.

Γιατί οι αδύνατοι είναι πιο υγιείς – Ο ρόλος των βακτηρίων του εντέρου

Μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλή θερμιδική πρόσληψη και το χαμηλότερο σωματικό βάρος, συνδέονται με καλύτερη υγεία. Νέα ελβετική έρευνα...


Μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλή θερμιδική πρόσληψη και το χαμηλότερο σωματικό βάρος, συνδέονται με καλύτερη υγεία. Νέα ελβετική έρευνα που εξετάζει τα αίτια του φαινομένου, αναδεικνύει τον ρόλο των βακτηρίων του εντέρου και την επίδρασή τους στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γενεύης με επικεφαλής τον καθηγητή Mirko Trajkovski, εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο μια ολιγοθερμιδική διατροφή επιδρά στο βάρος και τη γενική κατάσταση της υγείας. Το πεδίο στο οποίο δόθηκε έμφαση ήταν η σχέση του περιορισμού των θερμίδων και της καλύτερης υγείας.

Η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια και έδειξε ότι οι πληθυσμοί βακτηρίων του εντέρου παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του ατόμου. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη διατροφή των ποντικιών για μια περίοδο 30, στο διάστημα της οποίας η θερμιδική πρόσληψη περιορίστηκε κατά 40%.


Μετά από αυτή την περίοδο, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα σώματα των ποντικών εμφάνισαν ένα είδος λιπώδους ιστού που μετατρέπεται εύκολα σε ενέργεια, οδηγώντας έτσι και σε απώλεια βάρους. Για να διερευνήσουν τον ρόλο που παίζουν τα βακτήρια του εντέρου στη διαμόρφωση καλύτερης υγείας, οι ερευνητές μετέφεραν ορισμένα από αυτά τα βακτήρια σε ποντίκια που δεν τα διέθεταν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απλή εκτέλεση αυτής της μεταφοράς μικροβίων επέτρεψε στα ποντίκια να γίνουν πιο λιτοδίαιτα και να παράγουν περισσότερα λιπαρά που μετατρέπονται εύκολα σε ενέργεια. Μετά την ανάλυση της σύνθεσης και της συμπεριφοράς αυτών των μικροβίων, ο καθηγητής Trajkovski και οι συνεργάτες του παρατήρησαν ότι παρήγαν λιγότερα τοξικά μόρια γνωστά ως λιποπολυσακχαρίτες (LPS).

Όταν οι ερευνητές προσπάθησαν να αυξήσουν τα επίπεδα LPS, ώστε να φθάσουν στα συνήθη επίπεδα, παρατηρούσαν ότι τα ποντίκια με υψηλότερη LPS εμφάνιζαν λιγότερα οφέλη για την υγεία, παρά τη δίαιτα. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν σε καλύτερες θεραπείες για τους παχύσαρκους ανθρώπους.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell Metabolism.

  www.onmed.gr

Related

Yγεία 924976657102421005

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item