.

Πώς θα μάθουμε στο παιδί να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες

Δεν έχει σημασία ο δρόμος που το παιδί σας θα αποφασίσει να βαδίσει. Ό,τι κι αν θελήσει να κάνει, όποιον επαγγελματικό προσανατολισμό κι...


Δεν έχει σημασία ο δρόμος που το παιδί σας θα αποφασίσει να βαδίσει. Ό,τι κι αν θελήσει να κάνει, όποιον επαγγελματικό προσανατολισμό κι αν επιλέξει, το σίγουρο είναι πως θα αναγκαστεί να κάνει δύσκολα πράγματα. Πράγματα που δεν είναι διόλου διασκεδαστικά. Πράγματα στα οποία ίσως και να μην είναι καλό… Επειδή, λοιπόν, τα δύσκολα κάποια στιγμή θα έρθουν, καλό είναι να αφήσετε το παιδί να σκληραγωγηθεί.

Εσείς είστε εκείνοι που θα του διδάξετε πως η ζωή δεν έρχεται χωρίς εμπόδια και πως είναι προς όφελός του να μάθει να τα αντιμετωπίζει κατά μέτωπον και να τα υπερπηδά. Εκπαιδεύστε τον χαρακτήρα του, τα αντανακλαστικά του και δείξτε του πώς να χειρίζεται τα πάντα με γενναιότητα, υπομονή και επιμονή. Βοηθήστε το να κατανοήσει πως οι δυσκολίες μπορεί να το περιορίσουν και να το αποπροσανατολίσουν αλλά δεν μπορούν να το καθορίσουν. Και φροντίστε να χτίσετε ένα ιστορικό με μικρές καθημερινές νίκες στις οποίες θα ανατρέχει κάθε φορά που δυσκολεύεται και οι οποίες θα αποτελούν απόδειξη των καρπών της επιμονής και της προσπάθειας.

Πρακτικά, τώρα, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι:

Να θέσετε κανόνες και όρια.

Τα όρια και οι κανόνες είναι από τις πρώτες δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ένα παιδί, καθώς εγκαταλείπει τα «θέλω» του για χάρη των «πρέπει». Με το να επιβάλλετε ήρεμα και σταθερά την πειθαρχία προστατεύετε το παιδί από άμεσους κινδύνους και μελλοντικές απογοητεύσεις. Η θετική διαπαιδαγώγηση χτίζει χαρακτήρα, ενώ διδάσκει σεβασμό προς του άλλους και υπευθυνότητα.

Να μην κάνετε για τα παιδιά σας ό,τι μπορούν να κάνουν μόνα τους.

Μερικές φορές όσα δεν κάνουμε για τα παιδιά μας είναι εξίσου σημαντικά με όσα κάνουμε για αυτά! Σταματήστε, λοιπόν, να αναλαμβάνετε για λογαριασμό τους υποχρεώσεις και πρωτοβουλίες που μπορούν (και πρέπει) να πάρουν μόνα τους.

Να επικροτείτε την προσπάθεια.

Είναι πολύ σημαντικό τα επιτεύγματά του να μην τα αποδίδετε σε ένα εκ γενετής χαρακτηριστικό αλλά στην καταβληθείσα προσπάθεια. Εάν, για παράδειγμα, γράψει καλά σε ένα διαγώνισμα, αντί να πείτε «Μπράβο! Είσαι τόσο έξυπνος!», καλύτερα πείτε «Σου άξιζε γιατί διάβασες πολύ σκληρά».

Να το αφήνετε να παίρνει ρίσκα.

Στη ζωή οφείλουμε να διακινδυνεύουμε κάποιες φορές ώστε να επιτύχουμε κάτι παραπάνω από τα δεδομένα κι αυτό πρέπει να το παιδί σας να το κατανοήσει μέσα από την εμπειρία. Αφήστε κατά μέρος τους φόβους σας και αφήστε το να βγάλει τις βοηθητικές από το ποδήλατο, να περπατήσει πλάι σας χωρίς να σας κρατάει από το χέρι, να μείνει ένα βράδυ στο σπίτι του συμμαθητή του κοκ.

Να το αφήνετε να κάνει λάθη. 

Το λάθος και η αποτυχία δεν βρίσκονται στο δρόμο μας για να μας αποθαρρύνουν αλλά για να μας κάνουν πιο δυνατούς. Βοηθήστε το παιδί σας να κατανοήσει πως αναποδιές συμβαίνουν και πως έρχονται στη ζωή μας για να μας δώσουν σημαντικά μαθήματα. «Μπορεί να πέσεις αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς και να ξαναπροσπαθήσεις». Αυτό πρέπει να γίνει μάθημα ζωής.

 Πηγή: HappyParenting.gr

  www.altsantiri.gr

Related

Break New 7422268401768638125

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item