.

Τι αφορά το site, "traditionalkarate.eu"

Aν και ο τίτλος " traditionalkarate.eu " [Παραδοσιακό Καράτε], παραπέμπει σ' ένα site που ασχολείται μόνο με το καράτε κ...


Aν και ο τίτλος "traditionalkarate.eu" [Παραδοσιακό Καράτε], παραπέμπει σ' ένα site που ασχολείται μόνο με το καράτε και γενικότερα τις πολεμικές τέχνες, εντούτοις τα θέματα που "ανεβαίνουν" έχουν σχέση με όλο το φάσμα της άσκησης και της καλής υγείας.

Έτσι, στο site, εκτός βέβαια από τα θέματα που αφορούν τις πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά σπορ, ο αναγνώστης θα βρει θέματα μυικής ενδυνάμωσης, διατροφής, αθλητιατρικής, ψυχολογίας, άρθρα, ειδήσεις και πολλά-πολλά ακόμα.

Όλοι γνωρίζουμε την επίδραση και τα οφέλη της άσκησης για την υγεία μας. Υγιές θεωρείται ένα άτομο όταν ο οργανισμός του από φυσικής ,οργανικής και πνευματικής κατάστασης βρίσκεται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο απαλλαγμένο από ασθένειες και ψυχολογικά προβλήματα.

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

• ΔΥΝΑΜΗ: είναι η ικανότητα του μυϊκού-σκελετικού μας συστήματος να επιτελεί οποιοδήποτε είδος έργου π.χ. μετακίνηση κάποιου αντικειμένου ,η κάποιου είδος εργασίας της καθημερινότητάς μας με μια σχετική ευκολία.

• ΤΑΧΥΤΗΤΑ: Το επίπεδο ετοιμότητας και η ικανότητα μας να μετακινούμαστε ή εκτελούμε διάφορες κινήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα .

• ΑΝΤΟΧΗ: είναι η ικανότητα που έχει ο οργανισμός μας να κάνει οποιαδήποτε εργασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να κουράζεται εύκολα ,να έχει διάρκεια δηλαδή σε αυτό που κάνει .

• ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ: Είναι η ικανότητα να μπορούμε να κάνουμε μία κίνηση σε μεγάλη έκταση -εύρος . π.χ. (προέκταση χεριού-ποδιού ή κάμψη του κορμού προς διάφορες κατευθύνσεις ).
Η άσκηση είναι μια αποτελεσματική μέθοδος ενδυνάμωσης και ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η σωματική άσκηση υποστηρίζει το έργο των λευκών αιμοσφαιρίων και αυξάνει την ανοσία του οργανισμού απέναντι στις διάφορες ασθένειες.

Η άσκηση αυξάνει τα επίπεδα της ανοσφαιρίνης Α δηλαδή των αντισωμάτων που συμμετέχουν στην εξουδετέρωση των διαφόρων παθογόνων μικροοργανισμών , η αύξηση αυτή είναι παροδική γι’ αυτό θα πρέπει να είναι τακτική για την ενεργοποίηση αυτών των αμυντικών οργανισμών αρκεί ένας καθημερινός 30λεπτος περίπατος στον καθαρό αέρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι κάποιος που αθλείται τακτικά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κρυολογήματος και γρυπώδες λοίμωξης κατά 23%. Η υπερβολική άσκηση σε φάση που μια ίωση βρίσκεται σε εξέλιξη μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η σωματική- φυσική δραστηριότητα έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου-συνδυασμός ασκήσεων αντοχής με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης έχουν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη της νόσου.

«Η τακτική άσκηση μειώνει τα επίπεδα της ινσουλίνης και τους παράγοντες που συμμετέχουν στην διαίρεση των κυττάρων επίσης έχει άμεση επίδραση στην ενεργοποίηση της χημείας και του μεταβολισμού του σώματος μας.».

• Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου επίσης η αερόβια άσκηση μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Η άσκηση –σωματική δραστηριότητα αποδημεί και καταναλώνει τις ορμόνες του στρες (αδρεναλίνη ,κορτιζόνη,νοραδρεναλίνη) ενώ συγχρόνως παράγει τις ορμόνες τις ευφορίας (ενδορφίνη, σεροτονίνη, ντοπαμίνη) και μας βοηθά να αισθανθούμε καλά και να χαλαρώσουμε . Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό μας και οδηγεί σε αυξημένες καύσεις θερμίδων βοηθώντας μας να διατηρήσουμε ένα σωστό σωματικό βάρος.(βοηθά να διατηρείται το ισοζύγιο πρόσληψης και κατανάλωσης θερμίδων σε σωστά επίπεδα).

