.

Χοληστερίνη: 20 πράγματα που πρέπει να ξέρετε

Η χοληστερίνη είναι ένας τύπος λιπώδους ουσίας που παράγεται από το ήπαρ και όταν βρίσκεται σε φυσιολογικές τιμές δεν αποτελεί απειλή γι...


Η χοληστερίνη είναι ένας τύπος λιπώδους ουσίας που παράγεται από το ήπαρ και όταν βρίσκεται σε φυσιολογικές τιμές δεν αποτελεί απειλή για την υγεία μας. Ωστόσο όταν τα επίπεδα της χοληστερίνης είναι πολύ υψηλά τότε πάσχουμε από υπερχοληστερολαιμία. Τα άτομα που η διατροφή τους περιέχει πολλά λιπαρά κινδυνεύουν να αναπτύξουν τη νόσο.


Τι ειναι η κακη χοληστερινη;

Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ή LDL χοληστερίνη ονομάζεται και "κακή" χοληστερίνη. Σε μεγάλες ποσότητες δημιουργεί πλάκες που φράσσουν τις αρτηρίες και μπορεί να βλάψουν την υγεία μας.


Τι ειναι η καλη χοληστερινη;

Η καλή χοληστερίνη ή η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας ή HDL χοληστερίνη μεταφέρει την κακή χοληστερίνη από τις αρτηρίες και πίσω στο συκώτι όπου και αποβάλλεται από το σώμα.


κακη χοληστερινη: Ποιοι ειναι οι κινδυνοι της στο αιμα;

Τα υψηλά επίπεδα κακής χοληστερίνης στο σώμα αυξάνουν τις πιθανότητες να φράξει πλήρως κάποια αρτηρία όπου σε αυτή την περίπτωση μπορεί να έχουμε μια καρδιακή προσβολή (εάν η φραγμένη αρτηρία μεταφέρει αίμα στην καρδιά) ή εγκεφαλικό επεισόδιο (εάν μεταφέρει αίμα στον εγκέφαλο).


Ποια ειναι τα συμπτωματα της κακης χοληστερινης;

Δυστυχώς συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα στην περίπτωση της υπερχοληστερολαιμίας (κακής χοληστερίνης). Σε ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανιστεί πόνος στην κνήμη καθώς σε αυτό το σημείο το σώμα είναι πιο στενό. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως δεν εμφανίζονται συμπτώματα και γι' αυτό το λόγο πρέπει ο γιατρός να μας συστήσει να κάνουμε εξετάσεις αίματος.


Τροφες με υψηλη χοληστερινη: Κοκκινο κρεας

Όπως κι άλλες τροφές που περιέχουν πολλά λιπαρά, έτσι και το κόκκινο κρέας έχει την τάση να αυξάνει την κακή χοληστερόλη στο αίμα. Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη αυτό δεν ισχύει για τα μη λιπαρά κρέατα.


Τροφες με υψηλη χοληστερινη: Βουτυρο

Το φρυγανισμένο ψωμί με βούτυρο είναι πραγματικά πεντανόστιμο αλλά δυστυχώς το βούτυρο αυξάνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Ένα κουτάλι της σούπας βούτυρο περιέχει 30 mg χοληστερίνης κι αυτό είναι το 10% της ημερήσιας προτεινόμενης κατανάλωσης.


Τροφες με υψηλη χοληστερινη: Λουκανικα

Ανάλογα με το είδος τα λουκάνικα περιέχουν περισσότερο από 90 mg χοληστερίνης ανά 100 γρ.


Τροφες με υψηλη χοληστερινη: Γλυκα

Μπορεί να σας αρέσουν, σε ποιον δεν αρέσουν άλλωστε, αλλά είναι γνωστό ότι όσοι πάσχουν από υψηλή χοληστερίνη πρέπει να τα αποφεύγουν.


Τροφες με υψηλη χοληστερινη: Αλκοολ

Εάν πίνετε ένα ποτό μία φορά στο τόσο δεν κινδυνεύετε βεβαίως αλλά εάν είστε από αυτούς που το "τσούζουν" καθημερινά τότε θα έχετε πρόβλημα. Στην πραγματικότητα το αλκοόλ αυξάνει τα τριγλυκερίδια τα οποία είναι παρόμοια με την χοληστερίνη.


