.

Υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Οι πρωτεΐνες είναι ένα από τα τρία βασικά μακροθρεπτικά συστατικά (μαζί με τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά) που χρειάζεται ο ανθρώπινος ...


Οι πρωτεΐνες είναι ένα από τα τρία βασικά μακροθρεπτικά συστατικά (μαζί με τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά) που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ανάπλαση των ιστών του σώματος και αποτελούν «δομικό συστατικό» των μυών. Πρωτεΐνες παίρνουμε τόσο από ζωικές τροφές, όπως το κρέας, το αυγό και τα γαλακτοκομικά, όσο και από φυτικά προϊόντα, όπως τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και η σόγια.

Πρωτεΐνες & καρδιακή ανεπάρκεια

Αν και η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών έχει συσχετιστεί με μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια στο πλαίσιο ολλανδικής έρευνας σε 2.281 ασθενείς από 11 ευρωπαϊκές χώρες, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Circulation: Heart Failure της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (ΑΗΑ) δείχνει ότι για τους άντρες μέσης ηλικίας ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας είναι μεγαλύτερος λόγω της μεγάλης κατανάλωσης πρωτεϊνών.

«Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι θεωρούν δεδομένα τα οφέλη της πρωτεϊνικής δίαιτας είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη που μπορεί να έχει» αναφέρει ο Γιούρκι Βιρτάνεν, ένας εκ των συντακτών της μελέτης, καθηγητής Διατροφικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας και προσθέτει: «Παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες –ιδίως ζωικές– με τον αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 ή ακόμη και για πρόωρο θάνατο».

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν 2.441 άντρες μέσης ηλικίας (42-60 ετών κατά το ξεκίνημα της μελέτης) για 22 έτη κατά μέσο όρο. Συνολικά, στο διάστημα αυτό καταγράφηκαν 334 περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας. Στο σύνολο των συμμετεχόντων, η πρόσληψη ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών κάλυπτε ποσοστό 70% και 27,7% αντίστοιχα της συνολικής πρόσληψης πρωτεϊνών.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με τη συνολική ποσότητα πρωτεϊνών που λάμβαναν σε ημερήσια βάση από τη διατροφή τους. Συγκριτικά με τους άντρες που κατανάλωναν τις λιγότερες πρωτεΐνες, μεταξύ των αντρών που κατανάλωναν τις περισσότερες υπολογίστηκε ότι ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας ήταν: 33% μεγαλύτερος ασχέτως της πηγής πρωτεϊνών 43% μεγαλύτερος για τις πηγές ζωικών πρωτεϊνών 49% μεγαλύτερος για τις πρωτεΐνες από γαλακτοκομικά 17% μεγαλύτερος για τις πηγές φυτικών πρωτεϊνών

Μόνο οι πρωτεΐνες συγκεκριμένα από το ψάρι και το αυγό δεν συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας μεταξύ των αντρών μέσης ηλικίας, σημειώνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, περίπου ένας στους πέντε Αμερικανούς ηλικίας 40 ετών και άνω θα εκδηλώσει καρδιακή ανεπάρκεια. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την πάθηση, η πρόληψή της, για παράδειγμα μέσω διατροφικών παρεμβάσεων, κρίνεται επιτακτική.

  www.onmed.gr

Related

Break New 3594490266208854763

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item