.

Πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία μας τα περιττά κιλά

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι ζούνε λιγότερα χρόνια, ενώ ακόμη και όσοι είναι απλά υπέρβαροι ζουν για πολλά χρόνια με καρδιακό νόσημα, συγκριτι...


Οι παχύσαρκοι άνθρωποι ζούνε λιγότερα χρόνια, ενώ ακόμη και όσοι είναι απλά υπέρβαροι ζουν για πολλά χρόνια με καρδιακό νόσημα, συγκριτικά με τους ανθρώπους που διατηρούν ένα υγιές βάρος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο, εξέτασαν στοιχεία για πάνω από 190.000 ενήλικους που συμμετείχαν σε 10 διαφορετικές μελέτες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ τα τελευταία 70 χρόνια και εξέταζαν το βάρος και άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν έπασχε από καρδιαγγειακή νόσο όταν εντάχθηκε στις μελέτες, αλλά τουλάχιστον το 70% των συμμετεχόντων ανδρών και το 60% των γυναικών 40 ετών και πάνω και υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Για τους μεσήλικες άνδρες (40-59%) οι πιθανότητες εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας ή θανάτου από καρδιαγγειακό αίτιο ήταν 21% υψηλότερος στα υπέρβαρα άτομα, συγκριτικά με όσους είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Οι μεσήλικες υπέρβαρες γυναίκες είχαν 32% μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ή να πεθάνουν από καρδιακή πάθηση. Όταν οι μεσήλικες ήταν παχύσαρκοι, οι άνδρες είχαν 67% περισσότερες πιθανότητες εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας ή καρδιαγγειακού θανάτου και οι γυναίκες είχαν 85% περισσότερες πιθανότητες.

Οι άνδρες με νοσογόνο παχυσαρκία είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο καρδιακής πάθησης ή θανάτου απ' αυτήν, συγκριτικά με εκείνους με φυσιολογικό σωματικό βάρος και οι γυναίκες με νοσογόνο παχυσαρκία είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο. Επίσης, από τη μελέτη προέκυψε ότι παχυσαρκία και περιττά κιλά συντελούσαν σε συντομότερο χρόνο ζωής.

Οι υπέρβαροι άνδρες είχαν μεν όμοιο προσδόκιμο ζωής με αυτούς που είχαν φυσιολογικό βάρος, αλλά οι παχύσαρκοι ζούσαν 1,9 λιγότερα χρόνια και οι εκείνοι με νοσογόνο παχυσαρκία πέθαιναν έξι χρόνια νωρίτερα.

Οι μεσήλικες γυναίκες που είχαν φυσιολογικό βάρος ζούσαν 1,4 χρόνια περισσότερα από τις υπέρβαρες, 3,4 περισσότερα από τις παχύσαρκες και έξι χρόνια πάρα πάνω από αυτές με νοσογόνο παχυσαρκία. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με συντομότερη ζωή και με μεγαλύτερη νοσηρότητα λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η παχυσαρκία ή το περιττό λίπος στο σώμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακού νοσήματος καθώς σχετίζονται με αυξημένη αρτηριακή πίεση, διαβήτη και υπερχοληστερολαιμία», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας τον Δρ Σαντίγια Καν.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Cardiology.

 onmed

  seleo.gr

Related

Yγεία 5173131965612207425

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item