.

ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ και Ανατολικές Πολεμικές Τέχνες

Η φιλοσοφία και οι αρχές του Παγκρατίου εμφανίζονται σε όλες τις Ανατολικές πολεμικές τέχνες. Είναι τόσο πανομοιότυπα τα χαρακτηριστικά ...


Η φιλοσοφία και οι αρχές του Παγκρατίου εμφανίζονται σε όλες τις Ανατολικές πολεμικές τέχνες. Είναι τόσο πανομοιότυπα τα χαρακτηριστικά τους που η σχετική φιλολογία διεξάγεται για το ποιος δίδαξε πρώτος. Η απάντηση για μας τους Έλληνες είναι εύκολη αν σκεφτούμε ότι ποτέ και κυρίως κατά την αρχαιότητα δεν "κατακτηθήκαμε" ούτε από τους Κινέζους ούτε από τους Ιάπωνες, ούτε από τους Κορεάτες.

Αντιθέτως οι αρχαίοι Έλληνες ταξίδευαν παντού, σε Ανατολή και Δύση, μεταφέροντας ταυτόχρονα, εκτός των άλλων, και τα αγωνίσματά τους. Αγωνίσματα που διεξάγονταν κάθε φορά με την αφορμή μιας γιορτής, ενός πένθους, ενός πολέμου ή ενός ταξιδιού.. Ποτέ δεν έλειπε, βέβαια, η επίδειξη του σκληρότερου και ανώτερου αγωνίσματος, του Παγκρατίου. Παγκράτης [Παν-κράτος] σημαίνει αυτός που κρατά τα πάντα, ο παντοδύναμος.

Το Παγκράτιο ως αγώνισμα –πριν μπει στην Ολυμπιάδα του 648 π.Χ.- ήταν η πιο άγρια, η πιο σκληρή, η πιο απάνθρωπη πάλη χωρίς όπλα Η φιλοσοφία του Παγκρατίου απαιτούσε ψυχοπνευματική ικανότητα τέτοιου μεγέθους ώστε να είναι δυνατή η ενιαία έκφραση σωματικών, πνευματικών και άλλων εσωτερικών δυνάμεων του ατόμου. Ο αθλητής έπρεπε να είναι έτοιμος, εξαγνισμένος, πριν μπει στην παλαίστρα. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο η προετοιμασία ήταν μια ολόκληρη ιεροτελεστία που συνοδευόταν από συστηματική προπόνηση.

Στη μυθολογία παγκρατιστής θεωρείται ο Θησέας για την εξουδετέρωση του Μινώταυρου, αλλά κυρίως ο Ηρακλής ο οποίος αναφέρεται και ως νικητής σε αγώνα παγκρατίου. Από αγώνισμα εξόντωσης του αντιπάλου έγινε πιο ανθρώπινο όταν συμπεριλήφθηκε ως επίσημο αγώνισμα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων αφού πρώτα αφαιρέθηκε ότι οδηγούσε στο θάνατο του αντιπάλου, όπως για παράδειγμα οι δαγκωματιές, τα δάχτυλα στα μάτια ή στο σόμα ή στην μύτη, τα κτυπήματα με κεφαλιές, το σπάσιμο των οστών αλλά και το τράβηγμα των οστών έξω. Ο παγκρατιστής έπρεπε να συνδυάζει τα προσόντα του πυγμάχου και του παλαιστή.

Διάσημοι αρχαίοι Παγκρατιστές

Αρριχίον

Νικητής στην 52η Ολυμπιάδα το 572 π.Χ. Η ιδιομορφία στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι ο Αρριχίων εστέφθη νικητής νεκρός. Τον είχε πιάσει ο αντίπαλός του με λαβή από το λαιμό και ο κίνδυνος πνιγμού ήταν ορατός. Ο Αρριχίων συνέχισε τον αγώνα και στις ανέλπιδες προσπάθειές του έπιασε τη φτέρνα του αντιπάλου του και του συνέθλιψε τον αστράγαλο. Σήκωσε το χέρι ο αντίπαλος, δείγμα ότι παραδίνεται, ταυτόχρονα όμως ο Αρριχίων έπεσε νεκρός.

Λύγδαμις ο Συρακούσιος: 33η Ολυμπιάδα 648 π.Χ., ο πρώτος επίσημος νικητής παγκρατιστής.

Φρύνων ο Αθηναίος: 36η Ολυμπιάδα, 636 π.Χ.

Καλλίας ο Αθηναίος: 77η Ολυμπιάδα, 472 π.Χ.

Αντίοχος ο Ηλείος: 96η Ολυμπιάδα, 400 π.Χ.

Σφοδρίας Σικυώνιος: 177η Ολυμπιάδα, 72 π.Χ.

Related

Break New 5249028825827526785

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item