.

Το ξεκίνημα της πυγμαχίας στην Ελλάδα και η ίδρυση της Ομοσπονδίας το 1952

Είναι κατά πολλούς ο αθλητής που εκπροσωπεί τη μετάβαση από το πρώιμο πρότυπο του αθλητή - ήρωα του έθνους, στο σύγχρονο εξατομικευμένο ...


Είναι κατά πολλούς ο αθλητής που εκπροσωπεί τη μετάβαση από το πρώιμο πρότυπο του αθλητή - ήρωα του έθνους, στο σύγχρονο εξατομικευμένο πρότυπο του πρωταθλητή, ο γεννήτωρ της πυγμαχίας.

Ο λόγος για τον Δημήτρη Καραμπάτη. Γεννημένος στη Σμύρνη το 1898, νικητής στα 100 μ. και 110 μ. εμπόδια στους ΙΗ' Πανιώνιους αγώνες το 1918, αναδείχτηκε πρώτος νικητής σε τρία αγωνίσματα και δεύτερος σε ένα στους τελευταίους αγώνες που έγιναν στη Σμύρνη το 1922 καταρρίπτοντας και το παγκόσμιο ρεκόρ στην ελληνική δισκοβολία.

Στα χρόνια 1924-1925, ο Καραμπάτης πρωτοστατεί στην αθλητική κίνηση. Από τους πρωτεργάτες, όπως φαίνεται, για την εισαγωγή της πυγμαχίας στην Ελλάδα, μέλος του Δ.Σ. του Πανιωνίου, πρωταγωνίστησε επίσης στην πρώτη απεργία των αθλητών το 1924. Τον Σεπτέμβριο 1924 ιδρύθηκε η "Ενωσις Πυγμαχίας Αθηνών" της οποίας αντιπρόεδρος ήταν ο Καραμπάτης.

Ο ίδιος φέρεται ότι εξέδιδε περιοδικό με τίτλο "Η Πυγμαχία", του οποίου δεν έχουν βρεθεί αντίτυπα. Το μποξ είχε εισαχθεί από το 1923 στον Πανελλήνιο. Σχετικά: "Το boxe εν Αθήναις", Αθλητική Επιθεώρησις 2, Ιούλιος 1923, σ. 15.

Η αναγνώριση της πυγμαχίας ως άθλημα από την Πολιτεία ήρθε με την ίδρυση της Ε.Ο.Π., Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας, το 1952. * Στη φωτογραφία σπουδαίος αθλητής Δημήτρης Καραμπάτης, φωτογραφημένος στην Ακρόπολη το 1927 από την Νέλλη (Νέλλη Σουγιουλτζόγλου), πρωτοστάτησε στο ξεκίνημα της Πυγμαχίας, έχοντας αρθρογραφήσει σχετικά (Αρχείο φωτογραφίας, Μουσείο Μπενάκη).

 ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

  sportin.gr

Related

Break New 3911769053341352847

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησειςΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item