.

Βασικά χαρακτηριστικά του Δασκάλου των πολεμικών τεχνών

Ο ρόλος του δασκάλου είναι ποικίλος. Για να πετύχει στο, αδιαμφισβήτητα, δύσκολο έργο του πρέπει να συγκεντρώνει ορισμένα βασικά χαρακτη...


Ο ρόλος του δασκάλου είναι ποικίλος. Για να πετύχει στο, αδιαμφισβήτητα, δύσκολο έργο του πρέπει να συγκεντρώνει ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά, τα οποία κι αναφέρονται στη συνέχεια: Πρώτα-πρώτα, πρέπει να είναι αυτός που θα μεταδώσει στους μαθητές του τις γνώσεις του για το Καράτε, όπως νωρίτερα έκανε στον ίδιο ο δικός του δάσκαλος και πιθανόν να συνεχίζει να κάνει.

Να είναι ηγέτης, δηλαδή αυτός που θα καθοδηγήσει τους αθλητές του, θα προγραμματίσει και θα πάρει τις σωστές πρωτοβουλίες την κατάλληλη στιγμή.

Να είναι ψυχολόγος και πειθαρχημένος. Ψυχολόγος για να κατανοήσει την μοναδική, ξεχωριστή προσωπικότητα κάθε αθλητή του, ώστε να μπορέσει να τον καθοδηγήσει στο δρόμο του Budo και στη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση των δυνατοτήτων του. Η πειθαρχία αποτελεί βασική αρχή της φιλοσοφίας του Καράτε [αναφερθήκαμε αναλυτικά σε προηγούμενο κεφάλαιο], αρκεί να μη φτάνει στον αυταρχισμό. Χωρίς την πειθαρχία δεν μπορεί να υπάρξει σωστή διδασκαλία και μάθηση της τέχνης των άδειων χεριών.

Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό είναι κι αυτό του πολιτικού, δηλαδή το να μπορεί να εξομαλύνει δύσκολες καταστάσεις μεταξύ των αθλητών του, με τους γονείς κ.λ.π., πριν αυτές διογκωθούν και δημιουργήσουν σοβαρότερα προβλήματα στην ομαλότητα της διδασκαλίας και της γενικότερης λειτουργίας του dojo.

Το πνεύμα δικαιοσύνης που πρέπει να τον διακατέχει σημαίνει ότι μπορεί να είναι δίκαιος, δηλαδή να είναι έντιμος, να ενεργεί με καλοσύνη, γενναιοψυχία και όχι με μίσος ή ανταγωνισμό. Να μπορεί να μοιράζει επαίνους και παρατηρήσεις με την δέουσα διακριτικότητα. Ο δάσκαλος πρέπει να είναι άξιος σεβασμού. Ο αληθινός σεβασμός δεν επιβάλλεται, κερδίζεται με την συμπεριφορά και την προσωπικότητα σε όλες τις φάσεις της ζωής.

Η αφοσίωση σε αυτό που κάνει είναι ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό, διότι γίνεται καλύτερος για τον ίδιο και τους μαθητές του. Κι έχει άμεση σχέση με την παρότρυνση. Να παροτρύνει τους αθλητές του στο να γίνονται ακόμη καλύτεροι.

Η όρεξη και ο ενθουσιασμός για την διδασκαλία του, η αξιοπρέπεια, η τιμιότητα και η συνέπεια στους κανόνες συμπεριφοράς, διδασκαλίας και πειθαρχίας και η καλή κρίση, με την οποία θα δίνει τις σωστές λύσεις, είναι απαραίτητα συμπληρωματικά στοιχεία που ολοκληρώνουν την θετική εικόνα του δασκάλου του Καράτε.

Η σχέση δασκάλου-μαθητή είναι μια ιδιαίτερη σχέση που για να ευδοκιμήσει χρειάζεται να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση. Πρέπει ο δάσκαλος να μιλάει με κάθε αθλητή του ξεχωριστά για τα προσωπικά του προβλήματα. Μέσα από τέτοιου είδους συζητήσεις, κατανοώντας τον τρόπο σκέψης και προσέγγισης των ζητημάτων, θα μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα την προσωπικότητα κάθε αθλητή. Άλλωστε έχει την ηθική υποχρέωση, όχι μόνο να τους διδάσκει τι ς τεχνικές, αλλά και να τους στηρίζει συναισθηματικά και ψυχολογικά.

Ο αείμνηστος λέκτορας των ΤΕΦΑΑ Βασίλης Βυτινάρος, σε άρθρο του είχε γράψει:
«Αν δεν συνδυάζονται κατά την προπονητική διαδικασία των νέων σε οποιοδήποτε άθλημα ή αγώνισμα η σύγχρονη βελτίωση των σωματικών ικανοτήτων με το ψυχολογικό και πνευματικό στοιχείο τότε η προπόνηση χαρακτηρίζεται ανεδαφική και ελλιπής. Η ανθρώπινη ύπαρξη αποτελείται από σώμα και από πνεύμα και από ψυχή».

Related

Break New 6514710477812671749

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item