.

20 παράξενα σωματικά φαινόμενα

Το σώμα μας είναι η απόδειξη της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Πολλές από τις σωματικές μας αντιδράσεις έχουν τις ρίζες τους στο πολύ ...


Το σώμα μας είναι η απόδειξη της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Πολλές από τις σωματικές μας αντιδράσεις έχουν τις ρίζες τους στο πολύ μακρινό παρελθόν αλλά και άλλες όπως το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, το τρίξιμο των δοντιών και άλλα παράξενα σωματικά φαινόμενα που δεν γνωρίζαμε σε τι οφείλονται.


Ριγος

Λίγο πριν αισθανθούμε ότι κρυώνουμε, το σώμα μας στέλνει ένα σήμα και αισθανόμαστε να μας διαπερνά μια ανατριχίλα. Το ρίγος αυτό είναι στην πραγματικότητα μια σειρά από μικρά νευρολογικά σήματα που στέλνονται από τον εγκέφαλο στην σπονδυλική στήλη, 'ζητώντας' από τους μυες να εντείνουν τις κινήσεις σύσπασης και χαλάρωσης. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος.


Ενω κοιμαστε τα ματια σας κινουνται

Μπορεί να μην το έχετε προσέξει ποτέ αλλά ο οποιοσδήποτε σας παρακολουθεί ενώ κοιμάστε θα παρατηρήσει ότι τα μάτια σας κινούνται πολύ γρήγορα πίσω από τα κλειστά σας βλέφαρα. Πολλοί μελετητές αποδίδουν το συγκεκριμένο φαινόμενο στην έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα η οποία έχει σαν στόχο να οργανώσει τη δραστηριότητα των νεύρων για την επεξεργασία των νέων οπτικών πληροφοριών.


Πονος στις αρθρωσεις

Δεν είναι ο πόνος που είναι περίεργος αλλά η αιτία που τον πυροδοτεί. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που μπορούν να προβλέψουν ότι θα πονέσουν παρακολουθώντας απλώς το δελτίο καιρού ανεξάρτητα από το εάν ο πόνος οφείλεται σε αρθριτικά ή σε παλιό τραύμα. Η υγρασία ή πτώση της βαρομετρικής πίεσης μπορεί να προκαλέσουν πόνο στις αρθρώσεις.


Ο ιδρωτας

Για να μπορέσει το σώμα μας να διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία, παράγει ιδρώτα ο οποίος δροσίζει το σώμα μας όταν οι θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανεβαίνει ή όταν κάνουμε κάποια μορφή άσκησης.


Τα δαχτυλα μας μουλιαζουν οταν μενουν στο νερο

Θα έχετε παρατηρήσει ότι όταν μένουμε στο νερό για πολύ ώρα τα δάχτυλά μας αλλάζουν υφή και ζαρώνουν. Οι περισσότεροι από εμάς υποθέτουμε ότι αυτό συμβαίνει επειδή μπαίνει νερό στο δέρμα μας, το οποίο όμως δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αντίδραση του νευρικού συστήματος που κάνει τα αγγεία μας να συστέλλονται κάτω από το νερό. Το φαινόμενο αυτό έχει τις ρίζες του στην εποχή που οι άνθρωποι κυνηγούσαν και προσπαθούσαν να πιάσουν την τροφή τους μέσα στο νερό. Με αυτό τον τρόπο τα χέρια δεν γλυστρούν τόσο πολύ και είναι ευκολότερο να πιάσει ο κυνηγός τη λεία του.


Τριξιμο των δοντιων

Επιστημονικά αποκαλείται βρουξισμός και το συγκεκριμένο φαινόμενο συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το τρίξιμο των δοντιών οφείλεται κατά κύριο λόγο στο στρες ή στην διάταξη των σιαγόνων και μπορεί να είναι πολύ επίπονο.


Η παραγωγη των ορμονων αναπτυξης το βραδυ

Ο λόγος που ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός για τα παιδιά είναι ότι επιτρέπει στα οστά και στους μυς να αναπτυχθούν καθώς οι αυξητικές ορμόνες παράγονται τη νύχτα.


Ανατριχιλες

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει όταν το σώμα μας κρυώνει και προσπαθεί να ζεσταθεί με τις τρίχες μας. Οι τρίχες σηκώνονται με τη βοήθεια μικρών μυών (μυς ανασήκωσης) για να παγιδεύσουν ένα στρώμα αέρα κοντά στο δέρμα. Ο αέρας αυτός λειτουργεί ως μονωτής, βοηθώντας στη διατήρηση της θερμότητας στο σώμα. Πρόκειται για ακούσια αντίδραση που έχει τις ρίζες της στο παρελθόν όταν οι άνθρωποι είχαν πολύ περισσότερες τρίχες.


