.

Οι αρρώστιες που μπορεί να σας σκοτώσουν μέσα σε 24 ώρες

Οι περισσότερες ασθένειες που κολλάμε στη ζωή μας δεν είναι θανατηφόρες και θεραπεύονται χάρη στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και στα...


Οι περισσότερες ασθένειες που κολλάμε στη ζωή μας δεν είναι θανατηφόρες και θεραπεύονται χάρη στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και στα νέα φάρμακα. Παρόλα αυτά υπάρχουν και κάποιες οι οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τους ανθρώπους.

Σας παρουσιάζουμε 10 ασθένειες που είναι τόσο οξείες που μπορεί να σας σκοτώσουν μέσα σε 24 ώρες.


Θανατηφόρες ασθένειες – Βουβωνική πανώλη

Η βουβωνική πανώλη είναι από τις πλέον θανατηφόρες ασθένειες στην ιστορία του κόσμου. Τον 14ο αιώνα στοίχισε τη ζωή σε περισσότερα από 50 εκατομμύρια ανθρώπους. Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, η ασθένεια αυτή εξακολουθεί να υπάρχει. Τα περισσότερα περιστατικά εμφανίζονται στην Αφρική, στην Ασία και στην Νότια Αμερική.

H θανατηφόρα αυτή βακτηριακή μόλυνση προκαλείται από το βακτήριο Yersinia pestis. Τα τρωκτικά συνήθως μεταφέρουν την ασθένεια και την διαδίδουν μέσω των ψύλλων τους. Οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με το βακτήριο όταν δαγκωθούν από ψύλλους που φέρουν τα βακτήρια από μολυσμένο τρωκτικό. Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι ο πυρετός, οι εμετοί, το ντελίριο και η διόγκωση των λεμφαδένων. Η βουβωνική πανώλη είναι θανατηφόρα στο 30 με 60% των περιπτώσεων.


Θανατηφόρες ασθένειες – Έμπολα

Ο ιός Έμπολα στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους στην Αφρική. Η ασθένεια μεταδίδεται με το αίμα, τις εκκρίσεις και τα λοιπά σωματικά υγρά που προέρχονται από ζώα που έχουν μολυνθεί (χιμπατζήδες, γορίλλες, γαζέλλες κ.α.). Ο ασθενής που προσβάλλεται από Έμπολα μπορεί να τον μεταδώσει με τη σειρά του σε άλλο άτομο με άμεση επαφή. Μετά από μια περίοδο επώασης 21 ημερών ή και λιγότερο, εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα: πυρετός, πόνος στις αρθρώσεις, πονοκέφαλος και πονόλαιμος.

Στη συνέχεια ακολουθούν τα σοβαρότερα συμπτώματα όπως η διάρροια, τα εξανθήματα και οι εσωτερικές και εξωτερικές αιμορραγίες. Σε κάποιες περιπτώσεις η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα και να επιφέρει τον θάνατο μέσα σε 24 ώρες. Το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται από το 25 μέχρι το 90 %.


Θανατηφόρες ασθένειες – Χολέρα

Η χολέρα είναι μια ασθένεια εντερική η οποία μεταδίδεται με το νερό ή με την τροφή που έχουν μολυνθεί με το βακτήριο δονάκιο της χολέρας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από 21.000 μέχρι 143.000 άτομα από την ασθένεια αυτή. Μετά από μια περίοδο επώασης 12 ωρών με πέντε ημέρες, εμφανίζονται έντονες διάρροιες.

Χωρίς επαρκή αντιμετώπιση η μόλυνση προκαλεί σοβαρή αφυδάτωση και μετά από λίγο το θάνατο. Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπιστεί η ασθένεια εγκαίρως. Στην πραγματικότητα εάν αντιμετωπιστεί σωστά το ποσοστό θνησιμότητας πέφτει στο 1%. Εάν καθυστερήσει όμως η θεραπεία, ένας στους δύο ασθενείς χάνει την μάχη με την θανατηφόρα αυτή ασθένεια.


Θανατηφόρες ασθένειες – Μηνιγγίτιδα

Η μηνιγγίτιδα είναι μια φλεγμονή των μηνίγγων που προκαλούνται από κάποιο ιό ή από βακτήριο. Η ασθένεια είναι πιο συχνή στα μωρά και στα μικρά παιδιά. Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ενήλικες είναι στο απυρόβλητο. Μεταδίδεται με το σάλιο ατόμου που είναι φορέας. Τα συμπώματα της μηνιγγίτιδας μοιάζουν με εκείνα της γρίπης: πονοκέφαλος, πυρετός, φωτοφοβία και πόνος στον αυχένα. Δυστυχώς όμως η ασθένεια αυτή είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την γρίπη: ένα 10 με 15% των ανθρώπων που επιβιώνουν παρουσιάζουν μόνιμα νευρολογικά προβλήματα.