Μειώνει τα ποσοστά σωματικού λίπους αυξάνοντας τα ποσοστά της μυϊκής μάζας. (Μεγαλύτερο ποσοστό μυϊκού ιστού σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων). Αρμονική και δυναμική ανάπτυξη του μυϊκού και σκελετικού μας συστήματος βοηθώντας μας να έχουμε μια σωστή στάση σώματος χωρίς πόνους στη μέση και με λιγότερους τραυματισμούς.

• Η άσκηση προλαμβάνει την πρόωρη εκφύλιση καθυστερώντας σημαντικά τις διαδικασίες της φυσικής βιολογικής φθοράς.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ 

• Το ΑΓΧΟΣ είναι η σωματική και ψυχική αντίδραση του οργανισμού μας απέναντι σε κάποια απειλή ή ακόμη και η αντίδραση που μπορεί να προκύψει όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια δύσκολη και απαιτητική κατάσταση .Καθημερινά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις άγχους και στρες όταν όμως αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να αντεπεξέρθουμε ενεργοποιούνται αυτόματα κάποιοι μηχανισμοί του οργανισμού μας που προκαλούν συναισθήματα θυμού , φόβου ,απελπισίας ,αναστάτωσης και κούρασης που μπορεί να συνοδεύονται και από διάφορες σωματικές αντιδράσεις. Όταν λοιπόν όλες αυτές τις καταστάσεις δεν μπορούμε να τις διαχειριστούμε επηρεάζεται αρνητικά η λειτουργικότητα μας και η υγεία μας σε αυτό το σημείο έρχεται να βοηθήσει σημαντικά και με φυσικό τρόπο η άσκηση και η φυσική δραστηριότητα.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ και ΑΣΚΗΣΗ 

• Στο δυτικό κόσμο ένα στα 4-5 άτομα έχει πρόβλημα κατάθλιψης κάποια στιγμή στη ζωή του , όπου από καιρό σε καιρό αισθάνεται ακεφιά –ανορεξία, κόπωση ,δυσφορία ,αϋπνία, υπερυπνία , αδυναμία, απάθεια ,μειωμένη πνευματική απόδοση ή αδυναμία επίτευξης στόχων.

• Συμπεράσματα επιδημιολογικών μελετών και εξειδικευμένων ερευνών δείχνουν ότι τα άτομα που ασκούνται συστηματικά παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης σε σχέση με αυτά που κάνουν καθιστική ζωή Παράγοντες της προσωπικότητας μας στους οποίους επιδρά θετικά η άσκηση

• Συναισθηματική σταθερότητα

• Μείωση της επιθετικότητας.

• Βελτίωση της σωματικής εικόνας (body image) – της αυτοεκτίμησης ,αυτοαντίληψης .

• Την αίσθηση της επίτευξης –της υπεροχής και της πραγμάτωσης

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ 

• Παχυσαρκία :θεωρείται η υπέρβαση κατά 20% του βάρους που αντιστοιχεί στο ύψος του ατόμου ανάλογα με το φύλο τη φυλή και την ηλικία . Ορίζεται από τον τύπο Qyetelet (βάρος/ύψος2)

• Η θεραπεία της παχυσαρκίας είναι αποτέλεσμα συνδυασμού ιατρικής , άθλησης , αυξημένης σωματικής δραστηριότητας και σωστής και υγιεινής διατροφής. Καθημερινά μικρά πράγματα που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας και να αυξήσουν τη φυσική δραστηριότητα και την κίνηση .

1) Λιγότερη τηλεόραση περισσότερη άσκηση.

2) Για τις μετακινήσεις μας να προτιμούμε να χρησιμοποιούμε ποδήλατο ή να πηγαίνουμε με τα πόδια .

3) Να χρησιμοποιούμε τις σκάλες και όχι το ασανσέρ .

4) Όπου είναι δυνατόν να προτιμούμε τις χειρονακτικές εργασίες.

5) Δραστηριότητες αναψυχής στη φύση .

6) Επιλογή ενός χόμπι που εμπεριέχει φυσικές δραστηριότητες και άσκηση.

7) Ενθάρρυνση των παιδιών για συμμετοχή σε κάποιο άθλημα. 

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η άσκηση και η οποιαδήποτε ενασχόληση των ατόμων της τρίτης ηλικίας με κάποια φυσική δραστηριότητα εκτός από ευεργετική είναι και απαραίτητη διότι εκτός από θεραπευτικά λειτουργεί και προληπτικά θωρακίζοντας και βελτιώνοντας την σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου.

Related

EDITORS POST 3459814691668818746

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item