Εποχικη καταθλιψη

Συνδέεται άμεσα με τη μείωση του φωτός κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και είναι ένα ακόμη σωματικό φαινόμενο όπως τόσα άλλα. Μπορεί να μην είναι τόσο εμφανές όπως τα υπόλοιπα που αναφέραμε αλλά είναι η άμεση αντίδραση του σώματός μας στην έλλειψη φωτός.


Αερια

Αυτό που πολλές φορές αποκαλούμε 'φούσκωμα' προκαλείται από την αποσύνθεση των τροφών στο έντερο. Κάποιες τροφές παράγουν περισσότερα αέρια από άλλες.


Γαργαλητο

Η υστερική μας αντίδραση πολλές φορές όταν μας γαργαλάνε αποτελεί στην ουσία ένα αρχαίο ένστικτο επιβίωσης. Το σώμα αντιδρά και στο παραμικρό άγγιγμα σε μια προσπάθεια να προστατευθεί από τις επιρροές του περιβάλλοντος.


Ανησυχα ποδια

Κάποιοι άνθρωποι όταν μένουν ακίνητοι ή καθιστοί στην ίδια θέση υποφέρουν από το λεγόμενο σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών. Τα πρόβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στις βαλβίδες και η κακή κυκλοφορία του αίματος δημιουργούν ένα αίσθημα ανησυχίας και μια έντονη ανάγκη για κίνηση και αλλαγή θέσης.


Σωματικη μυρωδια

Εάν αποφασίσετε να πάψετε να κάνετε μπάνιο σήμερα, το πιθανότερο είναι ότι σε ελάχιστο χρόνο το σώμα σας θα αρχίσει να αναδύει μια δυσάρεστη μυρωδιά. Οι ιδρωτοποιοί αδένες που βρίσκονται κοντά στα γεννητικά μας όργανα και στις μασχάλες παράγουν ιδρώτα που περιέχουν πρωτεϊνες και σμήγμα. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν τροφή για τα μικροσκοπικά βακτήρια που βρίσκονται στο δέρμα μας τα οποία και προκαλούν την δυσάρεστη αυτή μυρωδιά.


Ακαρι της ψωρας

Τα ακάρεα στο δέρμα προκαλούν την γνωστή σε όλους μας ψώρα η οποία είναι και μεταδοτική. Όταν μιλάμε για τα ακαρέα στο δέρμα συνήθως αναφερόμαστε στο ακάρι της ψώρας το οποίο φωλιάζει στο δέρμα των ανθρώπων και των ζώων. Στα ακαρέα αυτά επίσης οφείλονται τα εξανθήματα που προκαλούνται όταν το ακάρι της ψώρας δαγκώσει το δέρμα.


Καταρροη

Μια μύτη που τρέχει είναι κάτι το τόσο συνηθισμένο που δεν μας φαίνεται παράξενο. Έχετε σκεφτεί όμως ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό; Το φαινόμενο αποτελεί μια αντίδραση των νεύρων σε μια προσπάθειά τους να ελέγξουν τις μεμβράνες της μύτης. Στέλνεται σήμα στον εγκέφαλο να παράγει περισσότερη βλέννη ώστε να προστατευθούν οι μεμβράνες από το κρύο και να διατηρείται καθαρός ο αέρας που εισπνέουμε.


Επιχειλιος ερπης

Ο επιχείλιος έρπης εμφανίζεται στα χείλη συνήθως μετά από πυρετό ή λόγω στρες. Είναι μεταδοτικός και επηρεάζει το 50% με 90% του πληθυσμού.


Επιμονη αναγκη για υδατανθρακες

Παρόλο που δεν εντοπίζεται εύκολα, μια ξαφνική ανάγκη για υδατάνθρακες, όπως είναι η πίτσα, τα γλυκά ή το κέικ έχει εξήγηση. Κάποιοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι συνδέεται με τη μείωση της σεροτονίνης σε άτομα που πάσχουν από εποχική συναισθηματική διαταραχή.


Μυρμηγκιες

Συνήθως εμφανίζονται στα χέρια ή στα πόδια. Είναι ακίνδυνες αλλά συχνά προκαλούνται από κάποιο ιό και δεν θεραπεύονται χωρίς φαρμακευτική αγωγή.


Κηλιδες γηρατος

Εμφανίζονται μετά από κάποια ηλικία και σχετίζονται με την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο επί σειρά ετών. Μπορεί να εμφανιστούν στο πρόσωπο ή στα χέρια σε άτομα άνω των 40 ετών που περνούν πολύ χρόνο σε εξωτερικό περιβάλλον.


Το φταρνισμα οταν σας τρωει η μυτη σας

Η εξήγηση του φαινομένου αυτού είναι απλή: όταν εισέρχονται σκόνη ή άλλα σωματίδια στα ρουθούνια μας, η μύτη αντανακλαστικά σπρώχνει προς τα έξω αέρα για να τα διώξει.

  Espresso

Related

Break New 3949704977020855424

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item