχρονο κόσμο γνώρισε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Εκεί το calisthenics αναπτύχθηκε ως είδος γυμναστικής του δρόμου (street workout) με επίκεντρο τα γκέτο, όπου οι «αθλητές» ανταγωνίζονταν ο ένας τον άλλον επιδεικνύοντας μέσα από έναν κύκλο ασκήσεων σε συγκεκριμένο χρόνο τη δύναμη του σώματός τους, το βάρος τους και τον έλεγχο που ασκούν στο κορμί τους. Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ομοσπονδία Υπαίθριας Γυμναστικής Δρόμου και Καλλισθενικής Αγωγής (The World Street Workout and Calisthenics Federation), η οποία εδρεύει στη Λετονία, διοργανώνει εθνικά πρωταθλήματα σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου και φιλοξενεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Στη χώρα μας, η ζήτηση ανεβαίνει τα τελευταία χρόνια καθώς το calisthenics γίνεται διαρκώς ευρύτερα γνωστό. Η ομάδα Greek Calisthenics Movement είναι μία από τις πρώτες ομάδες που έφεραν αυτό το είδος προπόνησης στην Ελλάδα. Δύο νέοι αθλητές, ο Δημήτρης και ο Τάσος, αποφάσισαν να ασχοληθούν με αυτό που είχαν δει στο εξωτερικό ενώ στη συνέχεια στην ομάδα προστέθηκαν η Ηλέκτρα και ο Αγγελος. Πλέον οι τέσσερίς τους παραδίδουν μαθήματα σε γκρουπάκια στον Γέρακα, στα Μελίσσια και στη Γλυφάδα, ενώ κάνουν και personal training (calisthenics.gr και https://www.facebook.com/CalisthenicsGr).


Οταν τους βλέπει κάποιος να ασκούνται το θέαμα είναι εντυπωσιακό. Το calisthenics είναι μια προπόνηση που μοιάζει με ενόργανη γυμναστική αλλά δεν είναι και φέρνει στον νου το αρχαιοελληνικό κάλλος όπως το γνωρίζουμε από τα άψογα κορμιά των αγαλμάτων. Οι τέσσερις αθλητές του Greek Calisthenics Movement είχαν ασχοληθεί κατά το παρελθόν με διάφορα αθλήματα και συστήματα προπόνησης, όπως στίβο, πολεμικές τέχνες, crossfit, bodybuilding και αναρρίχηση. Παρ’ όλα αυτά, όπως εξηγεί ο Δημήτρης μιλώντας στο «Runner», «με την καλλισθενική αγωγή μπορούν να ασχοληθούν τόσο αρχάριοι όσο και αθλητές με προηγούμενη εμπειρία. Ο καθένας θα ακολουθήσει τον δικό του ρυθμό.

Αρκετοί μάλιστα κάνουν calisthenics όχι ως αυτόνομο σύστημα προπόνησης αλλά για να γίνουν καλύτεροι στο άθλημά τους». Ο ίδιος επισημαίνει ότι «το πόσο γρήγορα θα δει κάποιος αποτελέσματα στο σώμα του εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες: από τη σωματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, τη διατροφή που ακολουθεί, τα γενετικά του χαρακτηριστικά, το πόσο έντονη προπόνηση κάνει. Αν κάποιος προπονείται δύο φορές την εβδομάδα, θα δει πιο αργά αποτελέσματα από κάποιον που προπονείται τέσσερις ή πέντε φορές, ακόμη κι αν έχουν τα ίδια κιλά και το ίδιος λίπος. Επίσης έχει σημασία αν και πόσο ακολουθεί κάποιος ατομικά την προπόνηση που πρέπει πέρα από τα μαθήματα».

Ως προς τα οφέλη του calisthenics, ο Δημήτρης σημειώνει: «Στόχος του είναι η συμμετρική άσκηση όλου του σώματος και η επίτευξη της μέγιστης δυνατής συνεργασίας των μυϊκών ομάδων, με ταυτόχρονη συστολή όσο το δυνατόν περισσότερων μυϊκών ινών, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη απόδοση. Αρα, με την καλλισθενική αγωγή γυμνάζεσαι πιο ολοκληρωμένα και συμμετρικά, κάνεις πολυαρθρικές ασκήσεις και δεν απομονώνεις τους μυς, αποκτάς λειτουργική δύναμη και όχι δύναμη όπως όταν σηκώνεις για παράδειγμα το βαράκι στο γυμναστήριο ώστε να γυμνάσεις τον δικέφαλο. Επίσης βοηθά να θεραπευτούν παλιότεροι τραυματισμοί. Ουσιαστικά η καλλισθενική αγωγή γυμνάζει όλες σου τις δυνατότητες, έκρηξη, δύναμη, αντοχή, ισορροπία, ευλυγισία».


Τα αρχαία χρόνια Μια μέθοδος εκγύμνασης των πολεμιστών στους αρχαίους χρόνους πριν από τη μάχη ήταν η καλλισθενική αγωγή στο ξεκίνημά της. Αυτό το είδος προπόνησης συνεχίστηκε κατά τη ρωμαϊκή εποχή και τον Μεσαίωνα, οπότε άρχισαν να επικρατούν άλλες μέθοδοι εξάσκησης του σώματος, κυρίως με βάρη. Σύμφωνα με το Greek Calisthenic Movement, «η πρώτη αναφορά για την αρχαιοελληνική γυμναστική συναντάται στον ιστορικό Ηρόδοτο, ο οποίος γράφει πως όταν ο Ξέρξης έστειλε κατασκόπους να παρακολουθήσουν το στρατόπεδο των Σπαρτιατών, του ανέφεραν πως οι Σπαρτιάτες γύμναζαν το σώμα τους με συγχρονισμένες και ρυθμικές κινήσεις οι οποίες παραφράστηκαν από τους Πέρσες σαν ένα είδος χορού και επομένως σαν ένδειξη αδυναμίας.

Μπορεί το συγκεκριμένο είδος γυμναστικής να ονομάσθηκε καλλισθενική από τον Καλλισθένη τον Ολύνθιο, ωστόσο οι αρχαίοι Ελληνες, πολλούς αιώνες πριν, γυμνάζονταν με παρόμοιο τρόπο, όπως μαρτυρείται από τα «ταυροκαθάψια» στη μινωική Κρήτη, στα οποία ο αθλητής προσπαθούσε να ανέβει στη ράχη του ταύρου και κρατώντας τα κέρατά του εκτελούσε διάφορες ακροβατικές γυμναστικές ασκήσεις».

Τι περιλαμβάνει η Καλλισθενική σωματική αγωγή 

• Βασικές προοδευτικές ασκήσεις σωματικού βάρους
• Συνδυαστικές ασκήσεις σωματικού βάρους
• Ακροβατική γυμναστική
• Hand balancing
• Ισομετρικές στηρίξεις
• Ακροβατικές και εκρηκτικές ασκήσεις
• Ασκήσεις με αντίσταση πέραν του ίδιου σωματικού βάρους

Κατερίνα Ροββά

 www.ethnos.gr

Related

Break New 7618435092839236952

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item