.

Υπέρταση: Το σύμπτωμα στα μάτια που δεν πρέπει να αμελείτε

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι συχνά δύσκολο να διαγνωστεί εγκαίρως λόγω της απουσίας συμπτωμάτων. Υπάρχουν ωστόσο συμπτώματα που σχετίζο...


Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι συχνά δύσκολο να διαγνωστεί εγκαίρως λόγω της απουσίας συμπτωμάτων. Υπάρχουν ωστόσο συμπτώματα που σχετίζονται έμμεσα με την πάθηση και ένα από αυτά εκδηλώνεται στα μάτια. Στα κοινά συμπτώματα της υπέρτασης περιλαμβάνονται οι πονοκέφαλοι, η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος και η ζάλη.

Όταν δεν αντιμετωπίζεται, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και νεφρικής νόσου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται έμμεσα με την υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά δεν προκαλούνται πάντα από αυτή.


Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, οι κηλίδες αίματος στα μάτια (υπόσφαγμα) είναι πιο συνηθισμένες σε άτομα με διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, παρότι δεν προκαλούνται άμεσα από αυτές τις παθήσεις. Ένας οφθαλμίατρος μπορεί να εντοπίσει μια βλάβη στο οπτικό νεύρο που προκαλείται από υψηλή αρτηριακή πίεση.

Το υπόσφαγμα είναι η συγκέντρωση μικρής ή μεγαλύτερης ποσότητας αίματος κάτω από τον επιπεφυκότα, που συμβαίνει συνήθως μετά τη ρήξη κάποιου μικρού αγγείου στην περιοχή. Δεν γίνεται αντιληπτό μέχρι να κοιταχτεί κάποιος στον καθρέφτη και να διαπιστώσει την ύπαρξη αίματος στο λευκό μέρος του ματιού. Είναι μια κατάσταση που δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για το μάτι ή την όραση. Ο επιπεφυκότας δεν μπορεί να απορροφήσει γρήγορα το αίμα κι έτσι αυτό παγιδεύεται κάτω από τη διάφανη μεμβράνη.

Το υπόσφαγμα μπορεί να εμφανιστεί χωρίς να έχει προηγηθεί τραυματισμός στο μάτι. Άλλες αιτίες που το προκαλούν πλην της υψηλής αρτηριακής πίεσης, είναι η έντονη σωματική άσκηση, το απότομο σήκωμα βάρους, ο έντονος βήχας, ο εμετός, το βίαιο τρίψιμο του ματιού, κάποια λοίμωξη του ματιού.

Η υγιεινή διατροφή συμβάλλει στην μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι ειδικοί συστήνουν τη συχνή κατανάλωση χυμού παντζαριών, ο οποίος, όπως έδειξε σχετική έρευνα βοηθά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά άλατα, προκαλεί διαστολή των αρτηριών και των αιμοφόρων αγγείων και μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση 500ml χυμού παντζαριών μπορεί μειώσει άμεσα την υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ όσο πιο υψηλή είναι η πίεση πριν την κατανάλωση του χυμού, τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωση.

Πηγή: express.co.uk

  www.onmed.gr

Related

Yγεία 8626650657857774239

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item