.

Τραυματισμοί: 5 τρόποι για να επουλωθούν ταχύτερα οι πληγές

Πολλοί είναι λόγοι που οι πληγές, όπως ένα κόψιμο ή ένα γδάρσιμο, δεν επουλώνονται τόσο γρήγορα, όσο κατά το παρελθόν. Αν και δεν μπορε...


Πολλοί είναι λόγοι που οι πληγές, όπως ένα κόψιμο ή ένα γδάρσιμο, δεν επουλώνονται τόσο γρήγορα, όσο κατά το παρελθόν. Αν και δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για παράγοντες, όπως η γήρανση ή ο διαβήτης, υπάρχουν τρόποι για να συμβάλλετε στην ταχύτερη αποκατάσταση.

Καλή διατροφή

Γενικά, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όλες τις βασικές ομάδες τροφίμων. Η επούλωση πληγών προϋποθέτει την επαρκή πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, οι οποίες σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ είναι οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες Α και C και ο ψευδάργυρος. Εκτός από κρέας και γαλακτοκομικά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, είναι σημαντικό να τρώτε φρούτα και λαχανικά για επαρκή πρόσληψη βιταμινών. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα στρείδια, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί.

Φυσική δραστηριότητα

Η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η αυξημένη ροή αίματος συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με τον κατεστραμμένο ιστό του δέρματος. Μελέτη έχει διαπιστώσει ότι οι πληγές των ηλικιωμένων που είναι σωματικά δραστήριοι, επουλώνονται ταχύτερα.

Χρήση επιδέσμου

Η κάλυψη ενός μικρού τραύματος με επίδεσμο προστατεύει το δέρμα από ένα ακόμη τραύμα, είτε λόγω τυχαίου τραυματισμού στο ίδιο σημείο είτε λόγω επιδείνωσης της κατάστασης της επιδερμίδας. Παράλληλα εμποδίζει την επιδερμίδα να στεγνώσει. Οι πληγές που διατηρούνται σε υγρή κατάσταση επουλώνονται ταχύτερα και είναι λιγότερο πιθανό να δημιουργηθούν ουλές και σημάδια.

Αποφεύγετε το κάπνισμα

Το κάπνισμα μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία επούλωσης. Έρευνες έδειξαν ότι στους καπνιστές είναι πιο πιθανή η αργή επούλωση των τραυμάτων μετά από χειρουργικές επεμβάσεις σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Ο λόγος που το κάπνισμα υπονομεύει την επούλωση των πληγών είναι τα τοξικά συστατικά του.

Περιορίστε το αλκοόλ

Σύμφωνα με μελέτη του 2014 του Πανεπιστημίου Loyola, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων και των βασικών πρωτεϊνών που απαιτούνται για την επούλωση. Όσοι τραυματιστούν ενώ βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο βακτηριακής λοίμωξης και αιμορραγίας.

 Πηγή: Medical Daily

  www.onmed.gr

Related

Break New 2503393503969000692

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item