.

Η σημασία της πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού και τα εμπόδια των ανισοτήτων

Της Δρ. Ελένης Γαλάνη(*) Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι μία στις 9 γυναίκες θα δια...


Της Δρ. Ελένης Γαλάνη(*)

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι μία στις 9 γυναίκες θα διαγνωσθεί με καρκίνο μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Σήμερα με την ενημέρωση και την εφαρμογή του μαζικού πληθυσμιακού ελέγχου, η νόσος διαγιγνώσκεται στο αρχικό στάδιο και είναι κατά κανόνα θεραπεύσιμη. Οι συστάσεις της Ελληνικής Ογκολογικής Εταιρείας είναι μια γυναίκα να ξεκινά τον προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία στην ηλικία των 40 ετών και να επαναλαμβάνεται ανά έτος.

Ο συνδυασμός της μαστογραφίας με τον υπέρηχο μαστών και την τομοσύνθεση, σημαντικά βελτιώνει το ποσοστό ανίχνευσης της νόσου. Στη χώρα μας δυστυχώς δεν υπάρχει ένα οργανωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης / πρόληψης, π.χ. λήψη ενημερωτικής επιστολής στην ηλικία των 40 ετών προκειμένου η γυναίκα να υποβληθεί στον απαραίτητο έλεγχο, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μεγαλύτερες δυσκολίες τόσο στην ενημέρωση, όσο και στην πρόσβαση αντιμετωπίζουν οι γυναίκες των απομακρυσμένων / ακριτικών περιοχών.

Εκτός όμως από τις γεωγραφικές ανισότητες, αξίζει να υπογραμμισθούν και οι οικονομικές ανισότητες. Για παράδειγμα ο γονιδιακός έλεγχος στον οποίο πρέπει να υποβληθούν γυναίκες με επιβαρυμένο ιστορικό, στη χώρα μας, δυστυχώς δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα η ενδιαφερόμενη να επιβαρύνεται το κόστος της πολύ ακριβής εξέτασης. Επιπλέον, με τις σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της ογκολογίας έχουμε στα χέρια μας καινοτόμα φάρμακα για την καταπολέμηση της νόσου, τα οποία ωστόσο έχουν πολύ υψηλό κόστος, γεγονός το οποίο δημιουργεί παγκοσμίως δυσκολίες στην πρόσβαση ασθενών στα νέα φάρμακα.

Τέλος, για να μην χαθείτε στη χαοτική και συχνά επικίνδυνη πληροφόρηση του «Dr. Google», θα μπορούσατε να ενημερωθείτε από τα έγκριτα site ενημέρωσης όπως το w4life (http://www.w4life.gr) και Hesmo.org (https://www.hesmo.gr). Κλείνοντας, με αφορμή τον Οκτώβριο που είναι ο μήνας για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού, θα ήθελα να παρακινήσω όλες τις γυναίκες να φροντίζουν και να αγκαλιάζουν την υγεία τους και τον εαυτό τους κάνοντας προληπτικές εξετάσεις. Άλλωστε η λέξη αγκαλιάζω εμπεριέχει το ρήμα ζω!

*Δρ. Ελένη Γαλάνη: Ιδρυτικό μέλος και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του δικτύου «Γυναίκες στην Ογκολογία W4O-Hellas»

  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related

Yγεία 2474534258218621407

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item