Τροφες με υψηλη χοληστερινη: Fast food

Αυτό είναι σίγουρα κάτι που το ξέρετε ήδη, το έτοιμο φαγητό αυτού του τύπου έχει πελώριες ποσότητες χοληστερίνης.


Τροφες με υψηλη χοληστερινη: Τυρι

Τα άτομα που πρέπει να προσέχουν λόγω αυξημένης χοληστερίνης θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση τυριών. Δεν είναι όλα τα τυρία τα ίδια βεβαίως. Το κατσικίσιο τυρί παραδείγματος χάρη έχει πολύ λιγότερα λιπαρά από το τσένταρ.


Τροφες με υψηλη χοληστερινη: Γαριδες

Μην σας ξεγελά το μέγεθός τους: είναι βόμβες χοληστερίνης! Στα 100 γρ. περιέχουν 189 mg χοληστερίνης, πάνω από το 60% της ημερήσιας προτεινόμενης κατανάλωσης.


Ποια ειναι τα συνιστωμενα επιπεδα χοληστερινης;

Η χοληστερίνη υπολογίζεται σε χιλιοστόγραμμα (mg) χοληστερόλης για κάθε δεκατόλιτρο (dL) αίματος. Ένα αποτέλεσμα κάτω από 200 mg/dL (5,2 mmol/L) είναι ιδανικό. Ένα επίπεδο κάπου μεταξύ 200-239 mg/dL (5,2-6,2 mmol/L) βρίσκεται οριακά κάτω από το νούμερο υψηλού κινδύνου. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα διαιτητικό πλάνο με χαμηλή χοληστερόλη. Μια τιμή πάνω από 240 mg/dL (6,3 mmol/L) είναι το όριο υψηλού κινδύνου.


Η καθιστικη ζωη επηρεαζει τα επιπεδα χοληστερινης;

Η καθιστική ζωή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου. Τριάντα λεπτά άσκηση την ημέρα βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης. Και μην φανταστείτε ότι χρειάζεται να ασκήστε έντονα, απλά να κινείστε.


Το φυλο παιζει ρολο στα επιπεδα της χοληστερινης;

Οι άνδρες αναγκάζονται να ελέγξουν σε μικρότερη ηλικία τα επίπεδα της χοληστερίνης τους από ότι οι γυναίκες. Οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση έχουν χαμηλότερα επίπεδα από τους άνδρες της ίδιας ηλικιακής ομάδας.


Οι καπνιστες διατρεχουν μεγαλυτερη κινδυνο υψηλης κακης χοληστερολης;

Εκτός από όλες τις άλλες γνωστές συνέπειες του καπνίσματος, ο καπνός μειώνει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης στο αίμα και δεν επηρεάζονται μόνο οι καπνιστές. Όλοι οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με τον καπνό του τσιγάρου κινδυνεύουν εξίσου. Τα καλά νέα είναι ότι στα άτομα που κόβουν το τσιγάρο, τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης αυξάνονται μετά από μικρό χρονικό διάστημα.


Τροφες με καλη χοληστερινη: Φρουτα και λαχανικα

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν σπουδαίες πηγές βιταμινών και φυτικών ινών και βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και ειδικά τα μήλα.


Τροφες με καλη χοληστερινη: Λιπαρα ψαρια

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο αλλά τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες προτείνονται ανεπιφύλακτα από τους γιατρούς για την καταπόλεμηση της κακής χοληστερίνης καθώς μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων κατά 25 με 30%.


Τροφες με καλη χοληστερινη: Ξηροι καρποι

Οι ξηροί καρποί περιέχουν φυτοστερόλες που μάχονται την κακή χοληστερίνη. Μια μικρή ποσότητα την ημέρα αρκεί για να εξισορροπήσετε τα επίπεδα της καλής και της κακής χοληστερίνης.


Θεραπεια: Ποια φαρμακα βοηθουν στην μειωση της χοληστερινης;

Οι στατίνες είναι τα πλέον διαδεδομένα φάρμακα για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης. Οι συχνότερες παρενέργειες είναι πονοκέφαλος, πεπτικές διαταραχές και πόνοι στους μυς. Η αλλαγή τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει σημαντικά καθώς τα φάρμακα δεν επαρκούν.

Espresso

Related

Yγεία 4042072013601063352

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item