.

22 λάθη που κάνετε στο γυμναστήριο

Το να πηγαίνετε απλώς στο γυμναστήριο δεν σας εξασφαλίζει ότι θα αποκτήσετε το γυμνασμένο σώμα που ονειρεύεστε ή τους γραμμωμένους μυς π...


Το να πηγαίνετε απλώς στο γυμναστήριο δεν σας εξασφαλίζει ότι θα αποκτήσετε το γυμνασμένο σώμα που ονειρεύεστε ή τους γραμμωμένους μυς που φαντάζεστε. Όσο σκληρά κι εάν προπονείστε, εάν η τεχνική σας και ο τρόπος που κάνετε την άσκηση δεν είναι ο σωστός τότε δεν θα καταφέρετε να πετύχετε αυτό για το οποίο πασχίζετε τόσο σκληρά. Δείτε μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που θα πρέπει να αποφεύγετε για να μην ιδρώνετε τσάμπα.


Να μην γνωρίζετε το σωμα σας

Παρά τα τόσα σχετικά βιβλία, περιοδικά και βίντεο που κυκλοφορούν, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν και πολλά πράγματα για τις κινήσεις των αρθρώσεων και το συντονισμό. Η καθιστική ζωή δημιουργεί επιπλέον θέματα ισορροπίας τα οποία δυσχεραίνουν την εκτέλεση των ασκήσεων. Το ξέρατε ότι οι ψηλότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται περισσότερο να σηκώσουν βάρη; Τα άτομα που έχουν ύψος πάνω από 1,82 θα πρέπει να μικρύνουν το εύρος των κινήσεών τους όταν κάνουν καθίσματα, βάρη σε πάγκο και πουλ-απς έτσι ώστε η ένταση να επικεντρώνεται στους σωστούς μυς. Ακόμη κι εάν δεν έχετε το χρόνο ή τα μέσα να προσλάβετε έναν personal trainer, ζητήστε τη βοήθεια του γυμναστή του γυμναστηρίου για να κάνετε σωστά την άσκηση.


Να μην εχετε στοχο η προγραμμα

Εάν δεν ξέρετε τι ζητάτε από το σώμα σας, τότε θα αλλάζετε συνέχεια ασκήσεις και προγράμματα χωρίς να ξέρετε εάν πετύχατε το στόχο σας. Αυτό είναι χάσιμο χρόνου και σας εμποδίζει να μάθετε καλά την κάθε άσκηση. Επιλέξτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και τηρήστε το ευλαβικά για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες μέχρι να δείτε αποτελέσματα.


Να κανετε τα λαθος σουπερ σετ

Εάν πηγαίνετε ήδη γυμναστήριο θα ξέρετε ήδη τα σούπερ-σετ, όπου μετά την εκτέλεση ενός είδος σετ ασκήσεων περνάτε στο επόμενο διαφορετικό σετ χωρίς διάλειμμα ή παύση. Μην συνδυάζετε ασκήσεις κοιλιακών με καθίσματα ή πιέσεις γιατί θα κουράσετε τον κορμό σας και μπορεί να τραυματιστείτε. Το ίδιο ισχύει και για τα πουλ-απς και τις άρσεις. Παρόλο που είναι από τις καλύτερες ασκήσεις για την πλάτη, θα αδυνατίσουν τη λαβή σας και θα επηρεάσουν την υπόλοιπη προπόνησή σας εάν συνδυαστούν με τις ίδιες ασκήσεις.


Να κανετε καθισματα και χτυπηματα με λαθος τροπο

Οι συγκεκριμένες ασκήσεις μπορεί να γίνουν παντού αλλά εάν τις κάνετε με λάθος τρόπο μπορεί να τραυματίσετε τα γόνατά σας και άλλα σημεία του σώματός σας. “Το μεγαλύτερο λάθος που βλέπω να κάνουν οι άνθρωποι ξανά και ξανά στο γυμναστήριο είναι ότι κάνουν καθίσματα και χτυπήματα με το βάρος στα δάχτυλα των ποδιών τους και τις φτέρνες να μην ακουμπούν στο έδαφος. Μόλις τους πω να ρίξουν το βάρος στις φτέρνες ο πόνος στο γόνατο εξαφανίζεται”, μας εξηγεί η Caitlin Ritt, προσωπική γυμνάστρια στο Sports Club στο Λος Άντζελες.


Να κανετε μονο ενα σετ

Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να κάνετε μυς. Πολλοί άνθρωποι κάνουν μόνο ένα σετ από διαφορετικές ασκήσεις κάτι που δεν αρκεί για μυική τόνωση. "Είναι σημαντικό να κάνετε τουλάχιστον δύο μέχρι τέσσερα σετ από κάθε άσκηση για να δείτε αποτελέσματα", λέει η Lauren Fairbanks, μια personal trainer στο γυμναστήριο Equinox στις ΗΠΑ.


