.

Οι μυώδεις άνδρες μπορεί να έχουν μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής. Οι μυώδεις άνδρες έχουν την τάση να παράγου...


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής. Οι μυώδεις άνδρες έχουν την τάση να παράγουν λιγότερα σπερματοζωάρια από τους πιο αδύναμους, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστήμιου της Δυτικής Αυστραλίας στην οποία έλαβαν μέρος 118 άνδρες.

Μπορεί να προσελκύουν περισσότερες γυναίκες σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, αλλά είναι πιθανό να μην μπορούν να τεκνοποιήσουν τόσο εύκολα όταν έρθει η ώρα να προσπαθήσουν να κάνουν παιδί. Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Animal Behavior, κάθε άνδρας έδωσε μία ολόσωμη φωτογραφία και μία του προσώπου του, αλλά και δείγμα σπέρματος. Κατεγράφη ο αριθμός των σπερματοζωαρίων σε κάθε δείγμα, η κινητικότητα και η μορφολογία τους.

Μια ομάδα ετεροφυλόφιλων γυναικών αξιολόγησε με βάση τις φωτογραφίες πόσο ελκυστικός είναι κάθε άνδρας. Μια άλλη ομάδα ανδρών και γυναικών αξιολόγησε τους άντρες για το πόσο δυνατοί φαίνεται ότι είναι. Οι άνδρες που χαρακτηρίστηκαν ως πιο δυνατοί, ήταν εκείνοι που χαρακτηρίστηκαν και ως οι πλέον ελκυστικοί.

Οι συγκεκριμένοι άνδρες είχαν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων, αλλά δεν παρουσιάστηκε σημαντική διαφορά στην κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων τους σε σχέση με τους πιο αδύναμους άνδρες.

"Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι παρά το πλεονέκτημα που είχαν οι μυώδεις άνδρες όταν τους επέλεγαν για ζευγάρωμα, η μεγάλη σωματική δύναμη μπορεί να είναι αντιστρόφως ανάλογη όταν κρίνεται η ανταγωνιστικότητα του σπέρματός τους", είπαν οι ερευνητές.

Στη μελέτη δεν εξετάστηκε για ποιο λόγο οι πιο ελκυστικοί, δυνατοί άνδρες παράγουν λιγότερα σπερματοζωάρια. Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει στην υπόθεση ότι θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να αυξάνουν οι ελκυστικοί άνδρες τις πιθανότητές τους να ζευγαρώσουν με όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες, διατηρώντας μέρος των σπερματοζωαρίων σε περίπτωση που θα προκύψει άλλη μία ευκαιρία ζευγαρώματος.

Αντίθετα, οι λιγότερο ελκυστικοί άνδρες "επενδύουν" περισσότερα σπερματοζωάρια την ώρα του ζευγαρώματος, επειδή γι 'αυτούς οι ευκαιρίες είναι λιγότερες. "Αυτό μπορεί να είναι ένα πραγματικό πλεονέκτημα, ανάλογα με το περιβάλλον", δήλωσε η Dr Jennifer Kotler, εξελικτική βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Μερικές φορές, είναι καλύτερο να είσαι λίγο πιο μικρόσωμος ή πιο αδύναμος, αλλά να ζευγαρώσεις πολύ καλά μόνο μία φορά".

Ωστόσο, μια άλλη θεωρία είναι ότι όταν καταναλώνει ένας άνδρας περισσότερη ενέργεια στο "χτίσιμο μπράτσων", αλλάζουν τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών και έχουν επιπτώσεις στην παραγωγή του σπέρματος. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να μελετήσουν αυτή τη θεωρία περαιτέρω, εξετάζοντας αν λίγες ώρες στο γυμναστήριο επηρεάζουν την παραγωγή σπέρματος. Όσοι ανησυχούν για τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουν το γυμναστήριο.

Η σχέση μυϊκής μάζας και ποιότητας σπέρματος δεν είναι απόλυτη σχέση αιτίας και αποτελέσματος, σύμφωνα με τη Δρ. Manier, βιολόγο στο Πανεπιστήμιο George Washington, που εξειδικεύεται στο θέμα. "Υπάρχουν άνθρωποι που είναι καλοί και στα δύο και άλλοι που είναι κακοί και στα δύο. Στην πραγματικότητα κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί για την ποιότητα του σπέρματός του εξαιτίας της μεγάλης μυϊκής μάζας του", είπε Δρ Manier.

Η γνώμη μου:

Η υγεία των σπερματοζωαρίων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τα γονίδια, το περιβάλλον, η λήψη φαρμάκων (πχ. αναβολικών) ο τρόπος ζωής, η διατροφή, ακόμη και οι επιλογές των εσωρούχων που θα φοράει ένας άνδρας παίζουν ρόλο. Δεν σημαίνει ότι όποιος έχει μεγάλους μύες έχει λίγα σπερματοζωάρια. Και μην ξεχνάτε ότι οι άνδρες παράγουν συνεχώς νέα σπερματοζωάρια: περίπου 1.000 κάθε δευτερόλεπτο.

Η ημερήσια παραγωγή σπέρματος υπολογίζεται σε 45 εκατομμύρια ημερησίως ανά όρχι. Χρειάζεται να συμβουλευτείτε ειδικό σε θέματα υπογονιμότητας αν δεν υπάρχει εγκυμοσύνη μετά από έναν χρόνο ελεύθερων σεξουαλικών επαφών.

  www.capital.gr

Related

Break New 8728063082359396718

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item