.

Οι χορευτές των σογκούν!

Ιαπωνική παράδοση πέντε αιώνων παρουσιάζεται για δύο βραδιές στο Μέγαρο   Από τη Γιώτα Βαζούρα Με κιμονό, μάσκες, βεντάλιες από φοι...


Ιαπωνική παράδοση πέντε αιώνων παρουσιάζεται για δύο βραδιές στο Μέγαρο

  Από τη Γιώτα Βαζούρα

Με κιμονό, μάσκες, βεντάλιες από φοινικόφυλλα, ομπρέλες από ριζόχαρτο και παραδοσιακά τύμπανα θα γεμίσει η σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε λίγες ημέρες. Στις 12 και 13 Φεβρουαρίου, η ιαπωνική ομάδα χορού IZENA-no-KAI θα παρουσιάσει ένα εξωτικό πολυθέαμα, στο οποίο οι φολκλορικοί χοροί Ριουκιού δεσπόζουν.

Τα μέλη του θιάσου, που έλκουν την καταγωγή τους από την Οκινάουα, στην παράστασή τους αφηγούνται, μέσα από τη χάρη και την κομψότητα των κινήσεών τους, ιστορίες που περιγράφουν την καθημερινή ζωή των γεωργών ή των ψαράδων, την ολάνθιστη φύση, την ομορφιά των ιαπωνικών νησιών, τη χαρά της ζωής και του έρωτα. Οπως αναφέρουν και οι ίδιοι, ο συγκεκριμένος χορός έχει τις ρίζες του στη δυναστεία των Ριουκιού κατά τον 15ο αιώνα, όταν η τέχνη των κινήσεων χρησιμοποιήθηκε από το παλάτι για την υποδοχή των ξένων αποστολών που έφταναν στα απομακρυσμένα νησιά.

Η εξέλιξη 

Πιο μετά, βέβαια, οι χορευτικές ομάδες ταξίδευαν στις πόλεις Εντο (το σημερινό Τόκιο) και Σατσούμα για να ψυχαγωγήσουν τους σογκούν, όπως αποκαλούνται οι στρατιωτικοί ηγέτες. Μετά το τέλος της δυναστείας (19ος αι.), ο χορός Ριουκιού -συνοδεία παραδοσιακής μουσικής- απέκτησε θεατρική μορφή και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στους τοπικούς πληθυσμούς. Το φημισμένο καλλιτεχνικό συγκρότημα, μέσα από ομαδικές χορογραφίες, κλασικές και νέες, ντουέτα και σόλο, δίνει νέα πνοή σε λαϊκούς αλλά και αυλικούς τελετουργικούς χορούς, οι οποίοι άλλοτε παραπέμπουν στις πολεμικές τέχνες, άλλοτε στην απλότητα της ιαπωνικής χειρονομίας.

Η ομάδα χορού ιδρύθηκε το 1988 στην Ιαπωνία. Στα 30 χρόνια της καλλιτεχνικής πορείας της διαδίδει την τέχνη του παραδοσιακού χορού της Οκινάουα και των νήσων Αμάμι σε όλον τον κόσμο, παρουσιάζοντάς τη σε παραστάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στην Ταϊβάν, στη Φινλανδία, στη Βουλγαρία, στην Ινδονησία, στην Κορέα, στη Ρουμανία, στη Σλοβακία καθώς και σε άλλες γωνιές του πλανήτη.

• Info: Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα «Ν. Σκαλκώτας» τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ.

  www.dimokratianews.gr

Related

Break New 1421488369078935835

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item