Να σηκωνετε μεγαλα βαρη

Να ζητάτε πάντα τη βοήθεια του γυμναστή όταν σηκώνετε μεγάλα βάρη. Για παράδειγμα, όταν κάνουμε βάρη, μπορεί να νομίζουμε ότι μπορούμε να τα σηκώσουμε μόνοι μας αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να τραυματιστούμε. Είναι σημαντικό να έχετε δίπλα σας έναν επαγγελματία να ελέγχει τις κινήσεις σας.


Να κανετε καρδιαγγειακες ασκησεις με λαθος τροπο

Οι καρδιαγγειακές ασκήσεις μπορεί να σας μπερδέψουν γιατί η ποιότητα και η διάρκεια της προπόνησης διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τους στόχους που έχετε. Εάν θέλετε να κάψετε λίπος, χρειάζεστε περισσότερες καρδιαγγειακές ασκήσεις από κάποιον που θέλει να φτιάξει μυς. Επίσης η ιδανική διάρκεια είναι 25-45 λεπτά. Εάν κάνετε περισσότερο από 45 λεπτά μπορεί να εξαντλήσετε αναίτια το σώμα σας.


Να σηκωνετε πολλα η λιγα βαρη

Η επιλογή του σωστού είδους βάρους είναι σχετικά δύσκολη ειδικά εάν είσαι καινούργιος. Θα πρέπει να ελέγξεις τη δύναμή σου κάνοντας μια συγκεκριμένη άσκηση και μετά να επιλέξεις το σωστό βάρος. Για παράδειγμα, ενώ προσπαθείς να χτίσεις μυς, τα πολλά βάρη μπορεί να σε τραυματίσουν, ενώ τα πολύ λίγα να αυξήσουν τον όγκο αλλά να μην κάνουν γράμμωση.


Να επικεντρωνεστε μονο στους κοιλιακους

Το να επικεντρώνεστε κυρίως στους κοιλιακούς και στους δικέφαλους μπορεί να δημιουργήσει ανισορροπία των μυών στο σώμα σας. Βεβαιωθείτε ότι δουλεύετε και τους μυς που δεν βλέπετε. "Πρέπει να δώσετε στο σώμα σας ισορροπία δουλεύοντας και άλλους μυς παράλληλα όπως τους μηριαίους, το επάνω μέρος της πλάτης και τους εσωτερικούς γλουτιαίους", λέει ο Tim Rich, διευθυντής στο γυμναστήριο Crunch στις ΗΠΑ.


Να κανετε μονο το σετ που ξερετε

Πρέπει να δοκιμάζετε και άλλες ασκήσεις τις οποίες συνήθως αποφεύγετε κι όχι μόνο αυτές που έχετε συνηθίσει προκειμένου να δουλέψετε διαφορετικές μυικές ομάδες. Σίγουρα χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσετε αλλά κάποια στιγμή θα αισθανθείτε πιο άνετα.


Να επαναπαυσετε στα μηχανηματα

Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι τα μηχανήματα είναι η λύση στο πρόβλημά τους. Ωστόσο, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης όπως π.χ. τα πους-απς και τα βάρη αποτελούν καλύτερες επιλογές γιατί μπορείτε να τις προσαρμόσετε στους δικούς σας στόχους. "Τα μηχανήματα σας οδηγούν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο κίνησης που μπορεί να προκαλέσει πόνο ή και τραυματισμό”, λέει ο Tim Rich, ο διευθυντής του γυμναστηρίου Crunch στις ΗΠΑ.


Να λυγιζετε πολυ τη μεση σας

Όταν λυγίζετε τη μέση σας επιβαρύνετε πάρα πολύ τη σπονδυλική σας στήλη, γεγονός που μπορεί να σας προκαλέσει δισκοπάθεια. Σφίξτε τους μυς του κορμού για να μένει η πλάτη σας σε ουδέτερη θέση. Ζητήστε από ένα φίλο ή από τον γυμναστή να σας κοιτά ενώ σηκώνετε βάρη για να είστε σίγουροι ότι δεν λυγίζετε τη μέση σας.


Να ρυθμιζετε λαθος τα μηχανηματα

Εάν αφού ολοκληρώσετε το πρόγραμμα σε κάποιο μηχάνημα αισθάνεστε ένα ελαφρύ τράβηγμα στη μέση σας, καλό θα ήταν να ελέγξετε τις ρυθμίσεις. Το προσωπικό του γυμναστηρίου είναι πάντα στη διάθεσή σας για να σας ενημερώσει σχετικά με την κατάλληλη θέση, κλίση και τις άλλες παραμέτρους που απαιτεί το ύψος σας, το βάρος σας και οι συγκεκριμένες ανάγκες του σώματός σας.