Θανατηφόρες ασθένειες – Νεκρωτική γαστρεντερίτιδα

Είναι ευρύτερα γνωστή ως το βακτήριο που τρώει τη σάρκα, και πρόκειται για μια βακτηριακή μόλυνση η οποία προσβάλλει τους ιστούς του οργανισμού. Συνήθως μεταδίδεται μέσω ανοικτών πληγών ή από μικρές αμυχές στο δέρμα. Το πιο γνωστό σύμπτωμα είναι η νέκρωση του δέρματος (η επιδερμίδα γίνεται μπλε-μαύρη).

Πριν την εμφάνιση του συμπτώματος αυτού, ο ασθενής παρουσιάζει πυρετό, ρίγη και κόκκινα στίγματα στο δέρμα. Σε πολλές περιπτώσεις, προκειμένου να αναχαιτίσουν την πορεία της νόσου, οι γιατροί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ακρωτηριάσουν το άκρο που προσβλήθηκε. Κι αυτό εάν προλάβουν φυσικά και ο ασθενής δεν έχει ήδη καταλήξει. Το 30 με 40% των ασθενών πεθαίνει.


Θανατηφόρες ασθένειες – Οξεία κεραυνοβόλος ηπατίτιδα

Η οξεία κεραυνοβόλος ηπατίτιδα έχει πολλές αιτίες, όπως είναι ο έρπης παραδείγματος χάρη. Παρόλα αυτά συχνά οφείλεται στην ηπατίτιδα Α και στην Β και για το λόγο αυτό θα πρέπει να εξετάζεστε σε τακτική βάση. Ανεξάρτητα από την αιτία, θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε γιατρό εάν έχετε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα: έντονη κόπωση, πόνο στην κοιλιά και ίκτερο. Η μορφή αυτή ηπατίτιδας είναι θανατηφόρα στο 40% των περιπτώσεων. Επιτίθεται και καταστρέφει τα ηπατικά κύτταρα με αποτέλεσμα να τοξινώνεται ο οργανισμός και να επέρχεται σύντομα ο θάνατος. Σε προχωρημένο στάδιο πλέον η μόνη θεραπεία είναι η μεταμόσχευση.


Θανατηφόρες ασθένειες – ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος

Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος είναι ένα βακτήριο που είναι ανθεκτικό στα περισσότερα αντιβιωτικά. Μεταδίδεται με την άμεση επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί με το συγκεκριμένο βακτήριο. Σε γενικές γραμμές ο σταφυλόκοκκος MRSA εμφανίζεται αρχικά με ένα κόκκινο σπυρί, γεμάτο πύον το οποίο είναι θερμό στην επαφή και πονά.

Συνήθως αρκεί να απομακρυνθεί το πύον ώστε να απαλλαγεί ο ασθενής από την μόλυνση. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως το βακτήριο μεταφέρεται σε άλλα σημεία του σώματος όπως είναι οι πνεύμονες ή το ουροποιητικό σύστημα. Η ασθένεια προκαλεί πυρετό, ρίγη και μυικό άλγος. Στο 10 με 30% των περιπτώσεων ο ασθενής πεθαίνει λίγο μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.


Θανατηφόρες ασθένειες – Εντεροιός D68

Ο εντεροιός D68 είναι ένας ιός που προσβάλλει τις αναπνευστικές οδούς. Μεταδίδεται με το σάλιο και το βήχα. Η νόσος είναι επικίνδυνη για τα παιδιά, τα μωρά και τους εφήβους και ειδικά εκείνους που υποφέρουν από άσθμα. Τα συμπτώματα κάποιες φορές μοιάζουν με εκείνα της γρίπης. Μπορεί να εμφανιστεί πυρετός, καταρροή, βήχας και μυικοί πόνοι. Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά ο εντεροιός D68 προκαλεί σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα που επιφέρουν τον θάνατο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σχεδόν ο ένας στους δέκα που μολύνεται με τον ιό καταλήγει σύμφωνα με έρευνα.


Θανατηφόρες ασθένειες – Οξεία παγκρεατίτιδα

Η οξεία παγκρεατίτιδα προκαλείται από μια φλεγμονή στο πάγκρεας. Σε κάποιες περιπτώσεις η φλεγμονή αυτή προκαλεί νέκρωση, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο. Τα αρχικά συμπτώματα της ασθένειας αυτής είναι προβλήματα στην πέψη καθώς και έντονος κοιλιακός πόνος που ανακλά στην πλάτη. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μετά από κάποιο γεύμα. Κάποια άτομα εκδηλώνουν και έμετο και ναυτίες, καθώς επίσης πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή. Η οξεία παγκρεατίτιδα έχει ένα ποσοστό θνησιμότητας από 5 έως 30 %.

  www.espressocommunication.com

Related

Yγεία 7884501468868735879

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item