Να το παρακανετε

Όσο σκληρά κι εάν είστε αποφασισμένοι να γυμναστείτε καλό θα ήταν να μην εξαντληθείτε. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε το κεντρικό νευρικό σας σύστημα και δίνετε στο σώμα σας την ευκαιρία να επανέλθει μετά από κάθε καταπόνηση.


Να κανετε βιαστικα τις ασκησεις

Όταν πρόκειται για την άσκηση, η ποιότητα παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την ποσότητα. Εάν κάνετε βιαστικά τις ασκήσεις δεν θα καταφέρετε ποτέ το αποτέλεσμα που επιδιώκετε. Είναι σημαντικό να ολοκληρώνετε αυτό που κάνετε με ηρεμία πριν περάσετε στην επόμενη άσκηση. Η ένταση και η συγκέντρωση παίζουν μεγάλο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.


Να προσθετετε στροφες στα σιτ-απς

Μελέτη η οποία μέτρησε τη δραστηριότητα των μυών κατά τους σιτ-απς κοιλιακούς κατέξηξε στο συμπέρασμα ότι είναι αποτελεσματικοί και χωρίς στροφές. Επιπλέον, η έρευνα απέδειξε ότι οι στροφές επιβαρύνουν τη σπονδυλική στήλη. Είναι καλύτερο λοιπόν να τις αποφεύγετε αφού το αποτέλεσμα είναι το ίδιο χωρίς να διακινδυνεύετε να τραυματίσετε τη σπονδυλική σας στήλη.


Να ξεχνατε να παρετε μαζι σας τη μουσικη σας

Το μόνο πράγμα που κινητοποιεί τους ανθρώπους να κάνουν άλλο ένα σετ παραπάνω ή λίγο περισσότερο στο διάδρομο είναι η επιλογή της μουσικής. Μην ξεχνάτε να πάρετε μαζί σας την αγαπημένη σας μουσική, θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε να προσπαθείτε.


Να παιρνετε μαζι σας το τηλεφωνο σας

Δεν χρειάζεται να έχετε μαζί σας το τηλέφωνό σας όλη την ώρα που βρίσκεστε στο γυμναστήριο. Αφήστε το στο αυτοκίνητο ή στην τσάντα σας, Η τάση σας να ελέγχετε τα μηνύματά σας ή τα email σας σάς αποσπά την προσοχή και δεν συγκεντρώνεστε σε αυτό που κάνετε.


Να μην κανετε διατασεις

Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της προθέρμανσης και της χαλάρωσης μετά την άσκηση αλλά οι διατάσεις τουλάχιστον επί 10 λεπτά, κατά προτίμηση στο τέλος, είναι εξίσου σημαντικές. Σας γλυτώνει από το "πιάσιμο", βοηθά στην επούλωση των μυών αποβάλλοντας την ένταση, αυξάνει τη ροή του αίματος και χαλαρώνει τους μυς.


Να μην ειστε συνεπεις

Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να μην πηγαίνουμε γυμναστήριο όταν είμαστε κουρασμένοι, όταν βαριόμαστε ή όταν έχουμε πιαστεί. Η συνέπεια είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν θέλουμε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Βάλτε ένα πρόγραμμα που δεν είναι ούτε πολύ χαλαρό αλλά ούτε και πολύ αυστηρό για τα δικά σας δεδομένα και τηρείστε το.


Να ζυγιζεστε με λαθος τροπο

Οι μυς είναι βαρύτεροι από το λίπος και γι' αυτό το λόγο είναι άδικο να ελέγχετε την πρόοδό σας από τα κιλά σας. Ειδικά το βάρος των γυναικών μπορεί να αυξομειώνεται μέχρι και κατά 4,5 κιλά ανάλογα με την μέρα του κύκλου καθώς κατακρατούν υγρά. Για αυτό το λόγο, ελέγξτε το αποτέλεσμα με μεζούρα ή με τα ρούχα σας.


Να βασιζεστε υπερβολικα στα συμπληρωματα

Είτε θέλετε να αποκτήσετε όγκο είτε θέλετε να χάσετε λίπος, πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα συμβουλευτείτε έναν ειδικό, Μόνο εκείνος μπορεί να σας βοηθήσει εάν η διατροφή σας δεν είναι ισορροπημένη. Ένας συνδυασμός κρέατος, αυγών, λαχανικών και σπόρων είναι ιδανικός (αφού μιλήσετε με διαιτολόγο) εάν αποφασίσατε να πάτε γυμναστήριο.

 Photos

Related

Break New 8044432750360411512

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item